Смекни!
smekni.com

Значення води, її охорона та економне використання (стр. 2 из 3)

Розповіді дітей (4 група).

Свої розповіді діти ілюструють малюнками.

При спразі бізони відчувають воду за 5-7 км.

Американський тушканчик взагалі не п'є води - йому досить вологи із зерняток.

Медузи на 95-98% складаються з води.

Рослини дещо витриваліші до нестачі води. Якось під час досліду кактус вагою 37 кг не поливали 6 років. За цей час він втратив 11 кг та залишився живим.

А щоб виростити 1 кг овочів, потрібно 2 т води.

Без води влітку верблюд може прожити 3 доби, а взимку - 8 діб.

Людині вода потрібна щодня. Разом з їжею ми щодоби споживаємо близько 3 л води. За все життя людина споживає в середньому 50-60 т води (дві цистерни).

Рефлексія. Молодці! Ви підготували дуже цікаві факти, що стосуються води. Ми ще раз переконалися, що вода має велике значення для всього живого на Землі. Оцініть свої відповіді. (Самоконтроль)

Фізкультхвилинка.

Закрийте свої оченята, покладіть голови на парти і вслухайтесь в звуки, які ви зараз почуєте. Пофантазуйте, куди ми з вами потрапили.

Учитель. Океан безмежний, іноді він видається нам настільки величезним, що завдати збитків йому неможливо. І люди бездумно забруднюють його, виловлюють надто багато риби і завдають шкоди численним морським істотам. А чи можемо ми легковажити водою, використовувати її бездумно, неекономно? І чи будь-яку воду може споживати людина, рослина, тварина? Чи не може вода з джерела життя перетворитися на джерело хвороб? Сьогодні океан потребує порятунку, і будь-хто, включаючи і нас з вами, може посильно сприяти цьому. "Вода має бути чистою" - тема нашого уроку і проекту, над яким ми з вами працювали майже три тижні.

Інтерактивна вправа "Асоціативний кущ".

Від чого забруднюється вода? Хто забруднив водойми? (Відходи промислових підприємств, погані очисні споруди, побутове сміття, стічні води, витік нафти під час видобутку на берегах та з суден, отрутохімікати і мінеральні добрива, які дощ змиває з полів).

Що ж може статися з живою істотою, коли її середовище забруднене або змінене на гірше, досліджували наші екологи. Зараз надамо їм слово.

Захист учнями проекту (1-ша група).

На екрані монітора комп'ютера - презентація проекту.

Ми відрізали чотири листочки герані з однієї рослини і поставили кожен в окрему склянку з водою. Потім забруднили воду в трьох склянках.

До першої налили дві столові ложки оцту. Підписали: "Кислота". До другої поклали дві столові ложки солі. На цій склянці написали слово "Сіль". Налили дві столові ложки олії до третьої склянки, написали на ній "Олія". В четвертій склянці воду залишили чистою. Усі чотири склянки поставили на підвіконня. Спостерігали за листочками протягом тижня. Найкращий вигляд мав листочок, який стояв у склянці з чистою водою.

Тижневе спостереження за станом чотирьох листочків з однієї рослини під час їх перебування в окремих склянках із забрудненою і чистою водою надало можливість нам зробити висновок: якщо середовище, де існують живі істоти, забруднене, вони поступово гинуть.

Ми зробили пам’ятки, які допоможуть вам бережно ставитись до води.

Рефлексія. Ваші досліди переконали нас в тому, що чистота води має велике значення для життя. Оцініть свою роботу. (Самоконтроль)

Розповідь учителя.

Відомо, якщо в 1 м3 річкової води потрапляє 10г бензину - ікринки риб та інших водних істот у цьому кубометрі гинуть.

5 г нафтопродуктів затягують плівкою (герметизують) 50 м2 води (кисневий голод, отруєння, особливо для ікри мальків риб).

1 м3 брудних стічних вод може зіпсувати, в середньому, у 50 разів більше чистої води.

Наші предки були справжніми водопоклонниками. Вони обожнювали будь-які водойми - море, озеро, річку, джерело, криничку. А за чистоту та смак джерельну воду народ називали живою, тобто особливо цілющою. Люди вірили, що вона додавала сили, зцілювала рани, повертала до життя.

Давно теє було, ще коли люди, щоб вижити, змушені були полювати на птицю і звірів, яких у наших краях водилося нелічено. Одного разу трапилося на полюванні нещастя - випущена невмілою рукою стріла влучила одному з мисливців у груди під самісіньке серце. Поклали товариші вмираючого юнака на дно ями, щоб на прощання міг побачити рідне голубе небо... І тут раптом якась невидима сила наповнила тіло пораненого, зупинила кров і вгамувала біль. Юнак підвівся з землі і став придивлятися до того місця, де лежав. Там ґрунт був ледве вологим. І тоді він пішов по вологій землі вглиб яру і прийшов до невеликої печери. А далі став прямо руками чистити її дно, звільняючи від верхнього шару глини та мулу. Йому кинулись допомагати товариші, і скоро з-під їхніх рук весело вдарило джерело, задзюркотів струмочок по дну яру. Припав до нього спраглими вустами поранений.

