Смекни!
smekni.com

Нетрадиційні інструменти (есе, портфоліо тощо) оцінювання навчальних результатів (стр. 5 из 11)

В експерименті проходили апробацію різні моделі портфоліо, конкретні варіанти яких могли розроблятися й прийматися на рівні муніципальної освітньої мережі. За заявою освітніх установ, що беруть участь в експерименті, ідея портфоліо була прийнята школою. Більшість учнів, батьків і педагогів з ентузіазмом поставилися до можливості мати портфоліо. У школах, в освітніх округах стали частіше проводитися заходу, які дозволяли наповнювати портфоліо школярів новими творчими досягненнями й перемогами. Хочеться привести цитату зі статті1, що особливе створення портфоліо корисно для замкнутих, соромливих і знову прибулих дітей.

У той же час широта запропонованого трактування портфоліо створювала певні проблеми при створенні діючих механізмів формування й оцінювання портфоліо. Для того щоб портфоліо викликало довіру, потрібні механізми, що забезпечують вірогідність і прозорість його наповнення. Очевидно, що відповідно до різних завдань використання портфоліо, застосовуються різні системи його оцінювання. Одні елементи портфоліо можуть бути оцінені й підтверджені формально, інші елементи - неформально[24].

Серед помилкових підходів до формування портфоліо відзначені, наприклад, що випливають:

- порушення принципу добровільності при зборі документів і формуванні портфоліо,

- збір матеріалів замість дитини, "з його доручення",

- ігнорування можливостей системи додаткового й професійного утворення, громадських організацій і т.д.,

- заформалізованість і беззмістовне змагання при зборі портфоліо,

- збір у портфоліо тільки офіційних документів,

- підміна портфоліо заліковою книжкою,

- підміна портфоліо характеристикою класного керівника або педагогічної ради,

- прагнення оцінити балами всі матеріали портфоліо й інших.

На наш погляд, одним з позитивних моментів широкого суспільного обговорення концепції портфоліо стосовно до школи став природний перенос такого підходу до оцінки компетенцій на викладацький склад і навіть на школи в цілому. Мова часто заходить, наприклад, про портфоліо школи, гімназії, ліцею1. На думку авторів таких пропозицій, портфоліо вчителів допоможе в проходженні професійної атестації й одержанні більше високих розрядів. Портфоліо освітньої установи безумовно допоможе вчительському колективу з у свою школу учнів, брати участь у проектах і конкурсах на одержання грантів.

У статті2, складеного за матеріалами проведеного круглого стола, обговорюються результати експерименту по впровадженню портфоліо в школи. Як показало обговорення на круглому столі, саме спірне питання полягає в тому, чи варто встановлювати на федеральному рівні єдині критерії в оцінці портфоліо. В експерименті кожен пілотний регіон вирішував це завдання самостійно. Результати проведеного моніторингу показали, що в ході експерименту так і не вдалося виробити чіткі, обґрунтовані, прозорі критерії оцінки окремих компонентів і розділів портфоліо. Десь діє двобальна шкала оцінок, десь 50-бальна. Зазначена обставина утрудняє побудова об'єктивного освітнього рейтингу учнів.

У рекомендаційному документі3 є згадування про електронну форму портфоліо: "Активно використаються нові форми портфоліо, засновані на застосуванні сучасних інформаційних технологій - електронний портфоліо...". Але при цьому в документі відсутні подальші роз'яснення, що може являти собою електронна форма портфоліо.

Пошуковий сервіс в Інтернеті знову дає можливість оцінити зацікавленість аудиторії питаннями електронного портфоліо. Один з яскравих прикладів актуальності теми електронного портфоліо: Московський державний інститут сталі й сплавів (технологічний університет) оголосив конкурс на створення системи електронного навчання, що містить у собі, у тому числі, можливість створення й ведення електронного портфоліо слухачів з урахуванням інформації про пройдені курси й отриманих компетенцій1.

Вивчення сайтів, присвячених темі електронного портфоліо дає подання про різноманітні підходи до визначення електронного портфоліо. Зустрічаються автори, які трактують електронне портфоліо як набір документів, сформованих на комп'ютері. Якщо паперовий еквівалент портфоліо пред'являється у вигляді папки з документами, то електронний портфоліо пред'являється у вигляді файлів на магнітному носії.

