Смекни!
smekni.com

Шкільний кабінет народознавства (стр. 2 из 3)

До нижньої частини дошки прикріплюється вузька підставка для збирання залишків крейди. Унизу праворуч є пристосування для крейди й ганчірки. До верхньої планки прикріплені затискачі - тримачі для таблиць і тримачі для указки. Класна дошка встановлюється по центру передньої стіни на відстані 1000 мм від бокових стін /за ширини класної кімнати 6000 мм/ і на висоті 850 мм від підлоги.

Ураховуючи специфічність цього кабінету, приємно було б бачити дошку, обрамлену українським вишитим чи витканим рушником. Я віддала перевагу витканому, тому, що він має лише два кольори - червоний та білий і не відвертає уваги учнів на уроці. Вважаю, що присутність рушника над дошкою підкреслює споконвічне тяжіння українського народу до науки, до знань, нагадує дітям про істину "Учення - світло, а неуцтво - тьма".

Якщо вчитель не побажає прикрашати дошку рушником, чи не знайде такого, варто планки дошки оздобити орнаментом у спокійних тонах. На уроках народознавства використовується велика кількість таблиць і картин, тому зберігати їх найзручніше в робочій зоні діяльності вчителя. Для цієї мети придатні ящики спеціальної конструкції розміром 960x880x200 мм-індекс СІІ-І-54П/36 .

Чотири такі ящики можна розмістити під класною дошкою. За неможливості придбати ящики, їх можна виготовити в шкільній майстерні і з допомогою учнів оздобити різьбою по дереву національним орнаментом. Основні елементи ящиків можна виготовити з деревостружкових плит. Лицеві поверхні поліруються й покриваються безколірним лаком. Таблиці найзручніше розміщувати за розділами й темами програми. На внутрішній стороні дверцят, кожної шафи має бути опис матеріалів, що знаходяться в шафі. За таких умов збільшується строк використання таблиць і картин і, крім того, вони можуть бути швидко підготовлені до уроку.

При оформленні кабінету народознавства необхідно передбачити розміщення постійних експозиційних матеріалів, які відповідають методичним вимогам і відбираються відповідно до основних розділів і тем програми. Оформлення слід зробити так, щоб матеріали, які експонуються, гармонійно вписувалися в інтер’єр класу. При оформленні інформаційних матеріалів, зв’язаних з певною темою, я використовую різні засоби унаочнення - картини, фотографії тощо.

До текстових матеріалів часто даю власні малюнки, які швидше привертають до себе увагу. Кросворди, ребуси використовую для виховання кмітливості /мовні кросворди для мовленнєвого розвитку, кращого оволодіння рідною мовою/.

Експозиційні матеріали сприяють організації самостійних робіт, якщо до складу експозиції включено завдання, яке потребує активного й осмисленого ставлення. Наприклад, в експозиції "Вікно в історію" оголошено завдання: зібрати матеріали з преси та літератури про голодомор в Україні 1933 року для оформлення наступної експозиції. Експозиція "Народний календар" регулярно ознайомлює учнів із системою історичних дат, подій, спостережень за навколишньою дійсні сію, народних свят, інших урочистостей, які в певній послідовності відзначають протягом року. Експозиція "Літопис нашого міста" постійно поповнюється свіжими матеріалами про минуле й сучасне даної місцевості, поглиблює знання учнів з краєзнавства.

Головними, постійно діючими експозиціями є ті, що висвітлюють головні аспекти українського народознавства: історія України, національна культура, побут і господарство українців, громада та її звичаї в Україні. фольклор, сімейні звичаї та обряди, народний календар, національно вбрання, народні знання, світогляд та вірування українців. Усі експозиції розміщується у відповідних вітринах, виконаних у народному стилі: оформлені орнаментами, оздоблені різьбою по дереву, зразки якої, до речі, також згодяться для демонстрації на уроці.

Кожна вітрина має опис розробок уроків, сценаріїв, літератури, наочного приладдя, діафільмів, платівок, касет відповідно до тем даного розділу. Опис розробок уроків виконано для кожного класу окремо. Така організація праці дає змогу швидко підготувати до уроку необхідний матеріал, розміщений на полицях вітрин.

Наприклад, на вітрині "Історія України" зібрані; література з історії України різних авторів, історичні журнали, література з історії області та міста Ніжина, виконані вчителем розробки уроків на історичні теми: наприклад. "Краю мій, моя земля священна" /5 клас/. Сценарії виховних заходів з історії України. учнівські творчі роботи з історії рідного краю /альбоми, реферати, легенди, поезії учнів/, про рідний край, матеріали про різні етнікоси та етнічні групи, які живуть в Україні.

