Смекни!
smekni.com

Особливості організації учбово-виховного процесу за допомогою здоров'язберігаючих технологій (стр. 1 из 10)

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ ТА ТЕРМІНІВ

ВСТУП

1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

1.1 Поняття про здоров'я

1.2 Вплив різних факторів на здоров'я сучасної студентської молоді

1.3 Здоров'язберігаючі технології та сучасна система освіти

1.4 Соціально-гігієнічні аспекти здоров'я молоді

1.5 Захворюваність студентів, що навчаються в навчальних установах

2. ЗАВДАННЯ,МЕТОДИ ТА ОРГАНIЗАЦIЯ ДОСЛIДЖЕННЯ

2.1Завдання дослідження

2.2 Методи дослідження

2.3 Організація дослідження

3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

ВИСНОВКИ

Перелік посилань


ПЕРЕЛІК ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ ТА ТЕРМІНІВ

ЗОТ - здоров'язберігаючі освітні технології;

ЗСЖ - здоровий спосіб життя;

ЧСС - частота серцевих скорочень, уд/хв.;

АТс - артеріальний тиск систолічний, мм рт.ст.;

АТд - артеріальний тиск діастолічний, мм рт.ст.;

ІРб - індекс Робінсона, у.о.;

1С - індекс Скібінської, у.о.;

ХОК - хвилинний об'єм крові, л/хв.;

СОК - систолічний об'єм крові, мл;

ЖЄЛ - життєва ємність легень, л або мл;

РФС - рівень функціонального стану, у.о.;

РФЗ – рівень фізичного здоров’я, у.о;

ССС - серцево-судинна система;

ВСД - вегето-судинна дистонія;

ПМК - порок митрального клапану.

ВСТУП

Проблема збереження та цілеспрямованого формування здоров'я дітей та молоді у важких сучасних умовах розвитку України виключно значима та актуальна. За останні роки в Україні відбулося значне якісне погіршення здоров'я школярів [1]. За даними досліджень, лише 10% випускників шкіл можуть вважатися здоровими, 40% мають різноманітну хронічну патологію. У кожного другого школяра виявлено сполучення кількох хронічних захворювань.

За період навчання у школі кількість дітей з порушеннями опорно-рухового апарату збільшується в 1,5 – 2 рази, нервовими хворобами - в 2 рази, з алергічними - в 3 рази, з короткозорістю — в 5 разів [2,3].

Особливо несприятлива ситуація зі здоров'ям учнів відмічається в школах нового типу (гімназії, коледжі, ліцеї, школи з поглибленим вивченням предметів), де більшість дітей - обдаровані у якомусь профілі (фізико-технічний, математичний, хіміко-біологічний, філологічний тощо). Учбовий процес в таких закладах характеризується підвищеною інтенсивністю. До кінця року в гімназистів в 2 рази збільшується частота гіпертонічних реакцій, а загальне число несприятливих змін артеріального тиску досягає 90%, поява високої невротизації відмічається у 55-83% таких учнів. За результатами профілактичних оглядів різноманітні захворювання реєструються у 94,5% підлітків. Поширеність захворювань, обмежуючих вибір професій, досягає на сьогодні 39%[3].

Здоров'я школярів знаходиться в прямій залежності від умов навчання, харчування, рухової активності, правильного чергування навантаження та відпочинку, умов сімейного виховання. Воно також визначається співвідношенням зовнішніх і внутрішніх факторів, з одного боку, і можливостями самого організму протидіяти небажаним впливам, захищатися від них, по можливості підсилюючи вплив позитивних для здоров'я факторів, з другого боку. Ступінь успішності оздоровчої діяльності — усунення шкідливих впливів (коректування навколишнього середовища) та підвищення стійкості до них (тренування, збільшення адаптаційних можливостей організму) — визначає напрям зусиль по збереженню та укріпленню здоров'я [4].

Існуюча тенденція до погіршання стану здоров'я студентської молоді, особливо тих, що навчаються з підвищеною інтенсивністю (студенти музичного коледжу), стала вирішальною у виборі теми дослідження.

Об'єкт дослідження — порушення здоров'я у юнаків та дівчат.

Суб'єкт дослідження – студенти музичного навчального закладу.

Предмет дослідження - особливості організації учбово-виховного процесу за допомогою здоров'язберігаючих технологій.

Обґрунтування гіпотези: використання методу скринінг – тестування дозволяє діагностувати порушення здоров’я на початковому етапі їх формування, що підвищує ефективність профілактичних міроприємств.

Наукова новизна роботи полягає у тому, що автором запропонований новий варіант скринінг – тестування здоров’я юнаків та дівчат, який підтвердив свою ефективність в умовах учбового закладу.

Теоретична значимість - систематизація наукових даних у сфері здоров'я студентів, своєчасне виявлення в них порушення стану здоров'я, та впливу різних факторів навантаження.

Практична значимість даної роботи полягає в тому, що так як цей напрям ще не достатньо вивчений та існує зовсім небагато літератури з проблеми, отримані нами результати можуть бути корисними в наступних дослідженнях з цього питання.

