Смекни!
smekni.com

Формування мотивації здорового способу життя з використанням ігор драматизацій (стр. 3 из 8)

Біда великою бува.

4-й учень.

Дівчата й хлопці — слабаки.

Під вплив частенько підпадають.

Спочатку все це, наче, сміх,

Та час летить, вони страждають.

Наркотики страшна біда.

І молодими помирають...

А вороття нема... Шкода...

Поглянь, яке чарівне небо

Нас кличе в синю висоту!

Яке життя довкіл прекрасне!

Яке чарівне сонце ясне!

І неповторна кожна мить!

Й життя у кожного єдине.

А ти у світі цім — Людина!

І хай біда тебе мине.

В хворобі щастя не буває.

Лише в здоров 7 щастя є!

Здоров'я, лиш, дурний псує.

Учитель. Коли людина здорова, вона може все здолати, про все мріяти і досягти високої мети в своєму житті. А коли хвора, то ніякі мрії не здійсняться. На жаль, на здоров'я людини впливає ще й екологічний стан навколишнього середовища.

Учень-козак.

0 боже! Що я бачу!

Загидили ліси і землю занедбали.

Поставили АЕС в верхів 'ях трьох річок.

То хто ж ви є, злочинці, канібали?!

Ударив чорний дзвін. І досить балачок.

В яких лісах іще ви забарложені?

Що яничари ще занапастять?

1 мертві, і живі, і ненароджені

Нікого з вас довіку не простять!

(Л. Костенко)

5-й учень. Людина — це частина природи. І саме природі ми зобов'язані своїм існуванням, своєю досконалістю, своєю могутністю. Людина навчилася підкоряти природу. Прокладала канали, осушувала болота, створювала нові водосховища, вирубувала ліси, використовувала хімічні препарати. Людина підкоряла природу і до підкорялася!

Учитель. З 1992 року територія України оголошена зоною екологічної кризи.

Повітря забруднене. Щодня люди дихають смогом, двоокисом сірки, випарами кислотних дощів та іншими токсичними газами. У нашому місті забруднюють повітря великі підприємства.

Вихлопні гази автотранспорту містять небезпечні для здоров'я людини токсичні речовини - свинець та бензопирен.

Водні об'єкти України забруднені нафтопродуктами: фенолами, органічними речовинами, солями важких металів.

Лише 10% сільськогосподарських угідь області мають задовільний екологічний стан.

В області накопичилось 29 млн. т різних видів відходів.

Внаслідок аварії на ЧАЕС радіоактивно забруднені 11 населених пунктів області, а також 11,8 тис. га сільськогосподарських угідь та 15,5 тис. га лісів (по Україні 4 млн. га лісів).

Озоновий шар потоншав над Україною на 10 % за останні 10 років. І як наслідок — зниження родючості землі, підвищення ракових та інших захворювань.

6-й учень. Чи є надія в нас на майбутнє? Чи виживемо? За яким законом? Бо скільки вже людей пішло з життя, уражених чорнобильським драконом.

7-й учень. Ми вже відчули, що він нам приніс, і не одному ще вкоротить віку. А скільки люди проливають сліз, коли у сім'ях родяться каліки?

Учитель. Близько десяти державних програм спрямовані на пропаганду здорового способу життя дітей та молоді. Особлива увага цьому питанню приділена в Указі Президента України від 15.03.2002 р. № 258/2002 р. «Про невідкладні додаткові заходи щодо зміцнення моральності у суспільстві та утвердження здорового способу життя». «Про додаткові заходи щодо поліпшення медичної допомоги населенню України» від 8.08.2000 року. Учень-козак. Тільки спільними зусиллями, усім миром зможемо забезпечити здоров'я і силу нашої нації.

1 -а учениця.

Якщо ти віриш у майбутнє,

В його прийдешність, у життя,

Дзвони у дзвони, кричи людям,

Бо більш не буде вороття.

Віддай забуту свіжість травам,

Відмий від бруду всі хмарки,

Відреставруй нам синє небо

І дощ крізь сито проціди.

Хай ожива вода Дніпрова,

Правічні височать дуби,

І хай полин, трава-чорнобиль,

Не стане іменем біди.

2-а учениця. Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її собі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».

Ми — є. Ми будемо.

Не віриш, подруго?

Запитай у пісні,

Вона тобі усе розкаже.

Як нація жила.

Як вижила.

Як крила розпрямляє

Й встає на повний зріст.

Як нація жила.

Як вижила.

Як крила розпрямляє

Й встає на повний зріст.

Чуєш, як лунає пісня!

Ми — є. Ми — будемо!

Будь певна подруго!

Лунає пісня Н. Матвієнко «Роде наш красний, роде наш прекрасний».

Вчитель.

Боже — Отче всемогутній,

Захисти коханий край!

Дай нам вийти у майбутнє,

Мужність і сміливість дай!

Захисти нас від свавільних

Хижаків, жорстоких, злих.

Захисти від божевільних,

Від Чорнобилів нових!

Хай собори на руїні стануть там,

Де Ти прорік.

Суверенній Україні — слава нині і вовік!

3.2. Театралізоване заняття: «Прелюдія до сумних роздумів»

Мета: допомогти підліткам сформувати особисту думку щодо куріння на підставі інформації негативного впливу куріння на різні органи і загальний стан людини, соціальні аспекти. Створення резервів здоров'я для підвищення життєздатності молодого покоління.

