Смекни!
smekni.com

Навчання монологічному мовленню на початковому етапі вивчення англійської мови (стр. 6 из 9)

[7, 79-80].

До вправ І групи відносяться також деякі мовні вправи на осмислення учнями засобів міжфразового зв’язку, характерних для певного типу монологу. Це вправи на знаходження потрібних засобів зв’язку, їх виписуванні, з’єднанні з їх допомогою двох (трьох, чотирьох) речень. На початковому ступені навчання ці вправи слід виконувати тоді, коли учні переходять до читання текстів по темі. Так, наприклад, під час читання тексту “Intheliving-room” вчитель повинен звернути увагу на обставини місця, які вказують в описі на взаємне розміщення предметів: inthemiddleoftheroom, atthetable, abovethetable, betweenthetableandthesofa. Під час читання тексту “Myworkingday” слід звернути увагу на адвербіалії часу в розповіді про робочий день школяра: atseveno’clock, afterbreakfast, onTuesdays, athalfpastfour, intheevening і т.д [40, 47].

Широке застосування вправ на формування умінь будувати однофразові висловлювання (перший етап) характерне для початкового етапу навчання, бо тут закладаються основи монологічного мовлення. Згодом це позначається на розвитку умінь ММ у старших класах. За два-три уроки до безпосереднього складання монологу на задану тему доцільно виконувати якомога більше таких вправ. В цьому випадку однофразові висловлювання матимуть тематичне спрямування.

Вправи ІІ групи

Мета вправ ІІ групи – навчити учнів будувати висловлювання понадфразового рівня, так звані мікромонологи. Це продуктивні комунікативні вправи першого рівня, в яких допускається використання різних опор. Режим роботи: “учень-клас”, “учень-група учнів”, “учень-учень”.

У вправах ІІ групи мовлення учнів не детермінується, а лише спрямовується та мотивується комунікативним завданням. Для забезпечення логічної зв’язності висловлювання слабшим учням пропонуються різні опори, які поступово усуваються. Вибір опори визначається учителем в кожному конкретному випадку в залежності від типу монологу, на оволодіння котрим спрямована вправа, а також від рівня навченості групи та окремих учнів.

Розглянемо деякі найефективніші для навчання ММ опори у послідовності від найповніших до недостатньо повних. Насамперед це підстановча таблиця, з кожної частини якої учень вибирає мовленнєві одиниці згідно з навчально-мовленнєвою ситуацією. Її можна використати для навчання монологу-опису, монологу-розповіді та монологу-повідомлення.

Вправа 1. Тема “Зовнішність”, 3 клас.

Завдання: Children! Many of you have brothers, sisters whom we don’t know. Describe their to us. Make use of the substitution table.

Це опора у вигляді підстановчої таблиці відкритого типу. Будуючи своє висловлювання, учень “відкриті” частини таблиці актуальним змістом стосовно тієї особи, про яку розповідає.


I have

a

an

older

younger

father

mother

grandmother

grandfather

brother

sister

My

father

mother

brother

sister

is

tall

short

strong

pretty

beautiful

His

Her

face

is

round

oval

broad

His

Her

nose

eyes

is

are

brown

blue

grey

short

straight

black

His

Her

hair

is

short

long

fair

dark

His

Her

lips

cheeks

forehead

chin

ears

neck

is

are

red

pink

broad

small

white

narrow

P1: I have an older brother. His name is Oleh. My brother is tall and beautiful. His face is oval. His nose is straight and his eyes are green. My brother’s hair is short and dark. His lips are pink and ears are small. I love my brother very much.

У даній вправі використана повна вербальна опора. В подальшому її можна замінити ілюстративною опорою, яка підкаже послідовність опису малюнків.

Окрім повних вербальних опор існують часткові/неповні вербальні опори у вигляді підстановчих таблиць відкритого типу, структурно-мовленнєвих схем та логіко-синтаксичних схем висловлювання. Наприклад:

Вправа 2. Тема “Погода”, 4 клас.

Завдання: Our English pen-friend is going to visit us next year. Now you’re talking to your pen-friend on the telephone. Invite her/him to Ukraine. Describe Ukrainian weather in one of the seasons. Make use of the substitution table given below.

1. In ... it’s ... .

2. The sun ... every day.

3. The sky is ... .

4. Sometimes it rains.

snows.

5. A ... wind blows.

[25, 180-183].

Це опора у вигляді підстановчої таблиці відкритого типу. Будуючи своє висловлювання, учень заповнює “відкриті” частини таблиці актуальним змістом стосовно тієї пори року, про яку розповідає.

Вправа 3. Тема “Дім. Квартира”, 4 клас.

Завдання: Tell us what your room is like. Use the skeleton of the description.

My room is ..., it has ... . There is a ... near the ... . There is a ... at the wall. There is a ... between the ... and the ... . There are ... in the ... .

P: My room is small, it has one window. There is a desk near the window. There is a sofa at the wall. There is a bookcase between the sofa and the window. There are many books in the bookcase [40,51].

