Смекни!
smekni.com

Соціально-психологічні передумови вибору професії старшокласниками та їх підготовленість до даного вибору (стр. 5 из 5)

Виходячи з того, що вік учнів, які брали участь в опитуванні є 17 років, це період романтизму, тому вважаю за доцільне насамперед зазначити, що задача педагогіки в цьому випадку - виховати в них уміння об'єктивно оцінювати як свої можливості, так і навколишній світ. Спираючись на результати опитування, можемо зробити висновок, що, незважаючи на те, що старшокласники прагнуть до самостійності, цей шлях для них ще є дуже тернистим. Саме тому слід приділити більше уваги як батькам, так і педагогам, пізнанню учнями своїх інтересів, потреб, намірів, задатків та здібностей. Розвитку в них уміння співвідносити останні з вимогами бажаних або обраних професій. Робити адекватний, раціональний вибір, планувати професійну кар'єру, тобто обирати професію усвідомлено.

Праця вжитті людини займає значне місце. Тільки в ній формується і розвивається повноцінна особистість, яка здатна принести користь суспільству, а зараз це об'єктивна потреба. Значну частину цього завдання розв'язує загальноосвітня школа, в якій підготовка до праці здійснюється, в основному, на уроках трудового навчання. Робота сучасної школи спрямована на формування інтересу дітей до тієї чи іншої професії, зміцнення їх умінь і навичок.

Ставлення до професії є такий психологічний фактор, який, з одного боку, породжується засвоєнням інформаційного матеріалу, а з іншого - регулює процес його засвоєння, перетворюючись на своєрідний психологічний фільтр, через який повинна проходити наявна професіографічна інформація. Звідси випливає, що формування ставлення потребує особливо уважного підходу в системі профорієнтаційної роботи, при якому обов'язково мають розкриватися творчі елементи діяльності, в різноманітних професіях і навіть у так званих „нетворчих" професіях.

Розглянувши зміст і методики профорієнтаційної роботи, можна зробити висновок, що хоч у центрі її стоїть школа, проте важливі функції покладаються також на інші державні і громадські організації.

Профорієнтаційна робота в школі дає можливість учням:

• подбати про майбутню професію;

• відчути "душу" підприємства, робочого місця;

• отримати уявлення, чим слід керуватись, обираючи професію;

• переконатися, що учасникам виробництва треба володіти певними якостями особистості: пунктуальністю, старанністю, відповідальністю та ін.

Отже, професійне самовизначення є процес узгодження можливостей людини з професією. Процес складний, багатогранний, побудований на суперечностях. Завдання навчальних закладів полягає у створенні педагогічних умов, спрямованих на подолання таких суперечностей. Розглядати його необхідно не з точки зору "управління" процесом вибору професії, що було притаманне тоталітарній педагогіці, а як коректне педагогічне супроводження розвитку здатності старшокласників до усвідомленого вибору професії. Такий вибір і складає сутність процесу професійного самовизначення старшокласників.

Виходячи з головного завдання навчання в старшій школі, яке полягає у необхідності подальшого засвоєння соціокультурного досвіду вихованцями, завданням педагогічним є мотивувати, зацікавити, поінформувати та підготувати старшокласників до професійного самовизначення.


ЛІТЕРАТУРА

1. Державна концепція професійної орієнтації України. - К., 1995. - 10 с.

2. Матвеев А. А., Толпеко А. И. Человек - человек / Методические ре-комендации для тех, кто внбирает профессию. - К., 2001. - 20 с.

3. Дубровина И.В. Мы живём среди людей. М., 1989.

4. Климов Е.А. Введение в психологію труда. М., 1998.

5. Коссов Б. Профессиональная прогностика и методы исследования. // Психологический журнал 1981 т.2.№ 2.

6. Педагогічне управління професійним самовизначенням учнівської молоді. Посібник / За ред. М. П. Ти-менка. - К., 2001. - 152 с.

7. Программьі для общеообразовательньїх учреждений. Твоя професси-ональная карьера (8 - 9 кл.). - М., 1997. - 96 с.

8. Тименко М. П., Жемера Н. В. Людина і світ професій. Програма для старшокласників загальноосвітніх навчально-виховних закладів України. - К., 1993. - 28 с.

9. Чистякова С. Н. Комплект учебно-методической документации для проведення профессиональньїх проб. - Кемерово, 1995. 143 с.//

10. / http://profi.org.ua/profes/programist.shtml/ - професіограма


Додаток №1

Перелік розповсюджених спеціальностей

АдвокатАгрономАкторАрхітекторАрхіваріусАрматурникАташеАудіторАвтогонщикАвтомеханікАвтослюсарБарменБетоникБібліотекарБіологБухгалтерВчительВедучий радіо і телебаченняВетеринарВиконувач робітВиконавець художньо-оформлювальних робітВикладач фізкультуриВишивальницяВізажистВодійДиспетчер керування повітряним транспортомДефектологДизайнерЗахисник, навколишнього середовищаЗоологЗубний технікЕкологЕкономістЕкспертЕкскурсоводЕлектрикФахівець з апаратного забезпеченняФахівець зі зв'язків із громадськістю ФармацевтФахівець з соціально-культурної роботиФельдшерФермерФізіолог вищої нервової діяльностіФрезерувальникФінансовий менеджерФізикФізик-атомникФотомодельФотографГеологГрімер ЖурналістХімікХімік-технологХірургХудожник-оформлювачХудожник-графікІміджмейкерІнженерІнспектор ДАІІнспектор міліціїІсторикКерівникКосметологКліпмейкерКінологКонтролер матеріалівКоректорКореспондентКруп'єКравецьКріміналіст-експертКухар-кондитерЛицювальник-плиточникЛікарЛікар-стоматологЛінгвістМанекеницяМанікюрницяМаркетологМасажистМашиніст крана Машиніст локомотиваМайстер виробничого навчанняМенеджер по персоналуМетереологМікробіологМулярМатематикМедсестраМенеджерМенеджер по готельній справіМенеджер по туризмуМенеджер ресторануМистецтвознавецьМитний інспекторМодельєрМузичний редакторМузикантНастроювач піаніно і роялівОглядач-ремонтник вагонівОхоронець Оператор ЕОМОфіціантОкеанологОператор лінійОператор поштового зв'язкуПекарПерекладачПерукарПедагог-хореографПідприємецьПодатковий інспекторПоїзний диспетчерПожежнийПолітологПродавецьПроектувальник-інженерПрограмістПсихологРекламний агентРеставраторСадівникСекретар-референтСлідчийСоціальний педагогСоціологСклярСлюсарСлюсар-інструментальникСлюсар-механоскладальних робітСлюсар-монтажникСлюсар-ремонтникСоціальний працівникСтолярСтраховий консультантСпівакСтенографістСтилістСтюартСистемний адміністраторТехнік по комп'ютерахТехнік-фахівецьТехнік по проектуваннюТехнік-товарознавецьТехнолог харчової промисловостіТесляТорговий представникТехнолог по готуванню їжіТренерЮристЮвелірWeb-дизайнер