Смекни!
smekni.com

Виховання національної самосвідомості підлітків у позашкільних навчальних закладах (стр. 5 из 6)

4. Уточнено зміст поняття „національна самосвідомість”, яке визначається як самоідентифікація особистості, що виражається в усвідомленні підлітком приналежності до поліетнічної нації, осягненні національних цінностей, історії, традицій, культури, мови і звичаїв свого народу, спільності історичної долі. Встановлено, що національна самосвідомість формується разом з особистістю у процесі вироблення основних життєвих орієнтирів під впливом різних чинників. До них належить конкретне етнічне середовище, в якому живе людина, етнокультурні традиції та фактична етносоціальна ситуація. Середовище, в якому народилася людина, епоха в якій вона живе, впливають на формування її національних потреб. Як суспільне середовище виступає нація з її атрибутами, національною мовою, традиціями, звичаями.

5. Визначено критерії та показники вихованості національної самосвідомості, що відображають знання історії і культури власного етносу та представників інших етносів, що входять до складу української нації (показники: знання рідної мови, історії національної спільноти, народних звичаїв, традицій, обрядів, мистецтва, поліетнічного складу українського суспільства); усвідомлення себе суб’єктом української поліетнічної нації українського народу, виявленняповаги та толерантностідо людей і культур інших національностей (показники: ідентифікація себе як представника певної нації, наявність національної гідності за приналежністю до українського народу, усвідомлення важливої ролі свого етносу в історії поліетнічного складу українського суспільства, толерантні відносини з представниками інших етносів); вміння зберігати пам’ятки матеріальної і духовної культури нації (показники: пропаганда необхідності зберігати культурні цінності, запобігати псуванню і знищенню культурних цінностей нації та сприяти їх відродженню, застосування знання національної культури у повсякденному житті). Критеріальні показники допомогли визначити рівні вихованості національної самосвідомості – низький, середній та високий.

6. Результати констатувального етапу експерименту засвідчили, що в учнів переважає середній рівень вихованості національної самосвідомості - 43,3 %, високий рівень складав 30,4 %, а низький - 26,3 %. З метою підвищення рівня національної самосвідомості розроблено педагогічні умови: впровадження у навчально-виховний процес інтегрованої навчально-виховної програми, зміст якої охоплює різні напрями гурткової роботи та спрямований на виховання усвідомлення й збереження духовної, культурної й художньої спадщини українського народу та національних меншин, що проживають на території України; спрямування змісту практичної діяльності підлітків на розширення їхніх уявлень про поліетнічність української нації, історичну єдність і спадкоємність традицій у формуванні сучасної української держави; поєднання у навчально-виховному процесі традиційних та інноваційних форм, методів і засобів розвитку особистості, зміст яких пов’язаний із вихованням національної самосвідомості підлітків.

7. Експериментально перевірено ефективність розроблених педагогічних умов виховання національної самосвідомості підлітків. Впровадження у практику роботи експериментальних груп інтегрованої програми з виховання національної самосвідомості, інноваційних форм виховання (індивідуальні навчально-виховні маршрути, виставки батьківських робіт, майстер-класи батьків) забезпечило помітне зростання ефективності процесу виховання національної самосвідомості, що підтверджено результатами формувального експерименту. Так, в експериментальних групах динамічніше, ніж у контрольних, відбулися процеси зменшення кількості учнів із низьким рівнем вихованості національної самосвідомості та збільшення їх кількості з середнім та високим рівнями.

8. Розроблено методичні рекомендації з практичної реалізації інтегрованої програми виховання національної самосвідомості для педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів, використання яких сприяло забезпеченню ефективності виховання у підлітків національної самосвідомості у позашкільних навчальних закладах.

Проведене дослідження підтвердило висунуту гіпотезу. Проте виховання національної самосвідомості є складною і багатогранною проблемою, тому проведене дослідження не забезпечує вичерпного її розв’язання. Подальша розробка цього науково-педагогічного напряму передбачає дослідження і розробку інших ефективних форм та методів виховання національної самосвідомості, зокрема взаємодії та співпраці позашкільних навчальних закладів із сім’єю, школою, громадськими організаціями.


СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Ращенко А.В. Формування національної самосвідомості як важливе завдання позашкільної освіти // Гуманістично спрямований виховний процес і становлення особистості (Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді). – Зб. наук. пр. – К.: ВіР Інсайт, 2001 – Кн. І. – С. 333-339.

