Смекни!
smekni.com

Розробка дидактичних і методичних засобів з трудового навчання (стр. 3 из 5)

- інструкції для роботи з приладами, пристроями;

- алгоритм проведення експерименту;

- картки з вправами для розв'язання завдань;

- картки з описом понять та явищ;

- списки контрольних питань і тести;

- засоби самооцінювання;

- довідникові матеріали, формули;

- таблиці, графіки й діаграми даних;

- статті та оповідання з певної теми;

- малюнки й креслення;

- анімації перебігу процесів і явищ;

- форми для анкетування, опитування, тестування, перевірки й самоперевірки;

- доміно, кросворди, ребуси, чайнворди тощо;

- організаційні діаграми;

- шаблони для використання учнями: шаблон учнівської презентації, публікації, веб-сайту; звіт про роботу в науковій лабораторії; стаття для журналу; опис або огляд книги; приклади графіків; резюме або конспект; твір тощо.

За допомогоюMicrosoft Word можна розробляти такі методичні матеріали:

- плани-конспекти уроків;

- плани-конспекти виховних заходів;

- календарно-тематичне планування;

- навчально-виховні плани;

- списки учнів;

- розклад занять;

- списки контрольних питань;

- статті та оповідання з певної теми;

- списки самостійних робіт учнів, рефератів, навчальних завдань;

2.2 Розробка дидактичних і методичних матеріалів з ТН засобами програми Microsoft Excel

Microsoft Excel являє собою потужний інструмент, призначений для опрацювання, аналізу і відображення даних за допомогою електронних таблиць.

Дидактичні матеріали, розробленні за допомогою табличного процесора, можуть включати перевірочні тести, кросворди, таблиці «шкали часу», соціологічні діаграми. Такі матеріали допоможуть учням краще зрозуміти проблеми, що досліджуються, а також одержати необхідні знання, навички та уміння.

Учителі і учні можуть використовувати табличний процесор з метою:

- створення, форматування та друкування таблиць даних;

- проведення розрахунків різного рівня складності;

- побудови й оформлення діаграми та графіків різних типів на основі складних таблиць даних;

- аналізу даних і побудови зведених таблиць та звітів;

- впорядкування табличних даних за різними ознаками;

- пошук та фільтрація даних з використанням простих і складних критеріїв пошуку;

- ведення обліку успішності та відвідування;

- проведення тестування;

- аналіз отриманих даних під час обрахунків;

- публікації даних в інтернеті.

Крім того, за допомогою табличного процесора учні можуть зберігати та аналізувати інформацію, розв’язувати різноманітні практичні завдання, передбачити зміни, оцінювати результати, розглядати дані в різноманітних форматах, слідкувати за певними тенденціями і відображати їх у графіках, впорядкувати і класифікувати об’єкти тощо.

Учні молодшого віку для збирання, введення і аналізу даних можуть використовувати шаблони MicrosoftExcel, заздалегідь створенні їхніми вчителями.

MicrosoftExcel дозволяє створювати тестові завданнята проводити тестування учнів. Можна створювати завдання з відкритими питаннями(учень вводить з клавіатури свою відповідь) і з вибірковою відповіддю (учню пропонуються варіанти відповідей, з яких він повинен вибирати правильну)

Приклади дидактичних матеріалів для учнів, які можуть бути створені засобами програми Microsoft Excel:

- розрахунки різного рівня складності з допомогою вбудованих функцій і формул;

- розрахунок з допомогою міліметрової сітки площ і периметрів фігур та визначення співвідношень між площами і периметром різних фігур, проектування будівель, парків тощо;

- кросворди, ребуси, чайнворди тощо;

- шкали часу для представлення зміни інформації в певній галузі, упродовж певного часу тощо;

- плакати і креслення великих розмірів;

- таблиці, графіки й діаграми даних різних типів на основі складних табличних даних;

- тести;

- результати аналізу даних і побудови зведених таблиць і звітів;

- результати класифікації, впорядкування й фільтрації даних;

- бази даних.

Приклади методичних матеріалів для учнів, які можуть бути створені засобами програми Microsoft Excel:

- журнали обліку;

- журнали відвідування;

- форми оцінювання;

- таблиці й діаграми порівняння успішності учнів;

- підсумкові відомості по класові чи предметові;

- тестові завдання.

За допомогою Microsoft Excel можна розробляти схеми вишивок, оскільки він дозволяє працювати з клітинками. Достатньо просто розфарбувати клітинки в потрібні кольори.

2.3 Розробка дидактичних і методичних матеріалів з ТН засобами програми Microsoft Power Point

Програмний продукт Power Point призначений для створення і показу презентацій – єдиної сукупності і послідовності статичних і динамічних зображень, які можуть включати в себе текст, електронні таблиці, мультимедійні об’єкти (малюнки, відео, звук). Power Point допускає організацію інтерактивного режиму роботи з користувачем – прискорення або сповільнення демонстрації, перехід від одного кадру до іншого за бажанням користувача, що враховує його індивідуальні особливості. Під час уроку узагальнення та систематизації дає змогу поєднувати узагальнююче повторення та систематизацію матеріалу з контролем і корекцією знань та вмінь. Це реалізується під час розв’язування тестів, запропонованих презентацією, і виконання вправ із вивченої теми. Комп’ютерні слайдові презентації матеріалу на уроці можуть мати автоматичний контроль та обмежувач часу демонстрації слайд-фільму. Це дозволяє більш ефективно в часі поєднати усний лекційний матеріал із безупинною автоматичною демонстрацією слайд-фільму на уроці.

