Смекни!
smekni.com

Дидактичні умови організації домашньої роботи в початкових класах (стр. 12 из 14)

Результати контрольної роботи в контрольному і експериментальному класі подані у таблиці 1.

Таблиця 1

Результати виконання контрольної роботи по темі „Ділення багатоцифрового числа на двоцифрове” (математика, 4 клас)


Класи
Кількість учнів, що правильно виконали всі завдання Кількість учнів, що допустили помилки
1-2 3-4 5 і більше
Експериментальний 65% 30% 5% -
Контрольний 55% 30% 10% 5%

Завдання для контрольного зрізу з рідної мови були такі:

1завдання:

Прочитай текст. Випиши дієслова. Постав питання і визнач їх час.

Борис Олійник написав для дітей збірочку «Сива ластівка» (поезії про матір). Прочитайте її, і ви побачите, як поетично, натхненно пише поет про найдорожче, про красу серця матері. Поети завжди будуть звертатися до неї, до матері, яка посилає нас у світ по прекрасне, ростить добрими і працелюбними. І з-поміж вас виростають поети. Виношують у серці нові слова про матір. Бо це ─ нетлінне на землі, вічність, безсмертя.

2 завдання:

Прочитай текст. Заміни дієслова минулого часу теперішнім. Запиши.

Відцвіли сади і весняні первоцвіти. Затихає солов’їний спів у садках і перелісках. Та не змарніла краса природи з відходом весни.

Буйною зеленню закучерявились ліси, гаї і парки. Наливаються соком яблуні і груші. У лісах уже зашарілися рум’янцем принадні плоди суниць.\

3 завдання:

Запиши дієслова у дві колонки: у першу ─ І дієвідміни, у другу ─ ІІ дієвідміни.

Говорити, казати, гомоніти, промовляти, балакати, базікати, торочити.

4 завдання:

Зроби розбір поданих дієслів за таблицею.


Дієслова
Число Особа Час Рід Дієвідміна
Працює
Поїдемо
Записав

Результати зрізів з рідної мови зафіксували у таблиці 2.

Таблиця 2

Результати виконання контрольної роботи по темі „Дієслово” ( українська мова, 4 клас)

Класи Кількість учнів, що правильно виконали всі завдання Кількість учнів, що допустили помилки
1-2 3-4 5 і більше
Експериментальний 50% 43% 7% -
Контрольний 45% 35% 15% 5%

Як видно з таблиць 1, 2, правильність виконання завдань e tкспериментальному класі вища, ніж у контрольному.

За результатами таблиці учнів можна оцінити за нище наведеними рівнями.


Класи
Рівні навчальних досягнень
Високий Достатній Середній Початковий
Експериментальний 58% 34% 8%
Контрольний 50% 33% 10% 7%

Отже, за результатами експериментального дослідження учні експериментального класу у навчальних досягненнях випереджують учнів контрольного класу на 8 %.


Висновки

Основним поняттям нашої дипломної роботи було поняття „домашньої роботи”. У першому розділі ми розглядали проблему організації домашньої роботи в педагогічній теорії і практиці. Зокрема, вивчали, як розкривають зміст понять „домашня робота” та „домашні завдання” дослідники цієї проблеми, такі як Львов, Баранов, Харламов, Алексюк та ін. На основі нормативно-правового забезпечення організації домашніх завдань, а також деяких рекомендацій дослідників проблеми організації домашньої роботи у педагогічній теорії і практиці виділити певні правила щодо організації домашніх завдань у початковій школі. Розглянули і види домашніх завдань та способи їх перевірки. Найбільш поширеним є поділ домашніх завдань на завдання репродуктивного характеру (аналогічні знання, що проводились на уроці), конструктивного (більш складні: виділити головне, скласти план, схему тощо) та творчого характеру, які мають дуже важливе розвивальне значення. Також у початкових класах можливі як усні, так і письмові домашні завдання; індивідуальні, що заохочують, стимулюють школяра до навчання, пізнання, розвивають індивідуальні здібності та інтереси дитини; групові та парні, що направлені на дослідницьку, пошукову, аналітичну роботу, співпрацю тощо.

Дослідили стан організації домашньої роботи з учнями початкових класів у масовому педагогічному досвіді і прийшли до висновків, що організація домашньої роботи потребує вдосконалення, оскільки не надається належна увага дидактичним умовам організації домашніх завдань, таким як:

4. Індивідуалізація домашніх завдань.

5. Різноманітність завдань.

6. Формування в учнів вміння виконувати домашні завдання.

7. Систематичність перевірки виконання домашньої роботи.

8. Забезпечення інформованості батьків щодо організації домашньої роботи.

У другому розділі наведено матеріали експериментального дослідження ефективності виділених дидактичних умов організації домашньої навчальної роботи.

Експериментальна робота проводилася на базі 4 класів Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Буського району та В.Вільшанецької й Бортківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Золочівського району Львівської області.

Для даного дослідження ми розробили пам’ятки, які допомагали учням набувати уміння виконувати домашню роботу, провели для батьків збори-лекцію, метою якої було повідомити батьків про їхню допомогу дітям у виконанні домашніх завдань, а також розроблено систему домашніх завдань, у які включені різнорівневі, різновидові завдання та завдання за вибором.

За результатами експериментального дослідження учні експериментального класу у навчальних досягненнях випередили контрольний клас.