У цій вправі опорою виступає структурно-мовленнєва схема висловлювання. Такі опори доцільно давати на картках лише слабким учням [45, 206-212].

До часкових вербальних опор можна віднести також ключові слова, але простий перелік слів в початковій словниковій формі мало чим допоможе учню при складанні висловлювання. В ролі ключових слів найбільш ефективні дієслова (в потрібній формі), які відображають послідовність розвитку дій в монолозі – розповіді і монолозі-повідомленні. Якщо дієслова вживаються з прийменником, його також потрібно показати в опорі.

Вправа 4. Тема “Літні канікули”, 4 клас

Завдання: Tell us about your summer holiday. Make use of the following words:

during...

river...

forest...

weather...

Зображальними опорами на цьому етапі навчання монологічного мовлення можуть бути окремі малюнки, слайди тощо [ 43, 58].

Навчання усного мовлення за допомогою малюнків має свої психологічні особливості. Найважливішим психічним процесом у даному випадку є сприйняття, яке реалізується в зоровій модальності [5, 248]. Використання малюнків при навчанні усної мови сприяє інтенсифікації процесів довгочасної пам’яті, пов’язаних з міцністю запам’ятовування мовних одиниць, завдяки придбанню ними великої обдуманості і збагаченню асоціативних зв’язків, а також процесів оперативної пам’яті, пов’язаних з відбором необхідних для висловлювання одиниць, завдяки зображальній опорі [23,13].

Проте часто буває так, що висловлювання учнів в опорі на малюнки не мотивується: він не знає, для чого він описує малюнок та до кого звернене його висловлювання. Відповідно мовлення втрачає одну з найважливіших властивостей – зверненість. Для кого і навіщо, наприклад, описувати погоду за вікном, якщо усі бачать, яка вона? Необхідно створити навчально-мовленнєву ситуацію, яка б мотивувала опис погоди за вікном, як це зроблено, наприклад, у наступній вправі.

Вправа 5.

Завдання: Malvina gave Pinocchio a task to describe a picture. The boy asked us to help him. Make use of the substitution table.

It

is

isn’t

cold

warm now

hot today

wet

frosty

The sun

is

isn’t

shining now

The sky

is

blue

grey

clear

cloudy

A

warm

cold

chilly

strong

wind is blowing

It

is

isn’t

snowing now
It

is

isn’t

raining now
I think the weather is

good

bad

today

Таким чином на даному етапі учні вчаться будувати висловлювання за допомогою різних опор. На цій стадії формування ММ доцільно вводити і грунтовно опрацьовувати сполучники сурядності та підрядності.

Після такої підготовчої роботи можна переходити до формування в учнів умінь самостійного зрілого висловлювання. Опорою для віждповідних вправ може служити план, який складається переважно колективно, або комунікативні завдання, ключові слова тощо.

Вправи ІІІ групи

Мета вправ ІІІ групи – навчити учнів створювати монологічні висловлювання текстового рівня різних функціонально-смислових типів мовлення в обсязі, який передбачений програмою для певного класу. Вправи ІІІ групи належать до продуктивних комунікативних вправ другого рівня. Вони складаються з комунікативного завдання вчителя та висловлювання учня. Комунікативне завдання мотивує висловлювання учня, спонукає його до участі в мовленнєвій іншомовній діяльності та визначає межі висловлювання. Наведемо приклади вправ ІІІ групи.

Вправа 1. Тема “Дім. Квартира”

Завдання: Your grandmother lives in a village, doesn’t she? Draw her house and tell us about it.

Вправа 2. Тема “У таборі відпочинку”

Завдання: Your little sister (brother) is going to the summer camp for the first time in her (his) life. Tell her (him) what your friends and you did at the camp last summer.

Вправа 3. Тема “Робочий день”

Завдання: You’re talking to your pen-friend from England on the telephone. Tell him about your working day.

Монлогічне висловлювання може бути непідготовленим (воно йде відразу після одержання комунікативного завдання) і завчасно підготовленим. Для початкового етапу навчання характерна тільки непідготовлене ММ, на середньому вона переважає, на старшому етапі використовуються в рівній мірі обидва види ММ. Висловлювання учнів в рамках побутової тематики (про себе, про сім’ю, школу, квартиру і т.д.) повинні бути непідготовленими, тобто для них непотрібно збирати додатковий матеріал, уточнювати факти, числа і т. д. Однак це не позначає, що вчитель зовсім не готує учнів до такого монологічного висловлювання. Вправи І і ІІ групи підводять до побудови висловлювання такого роду. Підготовлене ММ пов’язане перш за все з суспільно-політичною і країнознавчою тематикою (свята, географічне положення країни, мова якої вивчається). При виконанні вправ ІІІ групи опори, як правило, не використовуються, однак в окремих випадках застосування їх є доцільним: можна записати власні імена, географічні назви, цифри на окремих картках для кожного учня чи на дошці для всієї групи.