Досвід застосування комп’ютерних презентацій у навчальному процесі показав їхні переваги:

- інтеграція гіпертектсу і мультимедіа (поєднання аудіо, відео і анімаційних ефектів) у єдину презентацію дозволяє зробити викладення навчального матеріалу яскравим і наочним;

- сполучення усного лекційного матеріалу з демонстрацією слайд-фільму дозволяє концентрувати увагу учнів на особливо важливих моментах навчального матеріалу;

- використання технології підготовки учнів до комп’ютерного тестування дозволяє інтенсифікувати процес повторення матерілу учнем.

Комп’ютерні презентаційні матеріали зручно використовувати для виведення інформації у вигляді роздруківок на принтері як роздаткового матеріалу для учнів: довідникового матеріалу, пам’яток і т.п.

Можливе використання презентації на уроці, що проходить у класі, де учнівські місця обладнані персональними комп’ютерами, що разом з учительским комп’ютером об’єднані в мережу.

Презентація може бути використана вчителем для:

- пояснення нового матеріалу (інформація яку розповідає вчитель паралельно виводиться на екран або через проектор на дошку);

- демонстрацій фото та їх пояснення (демонстрація фото матеріалів та короткого пояснення до них, забезпечує великий інтерес учнів та підвищує рівень знань, вчитель трудового навчання може демонструвати фото верстатів, вузлів, зізних видів деталей та їх модифікацій, фото готових виробів);

- хронологічного впорядкування інформації (презентація дозволяє виводити на екран інформацію частинами, що забезпечує зручність при виведенні етапів розвитку різної техніки, обладнання та ін.);

- виведення на екран або проектор алгоритмів або послідовності виконання операцій;

- актуалізації та контролю знань (вчитель спочатку задає запитання, а потім, після відповіді учнів, виводить правильну відповідь на екран);

- демонстрацій відео та аудіо матеріалів;

- озвучення навчального матеріалу;

- використання анімацій для показу елементарних операцій.

2.4 Розробка дидактичних і методичних матеріалів з ТН за допомогою графічних редакторів

Найбільш розповсюдженим видом наочних дидактичних матеріалів, які можна використовувати у навчально-виховному процесі з метою унаочнення знань, є фото, рисунки, плакати, таблиці, схеми, анімаційні малюнки та ін. Відповідні комп’ютерні технології дозволяють підібрати та систематизувати необхідні матеріали з Інтернуту, з CD-дисків , банків даних, а також сканувати ілюстрації з паперових носіїв. Слід пам’ятати, що від наочності та доступності, змістовної повноти та інших властивостей теоретичного матеріалу залежить швидкість сприйняття навчальної інформації, її розуміння учнями, засвоєння та закріплення отриманих знань.

Під терміном «графіка» зазвичай розуміють візуальні зображення будь-яких реальних або уявних об’єктів.

Комп’ютерна графіка – це зображення, які створюються. Редагуються й відображаються засобами обчислювальної техніки (комп’ютер, монітор, принтер, плотер тощо)[2, с. 7].

Найширше застосування комп’ютерна графіка знайшла сьогодні у таких видах діяльності:

- виконання проектно-конструкторських розробок;

- виконання поліграфічних робіт;

- створення продуктів рекламної індустрії;

- створення заставок та спец ефектів для кіно та телебачення;

- моделювання та дизайн нових виробів повсякденного вжитку)[2, с. 5].

Створення зображень з трудового навчання у графічних редакторах здійснюється комбінуванням точок, відрізків, ламаних ліній, прямокутників, ромбів, кіл і овалів. Рисунки в процесі роботи можна багаторазово копіювати й переносити, повертати, відображати відносно осі, замальовувати окремі фрагменти, одержувати інвертоване (обернене) за кольором зображення. Відкриваючи необмежений простір фантазії, графічні редактори дають змогу значно прискорити розробку композицій, які передують виготовленню виробу.

Коротко охарактеризуємо графічні редактори. Найпростішим растровим редактором є Microsoft Paint, що входить до складу всіх операційних систем Windows. Серед растрових редакторів окремо слід відзначити Corel Photo-Paint, Adobe Photoshop, Live Picture, Macromedia XRes, Micrografx Picture Publisher, Paint Shop Pro. Кожний із них має свої переваги та недоліки, проте найкращим вважається Adobe Photoshop, у якому реалізовано всі можливості растрових редакторів. Він заслужено став лідером, оскільки дає змогу робити із зображеннями майже все що завгодно. Одна з найсильніших сторін Photoshop – можливість накладати на окремі області малюнка спеціальні ефекти (застосовуючи задля цього фільтри).