Смекни!
smekni.com

Система вищої освіти в Італії та Іспанії (стр. 2 из 6)

Підготовка до від'їзду:

Іспанське посольство вимагає, щоб всі документи подавав безпосередньо той, хто звертається за запитом про візу. Кількість документів і сам процес одержання візи залежить від терміну, на який вступник їде вчитися. Якщо строк менш 30 днів, то віза видається туристична із правом на навчання. Ця віза зобов'язує повернутися в Україну по закінченні терміну дії.

Короткострокова студентська віза видається у випадку, якщо строк перебування в Іспанії менше 90 днів; довгострокова студентська віза видається якщо плани на навчання в Іспанії набагато серйозніші. У кожному разі для одержання короткострокової студентської візи або довгострокової студентської візи обов'язково потрібне запрошення від навчального центра, складене за особливою формою, підтвердження про зарахування на курс, із вказівкою типу проживання й курсу. Якщо ж є бажання продовжити своє навчання в Іспанії, то крім основного пакета документів, необхідна також медична довідка, довідка про несудимість і документи про оплату курсу.

Спочатку Консульством видається віза на в'їзд в Іспанію, що дійсна 3 місяці. За цей час студентові необхідно подати документи на вид на проживання. У цьому випадку довідка на проживання продовжується на весь період заняття.

1.3 Можливість отримання іспанського гранту для громадян України

Обов`язковою умовою участі в конкурсі на отримання грантів Міністерства закордонних справ Іспанії є наявність вищої освіти. Громадяни України можуть брати участь в 5 конкурсах на отримання гранта. Їх основні характеристики наведено в таблиці 1.3.1 Конкурс проводиться по всьому світу, а не лише в Україні. Вся процедура подачі анкет відбувається в режимі онлайн на сайті www.becasmae. es. Зареєструвавшись на сайті, претендент отримує доступ до анкет, в які необхідно внести наступні відомості:

- особисті дані;

- дані по навчанню (вуз¸ спеціальність, рівень освіти, сфера навчання, тема навчання, середній бал з розрахунком балів - наприклад 5 із 5-ти, максимум - 5, і загальне число балів);

- перелік наукових публікацій (якщо такі є), які необхідно перевести хоча б на англійську мову;

- підтвердження володіння іспанською мовою з вказанням рівня володіння;

- програму, на яку подається заявка;

- університет Іспанії, в якому хотів би навчатися/проводити дослідження претендент, тему, спеціальність, сферу досліджень, тривалість навчання, необхідність в продовженні гранта.

Також претендент повинен самостійно написати програму свого навчання/дослідження (так званий проект) на весь час гранта, яка повинна містити:

- назву теми;

- мотиваційний лист;

- опис планів по завершенні проекту і професійних цілей на майбутнє;

- два рекомендаційні листи;

- техніко-професійне представлення проекта;

У техніко професійному представленні необхідно вказувати методи, засоби, ресурси, поетапні задачі реалізації проекта.

Після того, як по інтернету буде відправлено всі необхідні дані, необхідно роздрукувати із сайту 3 документи, заповнити їх і разом з легалізованим дипломом надіслати по пошті до Іспанії відповідальному за відбір стипендіатів вибраного вуза. Один з документів - це вся інформація, яку було відправлено по інтернету, другий - фіскальні зобов`язання перед Іспанією, третій - заявка в університет на визначений факультет. Потім необхідно чекати підтвердження про те, що заявка відібрана і передана на остаточне затвердження. Якщо таке повідомлення отримано, то необхідно надати необхідні документи до посольства Іспанії в Україні. З нових документів - це лише легалізована медична довідка. Після надання документів необхідно чекати остаточного рішення.

До переваг іспанського гранту можна віднести те, що не є обов`язковим досконале володіння іспанською мовою, додаткових тестів немає, грошові витрати по отриманню відповіді зводяться до переводу диплома і відправці його до Іспанії, вся процедура подачі заявки відбувається по інтернету, що виключає паперові незручності. Цікаво, що у 2003 році українці в сумі отримали 19 грантів, а росіяни - 14.