Обладнання: магнітофон, касета з фонограмою пісні «Два шляхи», лист підлітка, реквізити для театральної вистави й театру тіней.

Сценарії

Звучить фонограма до пісні «Два шляхи» (виконує А.Пугачова)

Психолог. Академік Биков зазначав, що біда всього людства в тому, що ми вперше замислюємося про своє здоров'я лише тоді, коли починаємо його втрачати, коли механізм уже зламаний і потребує ремонту. Найстрашніше, що за сучасними мірками здоров'я розглядають як комплексну проблему, у якій лише в 10 % має значення стан охорони здоров'я. Інші 90 % складають навколишнє середовище (20 %), спадковість (20 %) та інші 50 %, що складає половину від загальної кількості, належать до здорового способу життя.

Сьогодні ми поговоримо про один з руйнівних факторів, що у 1989 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я було названо «вбивцею людства», тому що на совісті цього страшного монстра — третина смертей, незалежно від вікової категорії населення.

Цей фактор протягом багатьох років підтверджує слова римського філософа Сенека «Люди не вмирають, вони стають жертвами своїх пристрастей, не помічаючи, що повільно вбивають самі себе».

Ведучий 1. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я назвав куріння інфекційним захворюванням, що передається шляхом реклами і пропаганди. Від нього поки що немає протиотрути або антибіотиків, але руйнівні впливи на організм людини і на суспільство усе більш очевидні.

Ведучий 2. Сумним є й той факт, що з кожним роком вікова категорія курців різко знижується, якщо три-чотири роки тому курили переважно підлітки 15—17 років, то сьогодні можна побачити дитину, що купує сигарети для себе. І це в той час, коли часто говорять про шкоду куріння. Чому так відбувається?

Психолог. Давайте вислухаємо думку одного підлітка. (Читання листа.)

Мені 16 років. Відвідавши тренінгові заняття з профілактики куріння, я багато зрозуміла. Я пишу цього листа з надією, що деякі підлітки зможуть з ним ознайомитися і зробити правильний вибір на захист власного здоров'я.

Зупиніться, подумайте, на що ви витрачаєте своє безцінне здоров'я? Ми з вами повільно вмираємо, а дорослі продовжують нам брехати, що нічого не відбувається. Одні дивляться на те, що відбувається, інші звинувачують нас, підлітків у неправильних діях, треті використовують нашу довіру й кидають безжалісною рукою під «танк» реклами, заповнюючи наше життя низькопробною продукцією.

Реклама тютюнових виробів — усюди. «Ти гідний кращого» — і ми потрапляємо на гачок, з жадібністю хапаючи наживку. «Будь самим собою», «Відчуйте себе леді. Елегантний тонкий смак «Кіm», «R. 1 Ultralight» — найлегша серед усіх, і ми купуємо чергову пачку отрути. «Поспішай до своєї перемоги разом з LМ», «Тобі належить розмаїття світу», «Твої можливості не знають кордонів», «Тебе чекає твій ультрамодний комп'ютер», «Тобі належать ритми світу». Ми на шаленій швидкості мчимося до власного знищення і платимо, платимо, платимо дорогою ціною — своїм здоров'ям, своїм майбутнім.

Дорослі, як вам не соромно! Ви на всіх прилавках розмістили рекламні блоки, повідомляючи нам як, це «круто», що ми можемо собі це дозволити, а потім дивуєтеся й обурюєтеся, чому ми це собі дозволяємо.

Ви розбещуєте нас своїми рекламами і водночас читаєте нотації про шкоду куріння, а далі?.. У магазинах ніхто не пам'ятає про жалюгідну подобу антиреклами «Я не продаю сигарет неповнолітнім». Насправді вам байдуже, скільки років дитині, головне продати — чергову пачку й якомога дорожче.

Прошу вас, зупиніть цей жорстокий механізм нашого щоденного знищення. Не кидайте нас під машину «пресу» реклами. Багато хто з нас, почавши курити років у 11—12, уже має залежність від нікотину, хронічні захворювання, яких можна було уникнути. Хіба не так? І ніхто з вас не буде покараний за скалічену дитячу душу і здоров'я. Адже злочину немає. Але якщо замислитися, невже його справді немає?

Ведучий 1. Неможливо залишитися байдужими до цього крику про допомогу. Тут звучить благання і заклик, обвинувачення, що потребує негайної дії, але, на жаль, така думка швидше за все залишиться незрозумілою ані дорослими, ані навіть однолітками.

Ведучий 2. Це може здаватися смішним, безглуздим навіть дурним. Але ми вирішили подати свій проект вирішення проблеми. Кожен присутній тут має право на свою думку, на свободу вибору — курити або не курити. Але для того, щоб зробити правильний вибір, необхідно мати вичерпну інформацію про предмет свого вибору. Отже, сьогодні ми маємо чудову можливість ознайомитися з пані Сигаретою ближче. Представляємо вашій увазі публіцистичну виставу, присвячену профілактиці курінню «Прелюдія до сумних роздумів».

Суддя. Сьогодні слухається справа за обвинуваченням Сигарети. Усім, хто виступатиме з боку захисту або обвинувачення, нагадую, що ваші свідчення вирішують долю підсудної, тому ви повинні говорити правду і тільки правду. Слово надається Прокуророві.