Експозиція "Вікно в історію" висвітлює основні віхи історії України з допомогою інформаційних листків чи стіннівок, виконаних старшокласниками. Вітрина "Національна культура" репрезентує учням "Дерево роду" видатних поетів, письменників, художників, артистів, драматургів, учених. Ця експозиція - не просто віньєтка з портретами цих людей. Протягом року учні постійно вивчають їхнє життя й творчість, відчуваючи почуття гордості за свій народ. Гілки "дерева роду" розміщені так, що кожна верхня означає наступне століття. Це полегшує учням осмислення того, в який час жили й прославляли свій народ його кращі сини та доньки. На полиці цієї вітрини є й підручники. Це передовсім "Українська література" для 7 класу, рекомендована Львівським обласним відділом народної освіти для учнів загальноосвітніх шкіл. У ній зібрано художні твори українських письменників. На полицях цієї вітрини знаходять місце творчі роботи учнів про діячів національної культури, розробки уроків на теми народного мистецтва /живопису, музики, театру, рушникарства, ткацтва/, ілюстровані альбоми про державні музеї, картинні галереї, набори репродукції живопису народних художників, методична література. Рекомендується і етична література В.Стуса, В.Симоненка. І.Драча, Л.Костенко та інших майстрів слова. Обов'язковим є список рекомендованої популярної прози. Ведеться опис наявних розробок уроків та сценаріїв виховних заходів, які відповідають назві експозиції - "Національна культура".

Третя вітрина "Національне вбрання" оновлюється протягом навчального року жіночим, чоловічим, дитячим вбранням "з бабусиної скрині". На полицях - палки з розробками уроків та іншими матеріалами з теми. Обов’язковими є матеріали про місцеве вбрання. Тут діти бачать також старовинне взуття, головні убори, предмети догляду за одягом і взуттям. Цікава експозиція гербарію плосконі, матірки, льону та пряжі цих рослин.

Необхідною в кабінеті є експозиція "Господарство й побут українців". Вона ознайомлює учнів з народними промислами та ремеслами, житлом українців та їхнім господарством. Тут можна побачити прополіс, хмелеві дріжджі, дьоготь, бурштин, вироби ремісників. На поли ці зібрано розробки уроків, наочне приладдя. На допомогу вчителеві й учням перелічено літературу про народні промисли України й своєї місцевості. Експозицію збагачують вироби учнів з глини та дерева, соломи Я лози.

Вітрина "Громада та громадський, побут" має розробки уроків про громаду, її права, чумацтво, козацтво, зведення житла, копання криниці, молодіжний етикет та дозвілля, народну етику та мораль. Численна література про козацтво, її гетьманів, отаманів, художня проза про часи козацтва, матеріали з преси й літератури про козацьку педагогіку будуть корисними як учителю, так і учням на уроці й у позаурочний час.

Вітрина "Сімейні звичаї та обряди" пропонує розробки уроків та виховних заходів до всіх обрядів, починаючи з народин та закінчуючи поминанням померлих родичів. Творчі роботи учнів про місцеві сімейні обряди дуже збагачують вітрину. Експозицію у вітрині оформлено фотографіями обрядів, які проводяться в школі.

Вітрина "Фольклор" забезпечує вчителя та учнів чудовими посібниками - "Українською літературою" для 5 класу /автори Е.М.Кучеренко, А.Я.Гумницька. О.П.Гончар/. У книзі зібрано фольклор до кожної пори року народного календаря. Книжка "Українські думи та балади" теж у ходу на моїх уроках, кожен учень її має. У цьому розділі репрезентовані також альбоми з місцевим фольклором, збірки пісень, загадок. прислів’їв. Крім розробок уроків, сценаріїв виховних заходів на вітрині "Фольклор" є цікавий "Мовний куточок", який пропонує учням ними ж складені мовні кросворди, ребуси.

"Народний календар" - найбагатша вітрина. Розробки уроків, унаочнення, сценарії забезпечують можливість відродження деяких народних звичаїв і традицій у наш час. Експозиція демонструє фотографії тих свят, заходів, які проводяться гуртківцями.

Вітрина "Народні знання" вміщує розробки уроків з народної астрономії, метеорології, ботаніки, зоології, медицини, ветеринарії. Учні можуть вибрати цікаву літературу для самопідготовки. Розробка уроку "Народна математика" може бути корисною навіть учителю математики.

Вітрина "Світогляд та вірування українців" пропонує розробки уроків про український іконопис, світогляд, вірування, релігію, зокрема релігійний календар, зразки іконопису, літературу для юних християн. На полиці є також методична література для вчителя. Усі вітрини виконано з дерева й оздоблено національним орнаментом. Над ними висить ряд вишитих картин, які принесли до школи діти. На них зображено людей, тварин, рослини, і вони постійно нагадують про національне мистецтво вишивання. Вікна класу занадто великі, щоб прибрати їх рушниками. Отож, я повісила рушники між вікнами. На кожному з них вишито берегиню нашого роду. Нехай вона оберігає дітей від усього злого. Ще один рушник висить над дверима, аби на першому кроці в кабінет учні розуміли важливість уроку, на який вони йдуть, почували вічність традицій українського народу.

Окрасою кабінету народознавства є макет v натуральну величину частини української хати, де весь інтер’єр заповнений предметами побуту. Тут є розмальована піч, на комині сушаться лікарські трави. На припічку стоїть діжа, казаночки, горнятка. У куточку - віник, рогач, кочерга. Біля печі на миснику, оздобленому різьбою по дереву та застеленому серветками, старовинна кераміка: миски, чайники, глечики.