І, о диво! Зарожевіли його щоки, розправилися плечі, до юнака повернулась життєва сила. Зрозуміли тоді мисливці, що джерело не просте, а цілюще, прочистили його гарно та й розповіли всім про свою дивну пригоду. І потяглися до джерельця люди. А вода його виявилася не тільки цілющою, а ще й молодість та силу повертала. Ідуть до джерела старі, а вертаються парубками. Називали те джерело "Молодильним", а нині воду з цього джерела називають Царичанською. Всьому світові відомі й інші цілющі українські води "Миргородська", "Дніпропетровська", "Трускавецька", "Нафтуся" та багато-багато інших. Ці води створила сама природа.

Демонстрування ілюстрацій із зображенням Царичанського заводу мінеральних вод.

Тяжким гріхом вважалося плюнути у воду чи її забруднити.

Робота з прислів'ями.

Які народні прислів'я і приказки про воду збереглися до нашого часу?

Будь здоровий, як вода.

Глянь у воду на свою вроду.

Вода все сполоще, крім лихого слова.

Куди вода тече, там травиця росте.

Де вода, там і верба.

Тиха вода береги рве.

Вода камінь точить.

Вода пливе - час минає.

3 малого джерела велика річка буває.

Не знаємо ціни водиці, доки не висохла криниця.

Не виливай каламутну воду, доки чистої не знайдеш.

А чи можна очистити забруднену воду?

Виконання учнями дослідів з очищення води.

Вода на Землі проходить через велику кількість фільтрів - земну кору, атмосферу, біосферу. Але людство весь час задавалось питанням, чи можна штучно очистити воду. Було винайдено безліч способів. Найпростіший для нас - пропустити воду через фільтр. Але ж не завжди при собі є таке пристосування. Тому, спостерігаючи за природою, люди винайшли-безліч інших способів зробити воду чистою. Ось деякі з них:

російські землепрохідники в тундрі болотну воду очищали листям горобини. Якщо покласти їх у воду, то вже через 2 години запах та присмак болотної води зникали і бактерії повністю гинули;

також можуть очищати воду від різних забруднень та бактерій гілочка черемхи, кора вільхи;

біля криниць обов'язково садили дуб;

відомий спосіб очищення сріблом. Таку воду називають живою.

дуже корисною є тала та дощова вода;

при кипінні води гинуть шкідливі мікроорганізми;

в Німеччині дуже популярними є саморобні фільтри. Щоб їх виготовити, треба покласти на дно склянки з проробленими дірочками декілька шарів вати, піску та деревного вугілля.

Проходячи через такий фільтр, вода звільняється від хлору, йоду, пестицидів, мікроорганізмів, зникає неприємний запах. Шари треба міняти лише 1-2 рази на рік, а коштують такі фільтри 10-15 євро.

Зараз ми з вами теж проведемо дослід з очищення води. Я знаю, що ви дуже любите малювати фарбами, використовуючи велику кількість води. Але ж її можна зекономити. Для цього нам знадобляться фарби, склянка з водою, пензлик, газетний папір, колба. (Дослід).

Розповідь учителя про те, як люди запобігають забрудненню води.

У нашій країні робиться багато для того, щоб вода у водоймах була чистою. Для цього на фабриках і заводах будують очисні споруди. Тут вода очищається від шкідливих речовин і чистою повертається в річки, озера, ставки або знову на виробництво. Наприклад, у минулому відпрацьовані породи із шахти потрапляли у найближчі річки, забарвлюючи їх у білий колір. За сучасними технологіями стічні води у водойми не спускають, і річки набули свого природного вигляду. (Ілюстрація)

Учні нашого класу досліджували в якому саме стані знаходяться водні ресурси в нашому місті та які заходи проводяться для їх охорони. Їм слово.

Захист учнями проекту (2-га група).

Рефлексія. Що ж, дивлячись на те, що в нашому місті проводиться велика кількість заходів з охорони водних ресурсів, все ж таки їх стан викликає занепокоєння. Ми прослухали поради дітей і, сподіваюсь, будемо виконувати їх. А ви, діти оцініть свою роботу. (Самоконтроль)

Ще про один спосіб охорони води розкажуть нам учні наступної групи.

Захист учнями проекту (3-я частина).

На екрані монітора комп'ютера - презентація проекту.

1-й учень. Один із способів зберегти воду чистою - залишити її в землі, не використовуючи зайвої. Працюючи над проектом, ми провели дослід "Економія води".

2-й учень. Члени нашої групи вимірювали використання води два дні. Першого дня закрили стік у раковині і пускали воду, як це робимо завжди. Виміряли, скільки води витратили вранці на чищення зубів, миття рук і обличчя. Загальна кількість використаної води учнями становила … л і … склянки.

3-й учень. Другого дня спробували зекономити: використати менше води для чищення зубів, миття рук і обличчя. Загальна кількість використаної води учнями становила … л і … склянки.

4-й учень. Підрахували, що щодня вранці ми економили … склянки води, це майже … л, і залишалися водночас чистими.

5-й учень. А ще можна економити воду під час прання, прибирання квартири, приготування їжі, миття посуду.

А ще обов'язково не забувайте закривати крани. Якщо вода крапає з крана, то за місяць витікає 400 л води.

Ми склали пам'ятки-правила, за якими маємо жити самі і спонукати до цього інших. Не все з цих рішень можемо робити ми, третьокласники, але ми можемо насаджувати дерева, розчищати джерела, не засмічувати їх, економити воду.