Смекни!
smekni.com

Підготовка студентів до викладання суспільствознавчих дисциплін у середніх загальноосвітніх навчальних закладах (стр. 5 из 6)

Мотиваційний компонент містить сукупність певних мотивів досягнення успіхів у навчанні як передумови належної підготовки до професійно-педагогічної діяльності.

3. Визначено критерії підготовки майбутніх учителів шкільного суспільствознавства (пізнавальний, потребнісно-мотиваційний, поведінково-діяльнісний) та їх показники, що стало підґрунтям для розподілу студентів за чотирма типологічними групами, кожна з яких відповідала певному рівню: високому, достатньому, середньому та низькому. За цими критеріями в процесі констатувальних досліджень було встановлено, що при існуючій системі підготовки студентів більшість з них знаходиться на низькому та середньому рівнях готовності до викладання суспільствознавчих предметів у школі.

Основні завдання з реалізації моделі було покладено на навчальний курс „Теорія та методика навчання суспільно-політичних дисциплін”, мета якої полягала у підготовці студентів до реалізації завдань Державного стандарту в галузі суспільствознавства. Його впровадження відбувалося за модульною системою, яка включала три модулі. В процесі експериментального навчання використовувався авторський комплекс методичного забезпечення вчителя шкільного суспільствознавства, що є логічним продовженням і поглибленням змісту освітньої галузі “Суспільствознавство”, де визначені основні цілі та принципи вивчення шкільного суспільствознавства, вміння та навички, яких мають набути учні.

4. Констатувальним та формувальним етапами експерименту підтверджено ефективність запропонованої моделі підготовки майбутнього вчителя суспільствознавства. Порівняння даних, здобутих на завершальному етапі в експериментальних групах з відповідними показниками контрольних груп дозволяє стверджувати, що запропонована і впроваджена нами методика теоретичної і практичної підготовки майбутніх учителів шкільного суспільствознавства позитивно вплинула на цей процес. Набула доведення висунута на початку дослідно-експериментальної роботи гіпотеза про те, що якість викладання суспільствознавчих дисциплін зросте за умов впровадження у навчальний процес вищого педагогічного навчального закладу моделі їх підготовки, що забезпечує формування у майбутніх учителів суспільствознавства теоретико-методичних знань, умінь і навичок, формування мотивації до професійної діяльності, самовдосконалення та саморозвитку як творчої особистості.

Виконане дослідження не вичерпує всіх аспектів проблеми. Подальших наукових розвідок потребують питання підготовки студентів до викладання окремих суспільствознавчих дисциплін, зокрема в загальноосвітніх начальних закладах різних профілів, питання вдосконалення змісту і методики проведення лекційних і семінарських занять у відповідності до сучасної трансформації шкільної суспільствознавчої освіти.

Основний зміст дисертаційної роботи відображено в таких публікаціях:

1. Бакка Т.В., Ладиченко Т.В., Желіба О.В. „Людина і світ. 11 клас: Методика викладання навчального курсу. Книга для вчителя”. – К.: „Знання України”, 2004. – 201 с. (розроблено науково-методичну структуру конспекту уроку з курсу „Людина і світ”, завдання для тематичного оцінювання учнів, запропоновані ефективні методи проведення уроку суспільствознавства).

2. Бакка Т.В. Людина і світ: 11 клас. Зразки відповідей до екзаменаційних білетів. – К.: А.С.К., 2007. – 48 с.

3. Бакка Т.В. Викладання суспільствознавства в сучасній школі як педагогічна проблема // Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова: Зб. наук. пр. – Серія № 5: Педагогічні науки: реалії та перспективи:– К.: Видавництво НПУ імені М. П. Драгоманова, 2006. – Випуск 4. – С. 13-18.

4. Бакка Т.В. Шкільне суспільство: традиції та методичні новації // Історія в школах України. – № 5. – 2007. – С. 13-17.

5. Бакка .Т., Ладиченко Т. Як пізнати себе ? Методика викладання нового інтегрованого курсу „Людина і світ”// Історія в школах України. – № 6. – 2004. – С. 9 – 12 (розроблено методичні підходи до викладання інтегрованого курсу „Людина і світ, подана структура побудови уроку з даного курсу, науково обґрунтовано суть тематичної атестації).

6. Бакка Т.В., Ладиченко Т.В. „Суспільствознавча освіта в школі" // Історія в школах України. – № 4. – 2003. – С.21–23. (автором визначено мету та завдання шкільних суспільствознавчих дисциплін, запропоновано ефективні форми та методи роботи з класом на уроках суспільствознавства).

