Смекни!
smekni.com

Використання сучасних технічних засобів в процесі вивчення іноземної мови (стр. 2 из 2)

Дистанційна форма навчання передбачає можливість подання лекційного матеріалу в Internet-придатній формі з використанням комп‘ютерної графіки, анімації тощо, що покращує сприйняття матеріалу і дає студентам-іноземціям можливість набувати знання у зручному для себе темпі, та можливість обговорення лекційного матеріалу шляхом організації аудіо- й відео конференцій за умови віддаленості викладача та студентів.

Аудіоконференції [3] належать до числа популярних аудіотехнологій, і широко використовується для організації спілкування між студентами і викладачем при дистанційному навчанні. Вони ефективні з точки зору фінансових витрат і дозволяють внести елемент реального спілкування в дистанційне навчання, зменшивши почуття ізоляції. До переваг аудіоконференцій можна віднести відносну простоту технічної реалізації при можливості одночасного спілкування великої кількості учасників обговорення. Серед недоліків – неможливість передачі невербальної інформації.

Відеоконференція [3] – це спосіб обміну відеозображеннями, звуком та даними між двома чи більше персональними комп‘ютерами, обладнаними відповідними апаратно-програмними комплексами. Її учасники можуть бачити і чути один одного у реальному часі, а також обмінюватися даними та спільно їх обробляти. Переваги відеоконференцій:

1) залучення до процесу обговорення тих студентів, хто не може відвідувати навчальний заклад по медичним свідченням або в зв'язку з тимчасовими обмеженнями;

2) забезпечення високої якості навчання у всіх філіях навчального закладу;

3) залучення міжнародних експертів для проведення лекцій.

Однак, що стосується використання дистанційних курсів підчас початкової підготовки іноземних студентів на підготовчому відділені, то тут мова йде про застосування окремих елементів дистанційної освіти.

Розробкою дистанційних курсів як допоміжного методичного засобу для підтримки процесу навчання іноземних студентів на підготовчому відділені та молодших курсах активно займаються викладачі та співробітники Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (НТУУ "КПІ"), зокрема на підготовчому відділені, що є складовою частиною Управління зовнішніх зв‘язків НТУУ "КПІ".


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Дистанційна освіта та її роль в організації навчання іноземних громадян. С.І. Сидоренко, І.А. Дичка, Є.С. Сулема.

2. Концепція розвитку дистанційної освіти України.

3. Використання зворотнього зв’язку в дистанційному навчанні. Методичні матеріали. Кудрявцева С.П., Колос В.В., Манако А.Ф., Синиця К.М. Київ, 2001.

4. Lilian Karlsson. E-learning: technical and pedagogical aspects. CompSysTech'2001, Sofia, Bulgaria.