Смекни!
smekni.com

Завдання щодо вдосконалення вищої освіти в Україні у контексті вимог Болонського процесу (стр. 2 из 2)

Оцінювання знань студентів з інтегрованих фахових дисциплін за результатами іспитів з ПМК. Дисципліна розбивається на логічні частини (модулі), кожен з яких має ваговий коефіцієнт. Модулі можуть читатися поступово в різних семестрах різними викладачами. Виконуючи завдання на модуль, студент отримує оцінку за нього, а наприкінці вивчення дисципліни складає іспит. Загальна оцінка з дисципліни розраховується базуючись на вагових коефіцієнтах модулів та іспиті й отриманих за них оцінках,

7.5. Запровадження єдиного критерію переведення оцінок, отриманих студентом в класичних університетах України, в європейську систему оцінювання на основі "Положення про оцінювання знань студентів".

8. Розширення сфери застосування іноземної мови професійного спрямування в навчальному процесі

8.1.Можливість викладання окремих дисциплін або модулів іноземною мовою.

8.2.Підготовка термінологічних словників (іноземною та державною мовами) за фаховими дисциплінами.

8.3.Посилення професійної спрямованості викладання іноземної мови відповідно до вимог сучасної освіти європейського рівня.


ПОЛОЖЕННЯ ПРО ІНДИВІДУАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН СТУДЕНТА ТА РЕЗУЛЬТАТИ ЙОГО ВИКОНАННЯ

1. Загальні положення

1. Індивідуальний навчальний план студента та результати його виконання (далі за текстом — План) є робочим документом, який формується на основі навчального плану, затвердженого вченою радою університету, з метою індивідуалізації навчального процесу — максимального врахування індивідуальних потреб студентів щодо своєї фахової підготовки та вимог ринку праці.

2. План відображає структурно-логічну схему підготовки фахівця за певною спеціальністю (перелік навчальних дисциплін, що передбачені програмою підготовки, та форми організації навчання), обсяги навчального навантаження студентів з усіх видів навчальної діяльності та містить підсумкову оцінку успішності та результати державної атестації випускника.

3. Індивідуальний навчальний план студента формується на весь термін підготовки за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра та магістра за роками (семестрами).

4. Студент несе персональну відповідальність за виконання Плану.

2. Порядок формування індивідуального навчального плану студента

2.1 План включає нормативні, вибіркові і факультативні дисципліни, передбачені навчальним планом відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.

2.2 Трудомісткість усіх видів навчальної роботи в навчальному плані встановлюється в залікових кредитах (1 заліковий кредит становить 30 академічних годин). Сумарна трудомісткість навчальної роботи з дисциплін, що включені до плану, у кожному семестрі має складати 30 кредитів ЕСТ8 (60 кредитів на навчальний рік).

2.3 Нормативні та вибіркові навчальні дисципліни, що формуються ВНЗ входять до навчального плану відповідного семестру, є обов'язковими для вивчення. Дисципліни вільного вибору студента пропонуються кафедрами факультету і заздалегідь обираються для вивчення студентом самостійно. Всі навчальні дисципліни поділяються на такі цикли:

Освітньо-кваліфікаційний рівень "бакалавр":

1)цикл дисциплін гуманітарної підготовки;

2)цикл дисциплін загальноекономічної та природничо-наукової підготовки;

3)цикл дисциплін професійної підготовки за спеціальністю;

4)цикл дисциплін за вибором вищого навчального закладу;

5)цикл дисциплін за вибором студента;

6) факультативні дисципліни. Освітньо-кваліфікаційний рівень "магістр":

1)цикл дисциплін соціально-економічної підготовки;

2)цикл дисциплін професійної підготовки за спеціальністю;

3)цикл дисциплін за вибором вищого навчального закладу;

4)цикл дисциплін за вибором студента.

3. Порядок ведення Плану

3.1 Бланки Планів з кожної спеціальності відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня отримують співробітники деканату за кількістю осіб, зарахованих на навчання.

3.2 Нормативна складова індивідуального плану студента формується із дисциплін циклів навчального плану і має бути виконана у повному обсязі.

3.3 При обранні студентом вибіркових дисциплін формується варіативна складова його Плану, яка заповнюється координатором. Інформація щодо виконання Планів зберігається в деканаті факультету, координатором фіксуються всі зміни і доповнення, внесені протягом навчання студента.

3.4 Протягом всього періоду навчання до Планів вносяться дані щодо підсумкової успішності студента з навчальних дисциплін, практичної підготовки викладачами університету, які читають відповідний курс. На окремій сторінці зазначаються результати державної атестації: назва дипломної (кваліфікаційної роботи); назви навчальних дисциплін, винесених на державну атестацію з оцінками за національною шкалою та за шкалою ЕСТ8; рішення державної атестаційної комісії.

4. Контроль за виконанням Планів

4.1 Контроль за виконанням Планів здійснює координатор на підставі відомостей обліку успішності студентів.

4.2 Координатором є працівник деканату, який має бути ґрунтовно ознайомлений з вимогами відповідних галузевих стандартів вищої школи.

4.3 Основні функціональні обов'язки координатора:

• ознайомлення студентів з нормативно-методичними матеріалами (інформаційним пакетом тощо), які регламентують організацію навчального процесу за кредитно-модульною системою;

• надання кваліфікованих консультацій щодо формування індивідуального навчального плану студента, його реалізації протягом усього періоду навчання;

• ознайомлення студентів з основними напрямами сучасного наукового процесу та вчасне інформування студентів щодо інновацій, які виникають в організації навчального процесу;

• контроль за виконанням індивідуального навчального плану студента здійснюється на підставі відомостей обліку успішності з подальшим поданням пропозицій щодо продовження навчання студента або щодо його відрахування.

Використана література

1. Сучасна економічна освіта: Україна і Болонський процес. За редакцією В.Д. Базилевича – К. : Знання, 2006. – 326 с.