Смекни!
smekni.com

Виготовлення флористичних робіт з використанням різноманітного природного матеріалу (стр. 2 из 5)

Славиться ялина не лише своєю красою. З її деревини роблять кращі сорти паперу, штучний шовк, бавовну, спирт, гліцерин, виготовляють з неї пакувальну тару, лижі, паркет, дранка для дахів, використовується у _удно будівництві. Деревину ялини широко використовують також для виготовлення музичних інструментів. Наприклад, з неї зроблені відомі всьому світу скрипки Страдиварі, Аматі і Гварнері.

Ялинова хвоя – ефективний засіб проти цинги. Ялина виділяє летючі речовини – фітонциди. Для очистки повітря великого міста достатньо фітонцидів, що може виділити всього 1 гектар ялинового лісу. А густі посадки ялин вздовж залізничних доріг добре поглинає звуки і такий «екран» ізолює мешканців ближніх домів від шуму потягів.

Для збереження посадок наших зелених друзів та збільшення посадок хвойних, сучасні крамниці пропонують модне та економічне вирощування ялинок , сосен, кипарисів у мобільних пересувних горщиках. У новорічні та різдвяні свята такі живі символи вносяться у приміщення, прикрашаються іграшками, а після свят, безболісно для рослин, виносять на вулицю.

Все новорічне та різдвяне оформлення приміщень пов’язане з історією цих свят. Колись відбулось у Віфлеємі диво народження Спасителя людства, тепер щорічно святкується цей день. І тому бажання зробити все навкруги незвичайним, відповідним радісній обстановці перетворює нас у справжніх майстрів-чаклунів. Неповторна атмосфера Різдва знов і знов надихає майстрів, що створюють чудові різдвяні композиції, в яких традиції переплітаються з новими ідеями.

Чудовий звичай, що прийшов до нас з сивої давнини, - класти під ялинку подарунки для членів сім’ї і близьких друзів. І, як правило, хочеться, щоб ці знаки любові і уваги були б незвичайними, чарівними, а насамперед це подарунки зроблені власноруч.

Крім живих дерев, існують інші прикраси приміщень у новорічні свята. Якщо згадати традиційне українське обрядове рішення з цього приводу – то це Дідух - сніп пшениці або іншого злаку, що ставиться на святковий стіл як символ достатку в сім’ї. Зберігаючи цю давню національну традицію, слід відновлювати виготовлення Дідуха за традиційними технологіями, про які можна дізнатися з розповідей старшого покоління, з книг по народознавству або у краєзнавчих музеях.

Прикрашати ялинки або Дідух було прийнято здавна ягодами, фруктами, цукерками, квітами, що символізувало не стільки саме свято, скільки побажання і мрії про багате щасливе життя у новому році. Сучасні варіанти святкового оформлення далеке від класичного, але зазвичай лісова красуня, як завжди, є основною для цих композицій. Додатковим матеріалом можуть слугувати найрізноманітніші флористичні матеріали. Шишки, квіти, фрукти, цитруси – справжній святковий достаток. При цьому слід притримуватись традиційного різдвяного звичаю – щедро прибрана ялинка для наших пращурів являла собою символ благополуччя і запорука майбутнього процвітання. Замість живої ялини рекомендуємо використовувати штучну хвою.

Навіть традиційна ялинка може в цей день перетворюватися у дещо незвичайне. Завдяки фантазії флористів характерна для різдвяних композицій конусоподібна «ялинкова» форма заповнюється самими незвичайними природними матеріалами – гілками, квітами, шишками, фруктами, овочами. Вона може бути сплетена з трави, соломи, корнів дерев і взагалі з чого завгодно, але перевагу слід віддавати натуральним природним матеріалам, оскільки вони більш екологічні. Всесвітня тенденція переваги використання екологічних матеріалів відобразилась на творіннях флористів. В роботах використовується майже увесь спектр дарів природи.

Під силу, власноруч, виготовити імітовану ялинку або стилізовану під неї – це оригінальний новорічний подарунок, який принесе радість вашим близьким. Каркас конусоподібної форми можна виготовити з проволоки, картону, а потім обклеїти любим флористичним матеріалом. Придатні для цього сухоцвіти, сухі пелюстки, листя рослин, хвоя, подрібнена горіхова шкаралупа, горіхи, жолуді, шляпки жолудів тощо. Оздоблюємо таку ялинку блискучими бусами, паперовими зірками. Встановлюємо конус-ялинку у горщик та драпіруємо його тканиною або бантом.

Одним з самих популярних різдвяних прикрас у всьому світі по праву вважається вінок, як правило зроблений з ялинового гілля. Зроблені із гілок завжди зелених рослин, вінки асоціюються з ритуальними, поминальними, символізуючи ми смерть та горе. Але коло завжди вважалося магічним – це фігура без початку і кінця, це і символ циклічності, все у нашому світі відбувається циклічно, по колу, циклічно, Земля робить повний оберт навколо своєї вісі, змінюючи день на ніч, теж саме можна сказати і про зміну пір року і так далі. І тому до прикрас-вінків теж слід підходити з боку пояснення принципу циклічності. Його вивішували на вхідні двері, на стінку або просто на поверхню столу, доповнюючи свічками, шишками, горіхами, квітами тощо. Ця форма залишається незмінною, а от матеріал для виготовлення може бути самим найрізноманітнішим – солома, гілки, сухі квіти, лоза верби і дівочого винограду. Вінки збираються на дротяному каркасі. Для прикрашення використовують скляні ялинкові кульки, свічки, шишки, горіхи, декоративні шнури або стрічки, фігурки янголів, рослинні волокна, сухі трави і неодмінно свічки.

