Смекни!
smekni.com

Сучасні інноваційні освітні системи (стр. 6 из 7)

Після закінчення відведеного часу вчитель пропонує учням зустрітися з одним із учнів, який має картку іншого кольору. Ознайомити його зі своїм завданням і його розв'язанням, вислухати зміст розв'язання товариша. Після чого обмінятися картками (завданнями) та шукати учня, що має картку кольору, якого у нього ще не було, і знову кожен з однокласників, що зустрілися, розказує зміст та розв'язання завдання, яке одержав від попередньої зустрічі і т.д. Процес закінчується, коли кожен учень розв'язав завдання на картках усіх кольорів.

Такий спрощений варіант технології "Броунівський рух" потребує меншої затрати часу, ніж звичайний, меншого обсягу навчального матеріалу. Тому його варто частіше застосовувати при виконанні завдань підручника.

Також ми пропонуємо використовувати технології "Робота в малих групах" з подальшою роботою парах змінного складу. Суть такого поєднання цих технологій у тому, що об'єднавши учнів у декілька груп, учитель дає кожній групі єдине завдання. Для чіткої організації роботи різним групам завдання записуються на картках різного кольору, тобто буді які дві групи не повинні мати карток одного і того кольору, але кожен учень отримує картку із завданням, так як у подальшій роботі їм доведеться ним обмінюватися. Далі вчитель пропонує за відведеш час розв'язати їх, після чого за його вказівкою учні розходяться і зустрічаються з учнями інших гру орієнтуючись за картками, щоб не зустрітися з учнем що має картку із завданням, яке він уже розв'язував. Зустрівшись з учнем "іншого кольору", кожен з н має представити зміст свого завдання і його розв'язання, обмінятися картками та рухатися на зустріч з іншим учнем, якому має представити зміст і розв'язання уже іншого завдання, того, яке він отримав під час зустрічі з попереднім учнем і т.д.

За відведений учителем час кожен учень має намагатися розв'язати завдання всіх груп, тобто завдання на картках усіх запропонованих кольорів.

Можна зробити висновок, що, ознайомившись з різними технологіями, вчитель має враховувати особливість предмета, його завдань, вікові особливості учнів, наповнюваність класів і т.п.

2.3 Розробки уроків ( Плани уроків)

2 клас

Тема уроку. Додавання виду 38 + 4. Творча робота над задачею. Розв'язання задачі двома способами.

Очікувані результати.

Після цього уроку учні зможуть:

- додавати одноцифрові числа до двоцифрових з переходом через десяток;

- складати аналогічні приклади і їх розв'язувати;

- впевненіше розв'язувати задачі виду № 501 двома способами та додавати (віднімати) до (від) числа круглі десятки.

Обладнання: дошка, крейда, кодоскоп (графо проектор, ілюстрації до задач.).

Орієнтовний план і методи проведення уроку

I. Вступна частина уроку (8 хв.).

1.Актуалізація опорних знань — 4 хв.

2. Мотивація навчальної діяльності — 2 хв.

3.Оголошення теми і очікуваних результатів -2 хв.

II.Основна частина уроку (32 хв.).

III.Підсумкова частина уроку (5 хв.).

1. Підбиття підсумків.

2. Оцінювання.

3. Завдання додому.

Хід роботи

І. Вступна частина уроку.

1. Актуалізація опорних знань. "Робота в парах".

1) Учитель звертається до учнів: "Обговоріть розв'язання завдання № 495 з сусідом по парті".

№495: 50 + 14 11 17 4 + 9 5 7 Учитель, передаючи уявний мікрофон, пропонує по черзі по одному учню з пари представити виконання завдання. Наприклад: "Я вважаю, 50 + 14 дорівнює...". Наступний учень, узявши "мікрофон", у разі згоди говорить: "Я теж так думаю" і представляє наступну дію та її результат. Якщо учень не погоджується з відповіддю свого попередника, то, взявши "мікрофон", говорить: "Я вважаю, 50 + 14 дорівнює ... , тому що..." та обґрунтовує свою відповідь. Далі "мікрофон" бере представник наступної пари і, якщо його відповідь така ж сама, то він представляє результат наступної дії і т. д.

2) Учитель пропонує учням усно з сусідом по парті обговорити виконання завдання (можна спроектувати за допомогою кодоскопа чи іншого проектора на екран).

Збільшити на 14 22 24 31 0 69 15
Зменшити на 20 70 46 100 0 41 58

Представлення результатів відбувається аналогічно як у попередньому завданні, за допомогою технології "мікрофон".

2. Мотивація навчальної діяльності.

Учитель. Чи зустрічаються в житті людини такі способи додавання: 38 + 4? Наведіть приклади. Отже, є необхідність навчитися обчислювати аналогічні приклади?

3.Оголошення теми уроку та очікуваних результатів.

II. Основна частина уроку.

"Робота в парах" (З хв.).

1. З метою ознайомлення зі способами розв'язання прикладів виду 38 + 4 вчитель пропонує учням у парах (з сусідом по парті) розглянути запис та обґрунтувати виконання завдання № 496.