Пропонується трактування електронного портфоліо викладача як форма Інтернет - підтримки його діяльності. На думку автора, кожен викладач зіштовхується з необхідністю створення учбово-методичного пакета (портфоліо викладача) по дисципліні, що він веде. Портфоліо містить у собі опис і вказівки до ряду практичних робіт, методичні матеріали й рекомендації, що забезпечують виконання запропонованих у роботах завдань, матеріали для атестації й самоатестації студентів, дослідницькі й творчі роботи2:

На сайті3 автор дає наступне визначення: "Під веб-портфоліо розуміється веб-сторінка або веб-сайт учня, що використається їм для зберігання результатів проектно-дослідницької діяльності, особистих досягнень, наприклад результатів участі в олімпіадах, конкурсах й інших інтелектуальних змаганнях".

Своє трактування електронного портфоліо, розміщеного в шкільній мережі (Інтранеті) дає авторський колектив з Іжевського природно-гуманітарного ліцею № 304. У ліцеї розробляється система формування електронного портфоліо досягнень учнів, що оформляється у вигляді персональної інтранет-сторінки. Зміст портфоліо представлений у вигляді електронних продуктів, диференціюється по напрямку й рівню експертизи. Результати діяльності оцінюються по чотирьох напрямках: учбово-предметному, проектно-дослідницькому, інформаційно-технологічному, презентаційному.

На сайті1 представлений проект "Електронна Школа 2007". У систему керування школи входить електронне портфоліо. Кожен учень може вести власне портфоліо з використанням єдиної системи. Програма має кілька розділів:

- Резюме

- Участь у навчальних заходах

- Участь у суспільних заходах

- Досягнення

- Додаток. Тези робіт

Сайт2 знайомить із інтерв'ю директора гімназії № 1 міста Кирово-Чепецка: "У наших планах - зробити для кожного нашого учня електронне портфоліо. У квітні на Російському освітньому форумі я познайомився з директором естонської гімназії, що розповів мені про те, що в них у гімназії й портфоліо, і класні журнали - усе представлено в електронному виді. Всю інформацію при наявності Інтернету можуть бачити батьки. Це чудовий приклад відкритості шкільної системи. И - наша мрія." Електронне портфоліо, або Банк особистих досягнень пропонує школярам і студентам Міжрегіональна асоціація додаткового утворення (МАДО)3.

На сайті реалізована автоматизована система оцінки індивідуальних успіхів. У базі даних збираються відомості про інтелектуальний капітал школяра - про перемоги в олімпіадах, участі в семінарах, дослідженнях, шкільних конференціях, у різних проектах, концертах, шкільних заходах, спортивних змаганнях. Як тільки школяр зареєструється в Банку особистих досягнень учнів, він одержує індивідуальну ідентифікаційну електронну карту. Власник цієї карти може через сайт МАДО4 перевірити свій рейтинг досягнень і зрівняти його з рейтингом інші школи, що вчиться, міста, регіону, країни.

Пропозиції по формуванню електронного портфоліо

Перелічимо принципи, які лежать в основі пропонованої концепції електронного портфоліо.

- Електронне портфоліо за структурою повинне відповідати підготовленим федеральним рекомендаціям5, на основі яких проводилася апробація механізмів збору й подання портфоліо школярів.

- У концепції повинні знайти відбиття позитивні пропозиції по уточненню поняття портфоліо й області його застосування. Зокрема, технологія формування портфоліо цілком може застосовуватися для оцінки творчих досягнень учителів, а також освітніх організацій (розширення області застосування).

- Механізми формування електронного портфоліо повинні кореспондуватися з очікуваннями педагогічної громадськості, із сьогоднішнім рівнем оснащеності технічними засобами освітніх установ, рівнем підготовленості персоналу шкіл і школярів в області інформаційних і комунікаційних технологій.

- Варто прийняти принцип еволюційного розвитку ідеї електронного портфоліо. Зокрема, при проектуванні архітектури середовища електронного портфоліо на сьогоднішній день варто уникати зайво складного понятійного апарата.

Розглянемо більш докладно пропозиції по складу електронного портфоліо, організацію зберігання й механізми формування електронних портфоліо в Інтернеті.

Склад електронного портфоліо

Розглянемо знову три складових портфоліо, які були запропоновані в рекомендаціях (лист ГУ ВШЭ)1.

На російському загальноосвітньому порталі можна знайти пару десятків посилань на сайти шкіл1. На сайті "Шкільні сторінки" у каталозі2 представлено біля двохсот московських шкіл. На сайті Департаменту утворення Москви зовсім немає посилань на сайти шкіл. На сайті "Школи в Інтернет"3 зібрано не більше сотні посилань на сайти російських шкіл. На запит у Яндексі "сайт школи" перебувають приблизно п'ять сотень посилань на сайти, багато хто з яких (але далеко не все) дійсно вказують на діючі шкільні сайти[26]. На федеральному порталі "Російське утворення" є пошукова система, що надає відомості в тому числі й про школи, що має сайти4.