Методи дослідження ми намагалися підібрати таким чином, щоб мати можливість отримати одні з найважливіших показників, на наш погляд, що характеризують фізичний стан здоров’я студентської молоді.


1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

1.1 Поняття про здоров'я

Поняття «Здоров'я людини», на перший погляд, представляється простим та ясним. Здорова людина зовсім не замислюється над сенсом цього стану.

Встановити чітку грань між здоров'ям та хворобою неможливо. Тому при медичних висновках самим розхожим визначенням є «практично здоров».

Здоров'я та хвороба людини представляють собою похідні навколишнього середовища. Здоров'я не можна роздивлятися як щось незалежне, автономне. Воно являється результатом соціальних та природних факторів, наслідком переломлення навколишнього середовища в біологічному субстраті організму [5].

Для наукових розробок та практичного використання ця категорія (здоров'я) повинна мати більш чітке визначення. І таких визначень запропоновано багато.

Але, загальновживаним, все ж, є визначення всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ): «Здоров'я - це повне фізичне, психічне і соціальне благополуччя, а не тільки відсутність хвороби». Роблячи висновок, слідує відзначити зовсім зрозумілі речі: здоров'я людини — одна з передумов щастя та її повноцінного життя.

Що стосується взаємовідносин двох станів – здоров’я та хвороби, то треба відзначити, що здоров'я це закономірність, природна заданість. Людина народжується здоровою в результаті генетичної запрограмованості. Хвороба же - це частість, порушення закономірності, природної гармонії. Споконвічну природну властивість всього живого на планеті Земля (генетична запрограмованість здоров’я) не слідує плутати з порушеннями в генетичному коді, пов'язаними з штучним впливом антропогенів, що володіють мутагенною дією, вражаючою структуру ДНК (носія спадковості) навіть при умові, що Природа сховала цей апарат в саму глибину (ядро) клітини [6,7].

За минулі час спадкоємний код людини не постраждав так значно, як це сталося за одне XX сторіччя. Не дарма експерти ВООЗ проголосили екологічне неблагополуччя (денатурація Біосфери) другою проблемою Землі після ядерної війни: і те, і інше може привести до загибелі всього живого на Землі — різниця тільки в часі.

Слідує відзначити, що і здорова людина не може пристосуватися до любих змін середовища існування, не дивлячись на 8-10 кратний запас міцності його пристосувальних (адаптаційних) механізмів. Адаптація має свої межі. Можливо, цим можна пояснити той факт, що у сучасної людини відбулося порушення заданої природної стійкості (начального здоров'я) і вона стала призводити на світ хворих або навіть потворних дітей. Не випадково також, що більша половина людства знаходиться в так званому «третьому стані», або неповному здоров'ї, коли між здоров'ям і хворобою розташовується ціла гама проміжних станів, вказуючи на особі форми пристосування, близьких то до здоров'я, то до хвороби та все таки котрі не являються ні тим, ні іншим [8,9].

Для оцінки стану норми чи здоров'я звичайно користуються різноманітними показниками: антропометричними, фізіологічними, біохімічними. Вони звичайно оцінюються як якісь середні або середньостатистичні величини, що варіюються в достатньо широких межах. Загальноприйняті показники здоров'я:

1. Смертність та її причини, хоча ці дані не повністю відображають картину здоров'я.

2. Тривалість життя при народженні.

3. Важливий показник - дитяча смертність. Це більше чутливий показник соціальних умов і стану здоров'я, ніж середня тривалість життя.

Здоров'я дітей та підлітків - це фундамент, на якому формується здоров'я дорослої людини. Перенесені хвороби в дитинстві підточують цей фундамент, так як більшість з них не проходять безслідно і закінчуються, як правило, різноманітними порушеннями здоров'я: від непомітних неозброєним оком структурно-функціональних зсувів до інвалідності [8,10, 11].

Все це підтверджує думка про, те, що найбільш гуманними, соціально та економічно доцільними мірами любої країни по формуванню здоров'я нації є міри з охорони та укріплення здоров'я підростаючого покоління. Держава, не виконуюча це, не має майбутнього (ООН).

Людина народжується, живе та помирає в багатофакторному природно-соціальному середовищі, котре зміною своїх фізичних властивостей, хімічного складу та інформаційно-комунікаційної напруги здійснює на людину постійний вплив.

Людина познає навколишнє середовище, як вважають дослідники цього питання, та адекватно реагує на її фактори за допомогою інформації, що надходить, представленої трьома її видами:

Сенсорна - поступає через органи відчуттів за допомогою першої сигнальної системи;

Вербальна - провідником якої є друга сигнальна система (усне і письмове слово);

Структурна - надходить до організму через дихальну систему та шлунково-кишковий тракт - компоненти їжі, води, ліків, вдихуваного повітря та ін., структура котрих представляє «мову властивостей», зчитуваних організмом [8,12].

Об'єм інформації може бути оптимальним, надмірним, недостатнім. Інформація може бути необхідною (корисною), індиферентною, шкідливою. Все це формує відношення організму до навколишнього середовища. Від характеру інформації залежать можливості організму до адаптації та компенсації.