2. Ращенко А.В. Сучасні проблеми національного виховання в умовах позашкільних закладів // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. – Зб. наук. пр. – К.–Житомир: Вид-во Волинь, 2003. – Кн. І. – С.307-312.

3. Ращенко А.В. Особливості формування національної самосвідомості у підлітків у позашкільних закладах // Рідна школа. – 2003. – № 7. – С. 18.

4. Ращенко А.В. Декоративно-ужиткове мистецтво як засіб формування національної самосвідомості у позашкільних навчальних закладах // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: Зб. наук. пр. – К.–Житомир: Ви-во ЖДУ, 2004. – Кн. ІІ. – С. 109-114.

5. Ращенко А.В. Форми і методи виховання національної самосвідомості підлітків у позашкільних навчальних закладах // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. – Зб. наук. пр. – Вип. 8. – Т. 1 – Житомир. – 2005. – С. 370-374.

6. Ращенко А.В. Народне мистецтво як джерело виховання творчої особистості в позашкільних навчальних закладах // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. – Зб. наук. пр. – Вип. 10. – Т. 1 – Кам’янець-Подільський. – 2007. – С. 556–563.

7. Ращенко А.В. Виховання здорового покоління як соціально-педагогічна проблема (з досвіду експериментальної роботи Дитячого оздоровчо-екологічного Центру) // Педагогічні новації столичної освіти: теорія і практика: науково-методичний щорічник – 2. – К., 2002. – С. 68–80.

8. Ращенко А.В. З досвіду формування національної самосвідомості учнів у позашкільних навчальних закладах // Соціально-педагогічні основи діяльності сучасного позашкільного закладу: Зб. матеріалів науково-практичної конференції. – К., 2003. – С. 95-97.

9. Ращенко А.В. Проблема формування національної самосвідомості у дітей та учнівської молоді // Проблеми залучення молоді до процесу прийняття рішень на місцевому і регіональному рівнях: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. – Тернопіль: Тернограф, 2006. – С. 156-162.

10. Ращенко А.В. Формування національної свідомості учнів у позашкільних навчальних закладах // Теоретико-методичні основи виховання творчої особистості в умовах позашкільних навчальних закладів: Зб. матеріалів наук.-практ. конф. Кол.авт. - К.: Грамота, 2006. – С.135-140.

11. Ращенко А.В. Взаємозв’язок проблеми виховання національної самосвідомості та культури здоров’я підростаючого покоління // Післядипломна освіта України. – Спецвипуск. – 2006. – С. 28.

12. Ращенко А.В. Виховання національної самосвідомості учнів у позашкільних навчальних закладах // Позашкільна освіта та виховання. – 2007. – №1 – С. 31 - 36.


АНОТАЦІЯ

Корнієнко А.В. Виховання національної самосвідомості підлітків у позашкільних навчальних закладах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 - теорія і методика виховання. - Інститут проблем виховання АПН України, Київ, 2008.

Дисертація присвячена дослідженню педагогічних умов виховання національної самосвідомості підлітків у позашкільних навчальних закладах.

Здійснено аналіз філософських, психологічних та педагогічних досліджень з проблеми. Розкрито сутність поняття „національна самосвідомість” та проаналізовано тлумачення супутніх понять „нація”, „етнос”, „самосвідомість”, „ідентифікація”. Розроблено критерії та визначено рівні вихованості національної самосвідомості підлітків. Встановлено, що найбільш сприятливим соціокультурним середовищем для виховання національної самосвідомості підлітків є гуртки декоративно-ужиткового мистецтва позашкільних навчальних закладів.

Дисертаційне дослідження містить обґрунтовані та експериментально перевірені форми та методи виховної роботи з учнями позашкільних навчальних закладів та педагогічні умови їх реалізації. Розроблено і експериментально перевірено ефективність педагогічних умов, впровадження яких у навчально-виховний процес позашкільних навчальних закладів дало змогу одержати позитивну динаміку збільшення кількості учнів експериментальної групи з високим рівнем національної самосвідомості.

Розроблено та науково обґрунтовано методику виховання національної самосвідомості підлітків у позашкільних навчальних закладах, що забезпечить проведення навчально-виховної роботи за певною системою, з дотриманням наступності й логічної єдності навчання і виховання.

Результати дослідження можуть бути використані педагогами позашкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, інших навчально-виховних закладів, а також з метою вирішення теоретичних і практичних завдань у вихованні молоді на сучасному етапі розвитку України.