7. Бакка Т., Ладиченко Т., Желіба О. Зрозуміти суспільство в якому живеш. Конспекти уроків 11 клас // Історія в школах України. – № 10. – 2005. – С. 35–39. (розроблена авторська модель сучасного уроку суспільствознавства).

8. Бакка Т.В. Особливості викладання курсу „Громадянська освіта” для 9-11 класів загальноосвітньої школи // Вісник: Збірник наукових статей Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова / Укл. П.В. Дмитренко, О.Л. Макаренко, О.П. Симоненко. – К.: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2003. – Випуск 5. – С. 18-19.

9. Бакка Т.В. Методика формування практичних умінь майбутніх вчителів суспільствознавства в процесі реалізації підходів до запровадження громадянської освіти // Наукові записки: Збірник наукових статей Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова / Укл. П.В. Дмитренко, О.Л. Макаренко. – К.: Вид-во НПУ, 2001. – Випуск 40. – С. 36–37.

АНОТАЦІЇ

Бакка Т.В. Підготовка студентів до викладання суспільствознавчих дисциплін у середніх загальноосвітніх навчальних закладах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Інститут педагогіки АПН України. – Київ, 2008.

Дисертація присвячена дослідженню проблеми підготовки студентів до викладання суспільствознавчих дисциплін у середніх загальноосвітніх навчальних закладах. У дослідженні вперше розроблено, науково обґрунтовано та експериментально перевірено модель підготовки майбутнього вчителя шкільного суспільствознавства, в основу якої покладено взаємозв’язок цільового, змістовного, мотиваційного та культурологічного компонентів; принципи добору змісту та оцінки ефективності цього процесу; уточнено сутність підготовки майбутнього вчителя суспільствознавства. Подальшого розвитку набули положення педагогічної науки про професійну підготовку вчителів, що забезпечують високий рівень викладання шкільного суспільствознавства.

Результати дослідження можуть бути використані у процесі підготовки студентів вищих педагогічних навчальних закладів, у практичній роботі вчителів, на курсах фахового вдосконалення педагогічних працівників у системі післядипломної освіти, а також при створенні нових навчальних програм, написанні підручників та навчальних посібників для середніх навчальних закладів.

Ключові слова: підготовка майбутнього вчителя, модель, суспільствознавство, загальноосвітні заклади.

АННОТАЦИЯ

Бакка Т.В. Подготовка студентов к преподаванию обществоведческих дисциплин в средних общеобразовательных учебных заведениях. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Институт педагогики АПН Украины. – Киев, 2008.

Диссертация посвящена исследованию проблемы подготовки студентов к преподаванию обществоведческих дисциплин в средних общеобразовательных учебных заведениях.

Как учебная дисциплина школьное обществоведение имеет свою длительную и неоднозначную историю. Современное школьное обществоведение представляет комплекс учебных дисциплин, нацеленный на формирование в сознании учащихся основ философских, культурологических, правовых, экономических, политологических, граждановедческих знаний. Его главная функция заключается в обеспечении необходимой социализации молодежи, регулировании поведения на основе знаний об объективных закономерностях общественного развития, общечеловеческих, национальных и личностных смыслах человеческого бытия.

Реалии последнего десятилетия способствовали появлению новой концепции педагогической подготовки будущих учителей, которая базируется на принципах гуманистической педагогики и направлена на адаптацию к современным требованиям и полноправное вхождение в европейское пространство высшего образования. В современных условиях перед высшим образованием стоит задание воспитать учителя-профессионала с высоким уровнем компетентности в сфере человековедения и обществоведения, способного адэкватно преломлять реальность, формировать и демонстрировать собственное отношение к явлениям действительности, а также воспитывать необходимые качества в учеников. Выполнение этих задач, возможно при условии изменения приоритетов в содержании подготовки учителя школьного обществоведения и рассмотрения вопросов, связанных с человеком, его мировоззренческими ценностями, жизненными и общественными потребностями и интересами.

Спроектировано модель подготовки будущего учителя школьного обществоведения, составными которой являются: целевой, содержательный, мотивационный и культурологический компоненты.

Определены критерии подготовки будущих учителей школьного обществоведения (познавательный, потребностно-мотивационный, поведенчески-деятельностный) и их показатели, что дало возможность выделить четыре группы студентов с высоким (11,5%),достаточным (21,6%), средним (40,0%) и низким (26,9%) уровнями сформированности необходимых качеств.

Разработано „Типовую учебную программу курса „Теория и методика обучения общественно-политических дисциплін” и новое содержание общественно-политических дисциплин, в структуре которых сынтегрованы знания общественных наук: социологии, политологии, права, этики, экономической теории, социальной психологии, культурологии, социальной экологии, философии.