Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми "Локальні мережі" (стр. 6 из 7)

Окрім ілюстрацій,в підручниках російської мови поміщені схеми-таблиці закінчень іменників іприкметників, змін дієслова і так далі По ним організовується спостереження затим або іншим мовним явищем, вони можуть служити і для узагальнення, і дляпорівняння, і для довідок при виконанні самостійної роботи і при самоперевірці.

Аналогічніфункції малюнків в підручниках математики і природознавства. Значною мірою вониє ілюстраціями до тексту (завдання, статті), але певна їх частина, особливо вприродознавстві, є учбовий матеріал, що супроводжується практичними завданнями(скласти по малюнку завдання, виконати роботу за визначенням сторін горізонта іт. д.). Малюнки в підручниках по читанню частіше грають ілюстративну роль.

Натуральні об'єкти.До них відносяться живі рослини, об'єкти неживої природи (зразки кориснихкопалини). Натуральні об'єкти дають можливість забезпечити точне уявлення провеличину, форму, об'єм даного предмету. Природні об'єкти доступні сприйняттю нелише зором, але і за допомогою інших органів чуття: дотики, нюх. Спостереженняза живими об'єктами в їх місці існування допомагає встановити особливості їхжиття. Використання натуральних наочних посібників забезпечує здобуття вірних іповних вистав і понять про рослини, що вивчаються, і тварин. Натуральні об'єктизастосовуються як демонстраційний і роздавальний матеріал.

Проте слідсказати, що не завжди школа по тих або інших причинах може мати в своємурозпорядженні живі рослини і тварин. Тому для учбових цілей створюютьсяспеціальні натуральні наочні посібники у вигляді гербаріїв, колекцій,роздавального природного матеріалу, муляжів, макетів, препаратів і ін.

Препарати.Препаратами прийнято вважати всі природні об'єкти, що піддавалися консервації іпрепаруванню для учбових цілей (сухі і вологі зоологічні препарати, гербарії іт. д.). Препарати використовуються на уроках природознавства і читання як якдемонстраційний при фронтальній роботі, так і роздавального матеріалу дляорганізації самостійної діяльності учнів.

Колекції. Цезбори однорідних предметів, об'єднаних родовою ознакою. У початкових класахвикористовуються колекції корисних копалини, тканин, насіння, грунтів і такдалі Колекції використовуються, як правило, на уроках природознавства, праціпри вивченні відповідних тим як джерело знань і при організації самостійноїроботи дослідницького характеру.

Моделі, макети,муляжі - це тривимірні зображення предмету (його частини або групи предметів) взменшеному або збільшеному вигляді. У початковій школі використовуються глобус,компас і деякі технічні моделі - годинний циферблат, термометр і так даліМоделі використовуються як демонстраційні посібники при поясненні учбовогоматеріалу і перевірці знань учнів. На уроках праці, наприклад, - як зразки привиконанні завдань, як основа для технічних модифікацій (модель машини іззаміною кузова).

Як демонстраційніпосібники на уроках природознавства і образотворчого мистецтва застосовуютьсямуляжі плодів овочів і фруктів, а також самостійно виготовлені на уроках працімакети ландшафту.

Розглянуті вищезасоби вчення прийнято було відносити до демонстраційних, оскільки вонивиступали переважно в ролі ілюстрацій до пояснення (розповіді) вчителя. Протевимога життя - готувати школярів до самостійної праці - привело до істотногозбільшення долі самостійної діяльності учнів і відповідно змінило, розширилофункції всіх засобів вчення, включаючи демонстраційні. У сучасній школі ікартини, і таблиці, і колекції незрідка виступають як матеріал для самостійногоіндивідуального спостереження, як засіб організації самостійної пізнавальноїучбової діяльності учня.

Роздавальніматеріали, призначені для індивідуального користування, широко застосовуються вучбовому процесі. До них відносяться рахункові палички, моделі натуральнихоб'єктів (монети, геометричні фігури), вживані на уроках математики, розрізнаазбука і склади до уроків вчення грамоті, гербарниє листи дикорослих ікультурних рослин, зразки корисних (для природознавства) копалини, зразкиготових виробів і картки інструкцій для уроків праці, індивідуальні моделі зприродного матеріалу (листя, вітки, квіти, гриби і ін.) до уроківобразотворчого мистецтва. Методика вживання їх розкрита у відповідних главах.

До посібниківіндивідуального користування відносяться і диференційовані завдання по російськіймові і математиці, умовно названі дидактичними матеріалами (набори карток, щомістять завдання різної трудності, зброшуровані або у вигляді, що розрізає).Дидактичні матеріали по російській мові і математиці застосовуються на всіхетапах вчення: при підготовці до пояснення нового, при засвоєнні нового, призакріпленні і поглибленні знань і навиків, при перевірці засвоєння

учбовогоматеріалу. Досить вільна структура дидактичних матеріалів дозволяє створювати зних варіанти, відповідні учбовим цілям конкретного уроку. За допомогоюдидактичних матеріалів вчителеві легко організувати диференційовані заняття,заняття із слабовстигаючими підручниками.

