Смекни!
smekni.com

Робота майстра по організації позаурочної зайнятості учнів (стр. 3 из 3)

Враховуючи творчий характер планування, неможливо рекомендувати єдину, назавжди визначену структуру плану. Це б стримувало розвиток ініціативи та педагогічний пошук вихователів. Навіть в одному профтехучилищі можуть бути плани, різні за формою. Головним у плані є зміст його, чітке визначення мети і завдань виховання, шляхів їх реалізації.

Основними вимогами до плану позаурочної зайнятості учнів учбової групи є: відповідність запланованих творчих справ визначеним виховним завданням, рівню розвитку учнівського колективу; конкретність плану; чітке визначення відповідальних осіб та строків виконання; врахування інтересів, нахилів, захоплень учнів, умов училища, базового підприємства; творче поєднання різних форм і методів виховної роботи та ін.


Висновки і рекомендації

Плануючи виховну роботу в навчальній групі, май стер, класний керівник повинні висувати перед учнями перспективу «завтрашньої радості» (А. С. Макаренко).

На закінчення хочу сказати, що питання позаурочної роботи з учнями в учбовій групі спрямовуються на виконання найважливіших освітньо-виховних завдань, які приведені нижче і в даний час дуже актуальні:

·політична освіта учнів, розвиток їх громадської активності, виховання їх в дусі принципів народної моралі, прищеплення навичок високої культури поведінки;

·закріплення, збагачення і поглиблення знань, набутих у процесі навчання, застосування їх на практиці, розширення загальноосвітнього кругозору учнів, формування у них науково-матеріалістичного світогляду, вироблення навичок самоосвіти;

·ознайомлення учнів з основами сучасного промислового та сільськогосподарського виробництва, прищеплення їм любові до праці, засвоєння трудових умінь; залучення до посильної суспільно корисної праці, підготовка до вибору професії;

·естетичне виховання учнів, формування у них правильних естетичних почуттів і смаків;

·фізичне виховання учнів, зміцнення їх здоров'я, залучення їх до систематичних занять фізкультурою і спортом;

·формування інтересів до різних галузей науки, техніки, мистецтва, спорту, виявлення і розвиток індивідуальних творчих здібностей і нахилів;

·організація дозвілля школярів, їхнього культурного відпочинку та розумових розваг.

Учням треба надати повний простір у Справі організації різних товариств, постійних чи тимчасових. Позаурочна робота допомагає правильному вихованню дітей, створює умови для їхнього всебічного розвитку. Потрібно підхоплювати ініціативу самих дітей, допомагати їм у творчій діяльності, керувати ними, правильно спрямовувати їх інтереси. Позаурочна освітньо-виховна робота повинна органічно пов'язуватись з життям і працею українського народу.

Характерною особливістю позаурочної роботи є те, що вона здійснюється на основі добровільності: кожний учень за власним бажанням вибирає для себе той чи інший вид діяльності.


Список використаної літератури

1.Омельяненко Б.Л. Профессионально-техническое образование в зарубежных странах.— М.: Высш. шк., 1998 г.

2.Основы педагогического мастерства: Учеб. пособие для пед. спец. высш. учеб. заведений / Под. ред. И.А. Зязюна.—М.: Просвещение, 2001 г.

3.Педагогічна книга майстра виробничого навчання. За ред. док. пед. наук, проф. Н.Г. Никало. К.: «Вища школа», 1992 р.

4.Популярная психология: Хрестоматия: Учеб. пособие для студентов пед. институтов. Сост. В.В. Мироненко. — М.: Просвещение, 1990 г.

5.Психолого-педагогические проблемы профессионального обучения. Под ред. П.Я. Гальперина, Н.Ф. Талызиной.— М.: Изд-во Моск. ун-та, 1998 г.

6.Социальная психология: Учебное пособие для студентов пед. университетов. А.В. Петровский, В.В. Абраменкова, М.Е. Зеленова и др.; Под ред. А.В. Петровского.— М.: Просвещение, 1997 г.

7.Хозяинов Г.И. Педагогическое мастерство преподавателя.— М.: Высш. шк., 1996 г.