Смекни!
smekni.com

Ціннісні характеристики соціальних працівників та соціальних педагогів (стр. 3 из 3)

- соціально-педагогічна профілактика девіантної поведінки.

Широкий спектр знань, що забезпечується кафедрою, дозволяє її випускникам працювати майже в усіх сферах педагогічної діяльності. Високий рівень підготовки з проблем соціальної педагогіки задовольняє потребу регіону у фахівцях з цієї спеціальності.

Потреба в спеціалістах і висока якість підготовки, безумовно, визначають попит на них в наступні роки. Про це свідчать замовлення з боку органів освіти та навчально-виховних установ на підготовку фахівців спеціальності "Соціальна педагогіка".

У процесі дослідження визначено, що специфіка підготовки соціального педагога полягає у тісній взаємодії теоретичних і прикладних аспектів кожної навчальної дисципліни. Це дає змогу за період навчання сформувати відповідну професійну готовність і високі моральні якості майбутніх педагогів. Технологічне та методичне опрацювання кожної навчальної дисципліни передбачає та забезпечує реалізацію всіх ціннісних складових процесу професійної підготовки.

Система підготовки майбутніх спеціалістів будується на закономірностях педагогічного процесу і передбачає створення оптимальних педагогічних умов, найважливіші з яких: наявність замовлень на підготовку спеціалістів з соціальної роботи; забезпечення єдності теоретичної та практичної підготовки; організація процесу підготовки як формування професійно-ціннісного ставлення до освоєння нового виду діяльності; удосконалення науково-методичного забезпечення цієї підготовки.

Підготовка соціальних педагогів та працівників має ще одну важливу особливість. Це її перетворювальна спрямованість, яка має два аспекти. З одного боку – проектування та побудова технологій із соціалізації та соціального аспекту самореалізації; з другого – надання практичної допомоги. Для здійснення першого напряму необхідна методологічна підготовка соціальних педагогів. А другий потребує значної уваги до практичної роботи. Остання орієнтація містить у собі небезпеку зниження рівня фундаментальної підготовки.

Значення завершеності освіти полягає в тому, що на кожному щаблі професійного навчання студент повинен отримати таку підготовку, яка містила б весь комплекс необхідних загальнотеоретичних знань, професійних умінь і навичок для успішного виконання ділових функцій. Така цілісна підготовка передбачає не лише готовність до виконання професійних функцій, а й певний рівень інтелектуального розвитку, що досягається завдяки загальноприйнятому стандарту вищої освіти, за яким, перше, студенти дістають повне правильне уявлення про цілісну професійну діяльність (від постановки мети до аналізу процесу та результату), по-друге, забезпечується оволодіння способами (діями, операціями) професійної діяльності, щоб молодий спеціаліст міг швидко адаптуватися до конкретних умов праці.