Таблиця 1.3.1

Вид гранта Призначення Максимальний срок Розмір
Грант для професіоналів іспанської мови на курс в літній школі Мадрида (програма IA) Для викладачів іспанської мови і іспаномовної літератури 2 місяці Резиденція і повний пансіон в одному з двох університетських гуртожитків в Мадриді
Грант на літні курси іспанської мови як іноземної і іспанської культури в державних і приватних університетах Іспанії (I.B) Для молодих випускників університетів і студентів останнього курсу, бажано для факультетів іспанської мови в іноземних університетах 1 місяць 600 євро, які оплачуються банківським чеком
Гранти для іспаністів(I.C) Для кандидатів наук для проведення індивідуального дослідження в Іспанії по іспанській тематиці і іспаністиці 3 місяці 900 євро в місяць
Гранти postgrado (післядипломна освіта) (II.А) Для випускників вузів на курс магістратури, спеціалізації, проведення досліджень, аспірантури і докторантури. 1 рік, можна подовжити ще на рік 1) - 420 євро в місяць і повний пансіон в одному з 2-х гуртожитків Мадрида;900 євро в місяць поза Мадридом;індивідуальна допомога 1200 євро у випадку, якщо цього потребує обрана програма навчання;2) допомога по переїзду (для країн СНГ - 700 євро)
Гранти postgradoв іспанських університетах дистанційної освіти(II.D) Для випускників вузів на курс магістратури, спеціалізації, магістратури 1 місяць навчального року, можливість перебування там ще місяць протягом наступного навчального року 1) 600 євро на місяць перебування в Іспанії;2) індивідуальна допомога 1200 євро, якщо цього потребує обрана програма навчання;

1.4 Університетська вища освіта

Університетська освіта ділиться на цикли зі своїми специфічними освітніми цілями й академічною значимістю. По цій освітній моделі існує 4 типи навчання: перший цикл (короткий), подвійний (тривалий), що триває 5 або 6 років, навчання тільки на другому циклі (2 роки), третій цикл тривалістю від року до двох.

Університетська освіта має 5 напрямків: гуманітарні науки; експериментальні науки, охорона здоров'я, суспільствознавство і юриспруденція, технічна освіта. По кожному напрямку можуть бути: перший цикл, перший і другий цикли, тільки другі цикли, третій цикл - навчання на ступінь доктора.

Нижче наведені цикли й напрямки університетської освіти, дійсні до 2005/06 навчального року:

1 цикл:

· ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ НАУКИ: "Diplomado" по статистиці, "харчуванню й диєтології", оптиці й оптометрії.

· ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я: ''Diplomado'' по сестринській справі, фізіотерапії, логопедії, педикюру, трудотерапії.

· СУСПІЛЬСТВОЗНАВСТВО І ЮРИСПРУДЕНЦІЯ: ''Diplomado'' по спеціальностях "бібліотечної справи" й діловодства", "бізнес", "соціологія", "державне управління", "трудові відносини", "суспільна робота", "туризм"; спеціальність "Maestro" по слуху й мові", "спеціальне навчання", "фізична культура", "Educación Infantil", "музика", "початкова освіта й іноземна мова".

· ТЕХНІЧНА ОСВІТА: технічний архітектор, ''Diplomado'' по судовому устаткуванню, навігації, навігаційній радіо-електроніці, технічний інженер в області вітряних двигунів, аеронавігація, аероплани, аеропорти, технічний інженер для роботи із цивільними будинками (спеціалізація "цивільне будівництво"), технічний інженер в області промислового дизайну (спеціальності "електрика", "промислова електроніка", "механіка", "промислова хімія", "текстиль"), технічний інженер у судноплавній справі (спеціальності "морські споруди", "суднові двигуни і їхнє обслуговування"), технічний інженер у сільському господарстві (спеціальності "сільське господарство й землеробство", "садівництво", "сільське господарство й харчова промисловість", "моторизація в сільській місцевості й будівництво); технічний інженер у лісовій справі (спеціальності "лісова справа" і "лісова промисловість"), технічний інженер в області керування комп'ютерними технологіями, технічний інженер у гірській промисловості (спеціальності "розробка родовищ", гірське устаткування, гірнича справа й металургія, енергетичні ресурси, паливо й вибухові речовини, пошук руд), технічний інженер у сфері телекомунікацій (спеціальності "телекомунікаційні системи, електронні системи, аудіовізуальне навчання, телематика), технічний інженер в області топографії.

Подвійний цикл:

· ГУМАНІТАРНІ НАУКИ: "Licenciado" в областях образотворчого мистецтва, німецької, арабської, класичної, французької, слов'янської, галісійської, єврейської, іспанської, англійської, італійської, португальської, румунської, баскської філології, філософії, географії, історії, історії мистецтва, гуманітарних наук, теології, перекладу й інтерпретації.

· ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ НАУКИ: ''Licenciado'' біології, біотехнологій, охорони навколишнього середовища, в області мореплавства, фізики, геології, математики й хімії.

· ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я: ''Licenciado'' фармакології, медицини, стоматології, ветеринарії.

· СУСПІЛЬСТВОЗНАВСТВО І ЮРИСПРУДЕНЦІЯ: ''Licenciado'' ділового адміністрування, фізичної культури й спорту, політології, аудіовізуальних комунікацій, права, економіки, педагогіки, журналістики, психології, реклами, зв'язків із громадськістю, соціології.

· ТЕХНІЧНА ОСВІТА: архітектор, інженер аеронавтики, сільське господарство, суспільні роботи, геолог, комп'ютерні науки, промисловість, гірське, лісове господарство, мореплавство й океановедення, хімія й телекомунікації.