Смекни!
smekni.com

Формування соціокультурного досвіду молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва (стр. 18 из 18)

Достатній рівень: неохайність виконання, відсутність рис характеру, дисбаланс розміщення, відсутність близьких людей у назвах планет, темні кольори або використання 1-3 кольорів у зображенні, незначні художні помилки.

Низький рівень: розташування сонця в куті, малий розмір сонця, відсутність вказування рис характеру, мала кількість зірочок або вказування неважливих подій.

Методика 4. Вправа «5 малюнків»

Критерії оцінювання. Оцінювання відбувається за такими показниками:

1.Самостійність (оригінальність) – фіксує схильність до продуктивної або репродуктивної діяльності, стереотипне або вільне мислення, спостережливість, пам'ять.

2. Динамічність – відображає розвиток фантазії й уяви (статика говорить про відсутність плану роботи, про несформовану здатність знаходити і створювати задуми своїх малюнків).

3. Емоційність – показує наявність емоційної чуйності на життєві явища, відношення до змальовуваного.

4. Виразність – фіксується через наявність художнього образу.

5. Графічність – усвідомлене використання художніх засобів і прийомів роботи з різними графічними матеріалами

Високий рівень(рівень художньої виразності) тип Критерії оцінювання
Задумка Малюнок
1 Оригінальність, динаміка, емоційність, художнє узагальнення Різноманітність графічних засобів виразності, пропорції, простір, світлотінь
2 Показники І типу, але менш яскраві Показники І типу, але менш яскраві
Середній рівень(фрагментарна виразність) 3 Показники ІІ типу, але немає рівня художнього узагальнення Немає перспективи, не дотримуються пропорції, схематичність окремих елементів
4 Задумка оригінальна, заснована на спостереженнях, але не передбачає динаміки та емоційності. Може добре передавати пропорції, простір, світлотінь
Низький рівень (дохудожній) 5 Задумка оригінальна, але слабо заснована на спостереженнях Схематичність, немає спроб передати простір та пропорції
6 Стереотипний Репродуктивний

Методика 5. Завдання 1.

Вправа «Опис предмета»

Аналіз результатів. Головні відмінності описів, що створюються художньо обдарованими учнями, полягає в їх емоційно-оцінювальному, а не відчужено-об'єктивному характері. Тому, в залежності від опису, визначаються три рівні естетичної та художньої досвіченості: високий, середній та низький.

Методика 5. Завдання 2.

Тест «Ван Гог»

Аналіз результатів. Пари підібрані так, щоб «краща» картинка, вибір якої свідчить про розвинену культурно-естетичну орієнтацію дитини, а не вікову елементарність смаку, відрізнялася більшою образністю, виразністю й емоційною складністю. Це картинки під номерами 1, 2а, 3, 4а, 5а і 6. Правильність вибору оцінювалася в 1 бал. Таким чином, виявляється, скільки дітей володіють високим художньо-естетичним смаком.


Додаток Б

Завдання «Розповідь за малюнками»

Сюжетні малюнки


Додаток В

Малюнки дітей

Вправа «Мій Всесвіт»

Вправа «Я і Україна»