Значне місцесеред учбово-наочних посібників займають екранні, звукові, екранно-звукові(аудіовізуальні) засоби. Використовуючи екранні і звукові посібники, слідпам'ятати, що вони не є якимись універсальними засобами, а володіють лишепевними специфічними можливостями. При цьому слід підкреслити, що кожен з видівтехнічних засобів (фільм, діафільм, діапозитив, транспаранти до кодоскопу) маєсвою специфіку.

Сьогодні урозпорядженні вчителя початкових класів понад 400 діафільмів, мало чим меншесерій діапозитивів, близько 100 учбових фільмів і кінофрагментів по всіхучбових предметах, серії грамзаписів до уроків читання, до уроків музики, доуроків фізичної культури, серії транспарантів до уроків природознавства іматематики для графопроєктора.

Учбові кінофільмиі кінофрагменти. Учбові фільми для початкових класів розраховані на часдемонстрації від 10 мін (одна частина) до 20 мін (дві частини).

У зв'язку зшироким впровадженням в учбовий процес кінофрагментів істотно змінилися функціїучбових фільмів. Вони служать в першу чергу для систематизації і узагальненнязнань. Можуть застосовуватися фільми і безпосередньо при вивченні нових тимпрограм. В цьому випадку доцільне використання фільмів, які освітлюють окреміпитання теми і містять фактичний матеріал, корисний для формування вистав.Такий фільм даватиме необхідний учбовий матеріал для побудови бесіди і розповідівчителя.

Учбовий фільмможе демонструватися на початку, середині і в кінці уроку залежно від метивключення його в урок, дидактичного призначення. Готуючись до уроку звикористанням учбового кінофільму, вчитель обов'язково переглядає його ізнайомиться з монтажним аркушем, що дозволяє продумати мета і місце даногозасобу вчення в уроці, питання і завдання по фільму до учнів. Перед будь-якимпереглядом необхідно сформулювати таким, що вчиться меті демонстрації, датипитання, завдання, що робить сприйняття фільму цілеспрямованим. Їх кількість впочаткових класах має бути невелика, аби учні змогли утримати їх в пам'яті.Демонстрація фільму є органічною частиною уроку і поєднується з іншими методаминавчання, самостійною роботою учнів.

Учбові діафільми.Діафільм - статичне зображення на плівці, об'єднане єдиною сюжетною лінією і щоу зв'язку з цим має певну послідовність подачі матеріалу теми.

Для початковийкласів особливо великий значення має образотворчий ряд діафільм. Він можеполягати з, документальний матеріалу (фотографії, документ) і бути мальованим.

На документальнийматеріалі будуються головний образом діафільми нарисовий характер, а намальованому - сюжетного.

По побудовідіафільми можуть бути цілісними і фрагментарними.

Як правило, зрительнийряд діафільм супроводиться підписами - субтитр, але багато вчителі з повноюпідставою не читають підкадрові написи в класі, замінюючи їх бесідою з учнями.Частина діафільм до уроків російський мова відрізняється тим, що в кадривключений титр-завдання, орієнтуючий вчитися на виконання конкретний дія(допиши, відповідай на питання, склади пропозицію), і кадр для самоперевірка,де дані зразки правильний результат.

У теперішній часдо діяти фонду учбовий діафільм, випустити студія "діафільм", входятьдіафільми до уроків російський мова, читання, природознавство, математика,трудовий вчення; для проведення позакласний робота.

Діафільми можутьбути використані на весь етапах процес вчення. Робота з діафільмом передбачаєкерівництво вчитель, вона складається зазвичай з:

1.пояснення метаі значення завдання (мотивація);

2.демонстраціїдіафільму з коментуванням кожного кадру, при цьому увага учнів фіксується надеталях зображення;

3.повторнийперегляду діафільм.

4.Окремий етапиможуть замінюватися іншими у зв'язку із специфікою учбовий предмет: на урокахчитання і розвиток мова особливий увага приділяється колективний переказу зметою допомогти дітям знайти словесний еквівалент зображенню, словарний іграматичний робота, обговорення кращий розповідь, складання план (так вводятьсяв загальний схему новий етапи); на уроках природознавства можуть бути замістькоментування відповіді на питання, розповідь учень, виконання практичнийробота; на уроках математика переважний місце має виконання практичний завдання(обчислити, визначити форму, кількість сторона, кутів у фігури, сам фігуру,даний в кадр,).

Для успішнийдіяльності з використанням учбовий діафільмів (екран посібників) в учнівнеобхідно сформувати загальноучбовий навики і уміння сприймати учбовийінформація з екран, розшифровувати і переробляти її.

Вчення прийомробота слід починати на самий простий за змістом кадрах діафільм. Для цьогоспочатку потрібно навчити дитяти бачити зображення в кадрі. Уважно, некваплячись, діти розглядають малюнок, прагнучи не упустити жоден деталі. Такийдетальний розгляд допоможе зрозуміти вміст кадр і відповісти на самий простийпитання: що (хто) змальоване в кадрі? Що робить дійовий особу? Де відбуваєтьсядія? Як можна оцінити цей дію, вчинок? На цих або подібний він питання по черзівідповідають різний учні.