Смекни!
smekni.com

Методика проведення уроків фізичного виховання в 1-4 класах (стр. 1 из 6)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Глухівський державний педагогічний університет

Кафедра фізичного виховання

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ УРОКІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В 1 - 4 КЛАСАХ

(методична розробка з теорії та методики

фізичного виховання початкового навчання)

Івасютіна Катерина Андріївна

студентка

групи 11 - 22 П

Керівник

викладач-методист

Ярославський В.О.

Бар - 2003

Мета: Набути елементарних знань у галузі фізичної культури, гігієни та здорового способу життя.

Формувати в учнів:

основи здорового способу життя та безпеки життєдіяльності;

життєво важливі вміння та навички;

уміння співставляти, аналізувати, висловлювати власні судження, робити висновки;

розвивати основні фізичні якості;

виховувати інтерес і звички до занять фізичними вправами; виховувати морально-вольові і психологічні якості особистості.

План

І. Вступ

ІІ. Методика проведення уроків фізичного виховання в 1-4 класах

ІІ.1. Особливості методики проведення уроків фізичної культури в 1-4 класах

ІІ.2. Підготовка до уроку фізичної культури

ІІ.3. Мета, завдання та критерії обліку успішності учнів початкових класів з фізичної культури в школі

ІІІ. Засоби на уроках фізичної культури в 1-4 класах

ІІІ.1. Завдання фізичного виховання школярів 1-4 класів

ІІІ.2. Оздоровче, освітнє і виховне значення рухливих ігор

IV. Висновок

V. Додатки

Додаток 1

Додаток 2

VI. Література

І. Вступ

Формування української національної системи фізичного виховання школярів вимагає перебудови процесу фізичного виховання, переходу до розвиваючої, демократичної і гуманістичної системи освіти. Це потребує нових підходів до проведення уроків основ здоров’я і фізичної культури.

Хочемо, щоб із раннього дитинства кожна особистість була переконана у необхідності збереження і зміцнення свого здоров’я, ведення здорового способу життя, прагнула доброго фізичного стану.

Хочемо, щоб кожен учитель, який би предмет у школі він не викладав, був переконаний, що тільки поєднання розумової і фізичної діяльності принесуть плоди всебічного і гармонійного розвитку особистості. Учні у школі малорухомі, адже тривалий час проводять у сидячому положенні, їхні органи і системи життєдіяльності втрачають здатність правильно функціонувати.

Уроки основ здоров’я і фізичної культури у школі мають бути цікавими, веселими, захоплюючими, саме це сприяє меті і найскладніший матеріал учні засвоюють легко. Ігри та естафети виховують в учнів найкращі риси характеру, розвивають інтелект.

Планування програмового матеріалу з предмету „Фізична культура” за своїм змістом, формою значно відрізняється від планування інших шкільних предметів. Це зумовлено специфікою фізичного виховання, структурою програми, необхідністю поряд із вирішенням освітніх завдань вирішувати завдання фізичного розвитку школярів.

До основних документів планування програмового матеріалу з предмету „Фізична культура” відносяться такі:

план-графік розподілу програмового матеріалу на навчальний рік;

календарний план на семестри (чверті), навчальний рік;

план-конспект уроку з фізичної культури.

Плануючи програмовий матеріал з предмету „Фізична культура” вчителі повинні враховувати стан здоров’я учнів, рівень їх теоретичної, фізичної і технічної підготовленості, відношення педагогічного колективу, батьків до фізичного виховання, екологічні та кліматичні умови регіону, попередньо допущені помилки при плануванні та інші питання. Вимогами до планування є:

конкретність та вміння вчасно вносити зміни до планування;

відповідність загальним та методичним принципам теорії фізичного виховання;

цілеспрямованість і перспективність; відповідність реальним можливостям школи;

наочність.

Річний план-графік складається для кожного класу на рік для того, щоб програмовий матеріал з предмету „Фізична культура” розподілявся рівномірно та систематизовано протягом всього навчального року. календарному плані вчителі повинні викласти коротко і послідовно основний зміст кожного уроку. Складається він на семестр (чверть), навчальний рік. Плани-конспекти уроків - це кінцевий документ вчителя фізкультури початкового навчання і носить він конкретний характер та завдання, які вчитель повинен вирішити на даному уроці. зим розділом плану-конспекту уроку фізичної культури повинен л організаційно-методичних вказівок. Цей розділ висвітлює дозування виконання фізичних вправ, прийоми регулювання навантаження, методи навчання, способи керування учнями, методи виконання вправ, розміщення учнів, типові помилки та шляхи їх виправлення, оцінювання учнів на уроці, тощо.

Важливим в навчально-виховному процесі є контроль та облік проходження навчального матеріалу з фізичної культури.

Фізичному вихованню властиві два типи контролю, а саме: педагогічний (здійснює вчитель) та самоконтроль.

