Смекни!
smekni.com

До питання про ціннісний підхід до організації навчально-виховного процесу у вищій педагогічній (стр. 3 из 3)

І, нарешті, принцип демократизації. Проблема демократизації освітніх процесів логічно випливає з основних засад демократичного суспільства і, безперечно, є її похідною. Демократична країна не лише демонструє переваги демократичного розвитку, а й спонукає всі суспільні інститути, зокрема і систему освіти, розвиватись і функціонувати таким же чином. Демократичність навчального закладу не вимірюється окремими демократичними нововведеннями. Це не данина моді, а спосіб життя, який формується всіма демократично вихованими педагогами і керівниками навчального закладу з метою виховання тих, хто навчається, вільними громадянами своєї країни і забезпечення у майбутньому поглиблення і незворотність демократичних перетворень у державі.

Демократичний навчальний заклад характеризується системою певних ознак, які відрізняють його від авторитарного і за допомогою відповідних механізмів забезпечують реальний демократизм в усіх його сферах. Важливими ознаками є такі: 1) правова урегульованість студентського життя та юридична підготовленість усіх суб’єктів навчально-виховного процесу; 2) відкритість навчальної установи, свобода слова і запитань; 3) громадський компонент в управлінні, користування студентської громади своїм правом на самоврядування; 4) гуманізація суб’єкт-суб’єктних взаємовідносин викладач-студент; 5) адаптованість навчальних технологій до реальних потреб студентів у здобутті якісної освіти.

Принцип демократизації в освіті передбачає організацію діяльності навчально-виховних закладів на правових, громадсько-державних засадах, відкритих для батьків і громадськості, в яких забезпечується свобода слова і запитань, право вибору студентами навчальних дисциплін, створюються всі умови для вільного переходу студентів до вищих навчальних закладів країн Європи і взаємного визнання дипломів про вищу освіту [8].

Отже, підсумовуючи вищевисловлені думки, можна зробити такі висновки. Використання провідних принципів організації освітнього процесу: гуманізації, гуманітаризації та демократизації поряд із класичними дидактичними та методичними принципами (доступності, наочності, зв’язку теорії з практикою, професійної спрямованості тощо) є необхідною передумовою ціннісного підходу до організації навчально-виховного процесу у вищій педагогічній школі України, який сприяє забезпеченню можливостей найбільш повної самореалізації кожної молодої особистості в усіх сферах життєдіяльності, у тому числі і в опануванні обраної професієї педагога на рівні вимог постіндустріального суспільства ХХІ ст. Перспективу наших досліджень ми вбачаємо у розробці часткових методик викладання природничих навчальних дисциплін на ціннісних засадах, що, на наш погляд, сприятиме тому, щоб високоморальні освітні цінності перетворювалися у власне надбання майбутнього фахівця-педагога.

ЛІТЕРАТУРА

1. Аксіологічний потенціал державного управління освітою. Навч. посібник / Крижко В.В., Мамаєва І.О. – К.: Освіта України, 2005. – 224 с.

2.Веников В.А., Шнейберг Я.А. Мировоззренческие и воспитательные аспекты преподавания технических дисциплин (на примере елетротехники и электроэнергетики): Науч.-теорет. Пособие для преподавателей вузов. – 3-е изд. – М.: Высш. Шк., 1989. – 175с.

3. Гончаренко С.У., Мальований Ю.І. Гуманітаризація загальної середньої освіти. – К.: АПНУ, 1994.

4. Клименко Л.О., Клименко М.В. Гуманітаризація навчання фізики в загальноосвітній школі при вивченні оптичних явищ // Збірник наук. ст. НПУ ім. М.П.Драгоманова. – К.: НПУ, 2001. – С.68-77.

5. Садовий М.І. Про основні теоретичні та методичні засади гуманітарного курсу фізики // Збірник наук. праць Кам’янець-Подільського держ. педуніверситету: Серія педагогічна. – КПДПУ, інформаційно-видавничий відділ, 2000. – Вип. 6. – С. 102-106.

6. Сергєєв О.В. Фундаменталізація освіти у вищій школі // Теорія та методика навчання фундаментальних дисциплін у вищій школі: Зб. наук. праць. – Кривий Ріг: Видавничий відділ НметАУ, 2005. – С. 4-7.

7. Сергієнко В.П. Інтеграція фундаментальності та професійної спрямованості курсу загальної фізики у підготовці сучасного вчителя: Монографія. – К.: НПУ, 2004. – 382 с.

8. Сикорський П.І. Принципи кредитно-модульної технології навчання // Вища школа. – 2004. – №4. – С. 69-76.

9.Ткачова Н. Роль і зміст освітніх цінностей в умовах трансформації українського суспільства // Вища школа. – 2004. – №2-3. – С. 12-17.