Представлення результатів відбувається в загальному колі: вчитель надає змогу бажаючому учню пояснити перший крок. Тоді вчитель запитує, чи є в кого інша версія. Якщо решта учнів так само думають, то вчитель надає слово учню з іншої пари, який бажає пояснити наступний крок, тобто. У разі, коли є пара учнів, що мають іншу відповідь, учитель дає змогу висловитися представнику з цієї пари, а тоді звертається до учнів класу з запитанням: "З чиєю відповіддю ви погоджуєтеся?"

2. Учитель. Щоб закріпити здобуті знання, працюючи так само в парах, усно підготуйтеся і поясніть розв'язання завдання № 497: 64 + 6 = ...

Презентація результатів відбувається у загальному колі.

"Мікрофон" (2 хв.).

Учитель. Користуючись технологією "мікрофон", усно з поясненням перевіримо правильність відповіді завдання № 498.

55 + 8 = 63 86 + 9 = 95 7 + 27 = 34

Представлення пояснень починаємо словами: "Я вважаю, що відповідь ..., тому що...."

"Міні ажурна пилка " — 6 хв.

Вчитель. А тепер складіть, будь ласка, самостійно по одному аналогічному прикладу і запишіть їх у зошити та розв'яжіть (1 хв.). Обміняйтеся прикладами з товаришем поруч, тобто продиктуйте приклад, який ви придумали, своєму сусіду і розв'яжіть приклад сусіда (1 хв.).

Після цього вчитель пропонує учням об'єднатися у четвірки (по дві парти, що стоять одна за одною) і звертається до учнів:

обміняйтеся тепер наявними вже двома прикладами з товаришем, що сидить позаду (попереду) в межах четвірки, тобто продиктуйте приклади, які ви вже маєте, сусідові, що сидить за вами або перед вами, і запишіть приклади, які продиктують вам та розв'яжіть їх (2 хв.).

Учитель. Зараз кожен учень представить розв'язання одного із прикладів вам продиктованих, стежачи, щоб приклади не повторювалися (технологія "В загальному колі"), (2 хв.).

"Два — чотири — всі разом" (11 хв.).

а) Учитель. Використаємо здобуті нами знання і вміння для розв'язання задачі № 501 (14 хв.).

В автобусі їхало 20 пасажирів. На зупинці до салону зайшли ще 6 жінок і 7 чоловіків. Скільки пасажирів стало в автобусі? (Задачу розв'язати двома способами).

Учитель за звичайною методикою вивчає з учнями умову задачі (2 хв.), після чого говорить учням:

працюючи в тих самих четвірках, що й раніше, розв'яжіть задачу, спочатку самостійно подумавши над її розв'язанням (1 хв.).

Далі вчитель пропонує обговорити розв'язання задачі з сусідом по парті (1 хв.), а потім у четвірках (1 хв.). Після цього, за вказівкою вчителя, іде обговорення її розв'язання у загальному колі (2 хв.).

Після того, як учні прийшли до спільного рішення, вчитель пропонує комусь із учнів записати перший спосіб розв'язання на дошці, а решті - у зошитах. Потім інший учень, за бажанням, записує другий спосіб розв'язання на дошці, в той час як усі інші -у зошити (4 хв.).

б) Аналогічно вчитель працює з учнями над розв'язанням задачі № 499 (5 хв.).

Дівчинка кинула м'яч на відстань 15 м, а хлопчик — на 7м далі. На яку відстань кинув м'яч хлопчик?

"Робота в парах" (5 хв.).

Учитель пропонує самостійно виконати завдання № 500, після чого об'єднатися в пари з сусідом по парті і зробити взаємоперевірку.

54 + 6 52 + 7 39 + 6 77-30

59-20 51 + 20 71 + 6 47 + 5

Представлення результатів за допомогою технології "Мікрофон".

III. Підсумкова частина уроку.

Підбиття підсумків.

Звернути увагу учнів на очікувані результати і, передаючи уявний мікрофон, запитати:

— Що ми робили на уроці?

— Чи досягли ви особисто очікуваних результатів? Чому ви так вважаєте?

— Що могло б бути організовано краще?

— Над якими навичками, вміннями ще треба працювати?

Оцінювання (2 хв.).

Перед оцінюванням учитель дає учням завдання: Записати на планшетах відповіді до прикладів.

Учні піднімають планшети і вчитель, враховуючи роботу учнів протягом усього уроку, оцінює їх.

Завдання додому (1.5 хв.).

1) Від числа 31 відняли невідоме число і дістали 22. Яке число відняли?

2) Склади і розв'яжи подібну задачу з іншими числами.


Висновки

Результати навчання в групі

Учні, яким вдалося бути членом колективу тривалий час:

· беруть активну участь у навчальному процесі;

· добре спілкуються і працюють разом з іншими людьми;

· цінують різні здібності та поважають індивідуальність оточуючих;

· відповідальні за свою поведінку;

· вміють критично мислити і працювати;

· покращують свою внутрішню рівновагу і краще вчаться. Батьки, які допомагають в цій роботі, відзначають, що:їх дітям школа стала більше подобатись;

· діти гарно поводяться вдома;

· фактори, що сприяють особистій гнучкості, стійкості дітей, посилюються;

· їх участь у роботі оцінена іншими батьками та адміністрацією школи;

· вони стали по-новому розуміти свою роль у навчанні своїх дітей.

Учителі, які тривалий час планували навчання дітей в групах і втілювали цей метод, будуть: