Смекни!
smekni.com

Економічне виховання молодших школярів (стр. 6 из 6)

Валюта (валютна виручка).

Гра "Реклама"

Дітям дається пояснення слова "реклама": яскрава розповідь про властивості товарів та послуг з метою їх збуту.

Групам виноситься завдання: розповісти про новий товар так, щоб домогтися прихильності до нього у великої кількості людей.

Для реклами можна запропонувати слова на позначення таких предметів: пилосос, праска, мікрохвильова піч, електроніж, холодильник.

Гра "Відшукай синоніми"

Дітям пропонується розгадати два ребуси, записати синонімічне слово до відгаданого і пояснити лексичне значення через контекст.

Маклер

Пеня

(Маклер— посередник при укладанні договорів, торгових біржових угод; пеня — штраф, санкція за несвоєчасне виконання фінансових зобов'язань).

Гра "Розсудіть"

Учням учитель зачитує уривок з твору М. Стельмаха "Дума про тебе" та байку С.Руданського і виносить завдання: чому дійові особи з наведених творів мали таке уявлення про значення слів товар, торгівля, банк?

— Чи однакове закінчення будуть мати ці слова в Ор. відм.? Доведіть правильність своїх думок прикладами інших слів.

Дума про тебе

— Банк? А що воно таке?

— Це така велика хата, де всюди літають гроші, і паперові, і з чистого золота.

— А хіба ж гроші не закопують у землю?

— У банку не закопують... М. Стельмах

Гра "Не розірви ланцюг"

Учитель пояснює дітям хід гри так: "Я називаю букву алфавіту, а хто знає — відразу називає слово, яке починається цією буквою, за його лексичним значенням. Виграє той, хто правильно назве, вимовить та запише слова".

А (форма публічного продажу майна) — аукціон.

Б (кредитно-фінансова установа) — банк.

З (промислове підприємство з відповідним рівнем механізації) — завод.

М (управляючий) — менеджер.

П (обов'язкові платежі) — податки.

Ф (підприємець) — фермер.

Гра "Хто швидше"

Учитель називає родове поняття, а діти додають приклади видових, записуючи в зошити, а потім вводять ці слова в речення.

Наприклад: Побутова техніка (міксери, плити, праски...). Заводський продукт праці (машини, телевізори...). Грошова одиниця (гривня, карбованець, долар...).

Гра "Товар — гроші, гроші — товар"

Клас ділиться на 4 команди. Перша команда "працює" на заводі, виробляючи товар першої необхідності. Діти викладають на столі "малюнкові" слова: телефон, праска, телевізор, магнітола, муз-центр, електробудильник і т.п. Друга команда укладає договір із заводом на відповідну партію товарів (представник від другої команди проводить діалог з представником першої команди). "Товари" (окремі малюнки) забирають і вивозять на базар (перекладають на другий стіл). На базарі є продавці та покупці: за паперові гроші (виготовляють самі учні) купують товар, торгуючись, збиваючи ціну.

Коли товар буде продано, гроші несуть у банк і одержують цінний папір, у якому зазначено суму та процент, який нараховують за відповідний термін зберігання грошей.

Така гра може проводитися в позаурочний час. Діти спілкуються між собою, "продають", "купують", "вкладають" гроші в банк, "обмінюють" валюту і т.д.

Кожна запропонована нами гра спрямована на збагачення активного словника школярів економічною термінологією, на вироблення вміння спілкуватися, використовуючи нові слова, будувати монологи, діалоги, правильно поводитися в конкретній ситуації, правильно звертатися з проханням, пропозицією.. Використання таких ігор викликає інтерес у дітей; який є рушійною силою, спрямованою на розвиток мовленнєвої діяльності, в процесі якої удосконалюється правильна, орфоепічна вимова цієї лексики, підвищується культура мовлення та розширюється кругозір дітей.


Висновки

Початкова школа є основною ланкою економічного виховання, де здійснюється формування в учнів готовності до самостійної цивілізованої, узаконеної економічно-підприємницької діяльності, власного мислення. У зв'язку з цим вимагає суттєвого удосконалення зміст навчального процесу, створення незвичайних педагогічних умов для економічного виховання школярів, в період запровадження ринкових відносин. Абсолютно зрозуміло, що це непроста справа, яка потребує неабияких наукових обґрунтувань, практичних навиків, пропозицій.