Плануючи програмовий матеріал з фізичної культури, вчителі, як правило використовують різну спеціальну літературу, але не повинні вони забувати що це творчий процес, де необхідно враховувати конкретні умови школи, наявність інвентарю, обладнання, стан фізичної підготовленості учнів та інше.

ІІ. Методика проведення уроків фізичного виховання в 1-4 класах

ІІ.1. Особливості методики проведення уроків фізичної культури в 1-4 класах

Під час проведення уроків фізичної культури учні здобувають необхідні знання, навички та вміння.

Внаслідок цього зміст уроку фізкультури, його організація проведення визначаються відповідними методами навчання, методичними прийомами, способами організації діяльності учнів, умінням управляти цією діяльністю.

До методів навчання на уроках фізкультури належать:

метод слова (розповідь, пояснення, бесіди, розбір, оцінка, команда підрахунок);

практичні методи (по частинах, у цілому, ігровий, змагальний)

методи наочності (пряма і непряма наочність).

Словесні методи відіграють важливу роль у навчанні учнів фізичних вправ, в активізації пізнавальної діяльності та озброєнні відповідними знаннями.

Пояснення - це опис техніки виконання рухової дії, особливостей правил її виконання. На відміну від простого опису, пояснення доказує ефективність визначеного способу виконання даного руху.

Бесіда - це форма навчання, де використовуються питання-відповіді. Спираючись на знання та досвід вивченого матеріалу, вчитель питаннями спрямовує розкриття суті виконання визначених рухів при повторені.

Команда - це наказ, який зобов’язує виконувати рухи за строго встановленою формою. Команда може подаватись голосом, сигналом, особистим прикладом. Команда, яка подається голосом, ділиться на попередню (вимовляється протяжне, голосно, чітко і вказує, що потрібно виконувати) і виконавчу (вимовляється голосно, енергійно, відривно, вказує момент дії).

Розпорядження - це наказ, висловлений у довільній формі.

Підрахунок - це прийом, за допомогою якого відраховуються проміжки часу, частини руху, час виконання вправи. Підрахунок дозволяє давати учням необхідний темп виконання руху.

Використання словесних методів у навчанні фізичних вправ сприяє активізації розумової діяльності учнів, пізнанню особистих рухів, свідомому та практичному засвоєнню фізичних вправ, набуттю необхідних знань про них.

Практичні методи навчання в своїй основі мають активну рухову діяльність учнів. Залежно від ступеня регламентації умов виконання фізичних вправ ці методи діляться на дві групи: метод строго регламентованої вправи (навчання по частинах, в цілому) та частково регламентованої (ігровий, змагальний). Різниця між цими методами відносна.

Методи наочності забезпечують зорове та слухове сприйняття рухової дії, яка вивчається. Найпоширенішим методом навчання є показ учителем або учнем. Перший показ, як правило, повинен створити цілісну характеристику вправи. Тому до нього ставляться такі вимоги: чіткість і точність виконання вправи, вибір місця показу вправи, концентрація уваги учнів на сприйнятті техніки виконання вправи, повторення вправи учнем.

Для створення в учнів правильної уяви про рухову дію необхідно використовувати наочні посібники, технічні засоби - таблиці, малюнки, схеми, фотографії, кінофільми. Ці посібники повинні допомогти розкрити основні вимоги до виконання рухової дії.

Під час проведення уроків фізичної культури в молодших класах використовуються різні методи організації діяльності учнів під час виконання програмового матеріалу.

До них належать: фронтальний, потоковий, груповий, індивідуальний. Фронтальний метод забезпечує високу щільність на уроці. При ньому всі учні одночасно виконують певну роботу. Його використовують при виконанні загальнорозвиваючих вправ без предметів та з ними, під час ходьби, бігу, танцювальних кроків та з’єднань, пересуванні на лижах, шикуванні, перешикуванні і т.д.

При потоковому методі учні виконають вправи по черзі, один за одним. Широко використовується цей метод при стрибках у довжину, висоту, при виконанні акробатичних вправ, лазінні та перелізанні тощо.

Груповий метод передбачає ділення учнів на групи. Кожна група виконує вправи. Часто його використовують в основній частині уроку. Він також дає можливість більш ущільнити урок та забезпечити різнобічний вплив на учнів. Місце вчителя при такому методі там, де вивчається нова вправа, або вправа технічно складна і потребує страхування.

Індивідуальний метод використовується переважно при виконанні учнями вправ, тестів, нормативів на оцінку.

При виборі методі організації учнів на уроці фізичної культури важливо забезпечити раціональне використання часу, оптимальне фізичне навантаження на учнів, поступове його збільшення від початку уроку і зниження навантаження в кінці уроку, дотримання потрібних інтервалів відпочинку між виконанням вправ.