Результати проведеного дослідження підтвердили правильність гіпотези дослідження: рівень навчальних досягнень учнів значно підвищиться, якщо в процесі організації домашньої роботи дотримуватися наведених вище дидактичних умов.

Проведення дослідження не вичерпує всіх питань даної проблеми. У майбутньому доцільним є розширення об’єкта дослідження, включаючи і інші класи 4-річної початкової школи.


Список використаної літератури

1. Акипова М.К., Козлова В.Т. Индивидуальность учащегося и индивидуальный подход.- М.:Знание, 1992.-77 с.

2. Ануфрієва Н.М., Малиновська Н.М. Про готовність до школи// Початкова школа. ­─ 1988. ─ № 7.─ С.55-56.

3. Бабанский Ю.К. Оптимизация учебно-воспитательного процесса. М.: Просвещение, 1982. - С. 145-159.

4. Бабанский Ю.К., Поташник М.М. Оптимизация педагогического процесса. 2-е изд., перераб. и доп. К.: Рад. шк., 1984. - С. 136-142.

5. Байбара Т.М. Диференційовані домашні завдання на уроках математики. Початкова школа. ­─ 1991. ─ № 11.─ С.33-36.

6. Баранов С.П. и др. Педагогика: Учеб. пособие для пед. уч-щ по спец. № 2001 “Преподование в нач. класах общеобразоват. шк.”/ С.П. Баранов, Л.Р. Болотина, В.А. Сластенин. ─ 2-е изд., перераб. ─ М.: Просвещение, 1987. ─ 368 с.

7. Бардин К.В. Как научить детей учиться: Кн. для учителя.─ 2-е изд., перераб. и доп. ─ М.: Просвещение, 1987.─ 112 с.

8. Бардин К.В. Чтобы ребенок успешно учился. М.: Просвещение, 1988.─ 123 с.

9. Березовин Н.А., Сманцер А.П. Воспитание у школьников интереса к учению. Минск, 1987.─ 96 с.

10. Васьківська С.В. Навчати вчитися, або як допомагати молодшому школяреві у навчанні// Початкова школа. ­─ 1994. ─ № 6.─ С.10-12.

11. Венгер Л.А., Венгер А.Л. Домашняя школа мышления.─ М.: Знание, 1985. ─ 80 с.

12. Вікова психологія/ за ред. Г.С. Костюка. ─ К.: Рад. шк., 1976.─272 с.

13. Вікова та педагогічна психологія: Навч. посіб./О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.В. Огороднійчук та ін. ─ К.: Просвіта, 2001. ─ 416 с.

14. Водейко Р.И. Домашнее задание.─ Минск, 1974.─ 106 с.

15. Воликова Т.В. Учитель и семья. ─ М.: Просвещение, 1979.─ 127с.

16. Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. ─ К.: Видавничий центр „Академія”, 2001. ─ 576 с.

17. Володько В М. Індивідуалізація і диференціація навчання: понятійно – категорійний аналіз //Пед. і психологія.- 1997.- № 4.- С.9-17.

18. Гончаренко С. І., Володько В. М. Проблеми індивідуалізації процесу навчання // Педагогіка і психологія. –1995. - № 1(6). – С.63-71.

19. Гребенников И.В. Педагогический всеобуч родителей: Методические рекомендации. ─ Днепропетровск: Проминь, 1982.─ 190 с.

20. Дидактика современной школы: Пособие для учителей/ Б.С. Кобзарь, Г.Ф. Кумарина, Ю.А. Кусый и др. Под. ред. В.А. Онищука. ─ К.: Рад. шк., 1987.─351 с.

21. Дмитреев А.Е., Фатеева Н.И., Львов М.Р. Дидактика. Учебное пособие для самостоятельной работы студентов факультетов начальных классов. М.: Издательство „Прометей” МГПИ им. В.И. Ленина, 1990. ─ 202 с.

22. Древелов Х. И др. Домашнее задания: Кн. для учителя/ Пер. с нем.; Древелов Х., Хесс Д., Век Х., Авт. вступ. ст. А.Г. Кутузов ─ М.: Просвещение, 1989.─ 79 с.

23. Збірник наказів “Про обсяг і характер домашніх завдань для учнів початкової школи”. ─ К., 2001. ─ 72 с.

24. Збірник нормативних документів з освіти та виховання/ Упоряд. З.М. Онишків ─ Тернопіль, Терн. нац. пед. університет ім.В.Гнатюка, 2006. ─ 172 с.

25. Збірник статей до спецкурсу “Індивідуалізація навчання дітей молодшого шкільного віку”. – К.: Всеукраїнський фонд “Крок за кроком ”, 2000. – 70 с.

26. Зверева М.В. изучение результативности обучения в начальных классах. (система Л.В. Занкова) ─ Москва: “ ЦОРЛ”, 2001. ─ 176 с.

27. Кирсанов А.А. Индивидуальный подход к учащимся в обучении. – Казань, 1966. – 95 с.

28. Коба Л. Різнорівневі домашні завдання з української мови для 4 класу// Початкова школа. ─ 2005. ─ № 7.─ С.14-19.

29. Коваль Л.В. Диференційовані домашні завдання з математики// Початкова школа. ­─ 1991. ─ № 7.─ С.28-33.

30. Коваль Л.В. Чи готовий школяр самостійно виконувати домашні завдання // Початкова школа. ­─ 1996. ─ № 9.─ С.51-54.