Смекни!
smekni.com

Принципи інтернет-технологій як основа формування єдиного освітнього простору (стр. 3 из 3)

Поширеною технологією, що реалізує створення веб-сторінок із фрагментів коду, що виконується на сервері, є технологія PHP (HypertextPreprocessor), яка вбудована в HTML для швидкої побудови динамічних веb-сторінок. PHP користується значною популярністю завдяки простоті розробки застосувань і доступності для різних платформ, що не відрізняються високими вимогами до масштабованості та надійності. Саме ці переваги обумовили її широке застосування в освітянському сегменті українського Інтернету.

За останні роки набули популярності ц широко використовуються засоби керування інформаційним наповненням порталів (ContentManagementSystems, CMS), як засіб оперативного і своєчасного керування наповненням сайтів, а також інформацією в цілому.

У більшості випадків засоби керування інформаційним наповненням здійснюють централізоване керування накопичуваними даними, відокремлюють зміст від подання (тобто від дизайну сайту чи застосування, що виступає як клієнт CMS-рішення), автоматизують життєвий цикл інформаційного наповнення різними користувачами для різних задач. На сьогодні виділяються шість основних компонентів, що входять до складу CMS-засобів:

- засоби керування документами, а саме блокування у разі вилучення для редагування, контроль версій, захищений доступ, організація бібліотек і каталогів;

- засоби керування інформаційним наповненням веб-сайтів із мінімальним використанням послуг веб-майстра або взагалі без нього;

- засоби керування даними для збереження і довгострокового архівування інформаційного наповнення;

- засоби перетворення паперових документів в електронний формат;

- засоби колективної роботи над документами і проектами;

- засоби організації документообігу, що містять графічні інструменти для опису шляхів проходження документів.

На поданих принципах та засобах [2] відділом електронних інформаційних ресурсів і мережних технологій Інституту інформаційних технологій і засобів навчання АПН України розроблено низку сайтів і порталів, що формують ЄОП України: сайт “Загальна середня освіта в Україні. Система нормативно-правового і програмно-методичного забезпечення” [3], сайт Інституту інформаційних технологій і засобів навчання АПН України [4], портали «Діти України» [5] і Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О.Сухомлинського [6] тощо.

Управління контентом порталу Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О. Сухомлинського www2.library.edu-ua.net виконується через CMS засоби, розроблені з використанням вільно розповсюдженого програмного продукту PHP. На рис. 1 показано панель адміністрування цього порталу.

Рис. 1. Панель адміністрування порталу Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О. Сухомлинського

Об’єктом інформаційного адміністрування на порталі є документ – текст або інтерактивна сторінка. Шаблони (форма відображення інформації на сайті, дизайн документа) – це певний механізм, за допомогою якого можна керувати виглядом документа. Шаблон може обробляти інформацію тільки одного типу, тобто для кожного типу документів (оголошень, новин тощо) є свій шаблон. Кожен документ має два типи ідентифікації на порталі: ID – унікальний номер, який не повторюється і який для кожної сторінки є індивідуальним; адреса – унікальний набір символів для теки, у якій знаходиться документ.

Панель адміністрування – це інтерактивна сторінка з горизонтальним і вертикальним меню. У верхній частині сторінки розташовано горизонтальне меню із закладками Вихід / До порталу / Документи / Новини / Оголошення / Вакансії / Гостьова книга / Користувачі / Додатково та кнопками Назад / Вперед.

У правій частині сторінки розташоване вертикальне меню, яке містить перелік каталогів – розділів порталу.

У розділі Документи (горизонтальне меню) доступні команди редагування та видалення документів. Цей розділ відкриває таблицю, яка містить перелік усіх каталогів та графу Команди, за допомогою якої можна додавати нові документи до каталогів, редагувати та видаляти розміщену на порталі інформацію. За допомогою меню праворуч та розділу «Документи» можна контролювати інформаційне наповнення порталу.

Для введення та форматування тексту через Панель адміністрування використовується редактор сторінки поля Текст. Вікно редактора має Панель інструментів, максимально наближену до панелі MSWord. Функціональною особливістю Панелі інструментів поля Текст є наявність додаткових команд, за допомогою яких можна виконувати посилання, завантажувати на портал графічні зображення, флеш – ролики та відео, файли у форматах doc, html, jpg, gif тощо.

На етапі створення засобів адміністрування розробники порталу співпрацювали з фахівцями Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О. Сухомлинського, забезпечуючи виконання вимог до розміщення інформації та зручний інтерфейс панелі адміністрування.

Викладені в статті принципи і підходи можуть використовуватися як теоретичні засади для створення інформаційних освітніх систем в єдиному освітньому просторі.

Список використаних джерел

1. Англо-український тлумачний словник з обчислювальної техніки, Інтернету, програмування. – К.: СофтПрес, 2006. – 823 с.

2. Задорожна Н.Т. Підходи до створення та підтримки порталів //Проблеми програмування: Матеріали П’ятої Міжнар. наук.-практ. конф. з програмування УкрПРОГ’2006, 23–25 трав. 2006 р. / НАН України, Інститут програмних систем. – К., 2006. – №2–3. – С. 569–579.

3. Сайт “Загальна середня освіта в Україні. Система нормативно-правового і програмно-методичного забезпечення”. URL www.znz.edu-ua.net (18 липня 2007 р.).

4. Сайт Інституту інформаційних технологій і засобів навчання АПН України. URL www.ime.edu-ua.net (18 липня 2007 р.).

5. Портал «Діти України». URL www.children.edu-ua.net (18 липня 2007 р.).

6. Портал Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О. Сухомлинського. URLwww2.library.edu-ua.net (18 липня 2007 р.).