Основним елементом економічного виховання є економічне мислення -внутрішня якість особистості, яка зумовлює її здатність осмислювати й засвоювати економічні знання, здобуті в результаті опосередкованого, узагальненого й адекватного відбиття дійсності, реалізувати у практичній діяльності. Ознака "економічне" надає терміну мислення своєрідного забарвлення, яке не тільки підкреслює його зміст, а й виражає стиль мислення, його спрямованість. Розвиток економічного мислення учнів передбачає не тільки застосування загальних норм правильного мислення до даного змістовного матеріалу, а й певну орієнтацію в осмисленні соціально-економічної дійсності.

Економічне мислення є єдністю змісту економічних знань, способів розумових дій і установок особистості на їх використання в пізнанні та осмисленні конкретних соціально-економічних явищ. Можна виділити такі складові економічного мислення, що є об'єктами формуючого впливу педагога: мотиваційна, операційна (інтелектуально-логічна) й дієво-практична. Мотиваційна складова економічного мислення людини виражає її ставлення як суб'єкта до об'єкта пізнання, до завдань, які вона виконує, забезпечує готовність до аналізу, осмислення соціально-економічних явищ. проектує економічну свідомість на сучасність, суперечності та окремі прояви цієї свідомості у властивій їй системі зв'язків. Операційна (інтелектуально логічна) складова - це способи аналітико-синтетичного мислення, що реалізуються завдяки логічним діям. Дієво-практична складова — це досвід творчої діяльності, в якій формується й реалізується економічне мислення.

Економічна підготовка педагогічних кадрів, включає загальноекономічний, дидактичний, психологічний, соціально-педагогічний, організаційно-педагогічний, виховний, методичний і управлінський аспекти. Усі вони перебувають у тісному взаємозв'язку, доповнюють один одного і становлять єдину економічно-педагогічну структуру. В тих навчальних закладах, де економічній підготовці педагогічних кадрів приділяють належну увагу, перераховані вище аспекти спрацьовують на визначений результат: педагоги володіють економічними термінами, вміють ними оперувати в практичній діяльності, методично правильно вводять їх до контексту навчально-виховного заняття.

В економічному вихованні молодших школярів є найбільш ефективними дидактичні ігри економічного змісту. Від найпростіших ігор, які проводяться, як правило, в 1—3 класах на уроках мови, доречно поступово переходити до більш серйозних у 4 класі. Ігри повинні бути спрямовані на розширення обсягу словникового запасу учнів тією лексикою, яка входить у наше життя повсякденно, яку чують діти постійно в колі сім'ї, по радіо, телебаченню, читають у пресі. Зокрема, дітей постійно оточує сучасна економічна термінологія, без знання якої вони не зможуть стати повноцінними учасниками суспільно-політичного життя в Україні і світі.

Література

1. Алейников И.Н. Экономика и школа // Сов. педагогика. - 1990. - №6. - С. 45-49.

2. Будник О. Виховання господарської культури школярів // Шлях освіти. - 1999. - №1. -С. 8-11.

3. Вачевський М. Ціни в ринковій системі господарювання // Рід. школа. - 1995. - №10. - С 29-30.

4. Верховодова Л.Т. Взаємозв'язок освіти з економікою країни // Рад. школа. - 1989. -№1.-С 30-35.

5. Дрозденко Л.І. Виховання економічної культури // Палітра педагога. - 1997. - №4. -С. 20-23.

6. Друзь Б.Г. В гостях у робота // Поч. школа. - 1986. - №8. - С 47-52.

7. Дудик В.С Вчити нового економічного мислення // Рад. школа. - 1989. - №5. - С 21-23.

8. Єременко Л.В. Економічне виховання учнів // Поч. школа. - 1986. - №8. - С 44-47.

9. Загривий В. Економічне виховання школярів // Рід. школа. - 1999. - №9. - С 34-35.

10.Левчук З.К. Воспитание у детей элементов экономической культуры // Нач. школа. -1990. -№5.-С. 19-21.

11.Лукаш СВ. Педагогічне розуміння економічного мислення // Педагогіка і психологія. - 1999. - №1. - С 14-26.

12.Нісімчук А.С. Про економічне виховання учнів // Рад. школа. - 1988. - №8. - С 54-58.

13.Побірченко Н.А. Розвиваємо схильності до підприємництва // Поч. школа. - 1996. -№7. - С 26-27.

14.Солдатова Л. Дидактичні ігри з використанням економічної термінології // Поч. школа. - 2000. - №6. - С 27-28.

15.Шпак О.Т. Економічна підготовка учнів у сучасних умовах господарювання // Рад. школа. - 1991. - №7. - С 56-60.

16.Шпак О.Т. Підвищувати ефективність економічного виховання учнів // Рідна школа. -1986. - №9.-С 41-47.

17.Щедрина Е.В. Исследования экономических представлений у детей // Вопр. психологии. - 1991. - №2. - С. 157-164.