С тих пір як багато років потому людина вперше запалила вогонь, цей таємничий, вселяючий впевненість джерело світла та тепла, служить не тільки звичайним практичним цілям, але й є символом переваги світла і життя над пітьмою і смертю. Вогонь у різдвяні дні – це знак очищення всього світу. Запалюючи на Новий рік свічки, ми не тільки віддаємо данину давній традиції, але й насолоджуємося романтичною атмосферою, що створюється м’яким світлом свічки, блиском святкових прикрас.

Кольори цих свят традиційні – зелений та червоний. Зелений асоціюються з ялинкою, вважається символом Різдва, червоний нагадує про жертву Христа. А у Китаї червоний колір – це символ щастя. Тому для оформлення святкових композицій частіше обирають червоні свічки, кульки та стрічки, які гармонійно вписувались у зелені гілки живої або штучної хвої.

Зірка – це ще один із самих розповсюджених елементів різдвяного оформлення, що бере початок у біблейських притчах. Всяке зображення зірки – давній символ вічності, щастя., прийнятий у культурі багатьох народів. За легендою зірка віщувала про народження Спасителя. Тому в композиціях включають зірки різної величини і кольору.

Є ще інші традиційні символи різдва та Нового року – це місяць, дзвоники, сніжинки, сніг тощо.

Щодо виготовлення новорічних композицій власноруч, пропонуємо розроблені нами технології виготовлення плетених основ, які ви можете запропонувати зробити гуртківцям під час підготовки до свят.

У виготовленні такі плетені вироби прості та доступні навіть непрофесіоналам. Матеріалом слугує тонка і гнучка проволока, лоза хмелю, верби, дівочого винограду, солома, ситник, суха трава, гілки берези, спірєї тощо. Самим популярним у нашій роботі стала лоза дівочого винограду. Ця лоза за вегетаційний період росте швидко, завиває своїм гіллям стіни домів, забори, навіть, на стовбури дерев. У зимовий період, за допомогою секатора, нарізаємо потрібну кількість лози, заносимо у приміщення, сік в лозі, в теплій хаті, після морозу розтане. Лоза стає гнучкою і не потребує додаткової обробки та підготовки, готова до роботи. Додатковий матеріал для роботи з такою лозою є цупкі нитки та проволока.

Пропонуємо вам технологічні карти по виготовленню плетених основ з лози дівочого винограду та конспект майстер-класу – майстерня „Ексклюзивний новорічний подарунок».

Даруйте радість спілкування з природою

Квіти вчать нас позитивно сприймати світ. Дивлячи на тендітну весняну квіточку підсніжника, що витримала і лютий мороз, і негоду, дивуєшся - звідки така міць у такої маленької рослинки. А вона росте, радує нас своєю красою, вчить нас витримці. Коли вам дарують квіти, ви відчуваєте радість. Таку ж радість відчуває і та людина, яка робить цей подарунок. І на довго залишається з вами радість. Подарувати радість створену власноруч – це і є те саме головне, що залишається назавжди. Займайтесь флористикою і намагайтесь передавати радість у своїх роботах. Залучати до флористики дітей різного віку дуже доцільно тому, що вони стають більш чуйними, уважними, доброзичливими та навчатися цінувати і берегти природу краю та Землю вцілому.

Додаток №1

Конспект заняття майстер-класу

Майстерня «Ексклюзивний новорічний подарунок»

Мета: створити власноруч зроблений сувенір за елементарними аранжувальники правилами (композиція, пропорція, ритм, колір, фактура, акцент, симетрія, асиметрія, рівновага); розвивати творчі здібності та естетичний смак; виховувати шанобливе ставлення один до одного та бажання приносити радість близьким власноруч зробленим подарунком.

Матеріал та обладнання: флористичний матеріал (шишки, горіхи, жолуді, коробочки маку, нігели, ворсянка, сухі пелюстки троянд, сухоцвіти, листя фруктових дерев), штучні аксесуари (скляні ялинкові кульки, декоративні буси, дзвоники, зірочки, стрічки, свічки), горщик або чашка, пінопласт, нитки, дріт, клейовий пістолет, ножиці.

Хід заняття

Ми з вами сьогодні зустрілись напередодні Різдва, або цей час ще називають Адвент.

Адвент – це передріздвяний час, період посту, в якому проходять багато чисельні обряди та звичаї. За календарем це чотири неділі до Різдва – з 10 грудня по 7 січня.

Які ви знаєте різдвяні обряди та звичаї?

Вечеря, кутя, колядування, щедрування, ворожіння, виготовлення подарунків.

Задача нашого заняття – це виготовлення власними руками подарунка-сувеніра з використанням природного та штучного матеріалу.