Смекни!
smekni.com

Педагогічна компаративістика як інструмент розбудови освітнього простору у контексті європейсько (стр. 2 из 2)

– вживання заходів з метою конструктивного та ефективного використання педагогічних і матеріально-технічних ресурсів у закладах освіти;

– використання мас-медійних навчальних технологій з метою покращення якості педагогічного процесу;

– розробка об’єктивних критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів і студентів;

– вдосконалення освітнього менеджменту;

– забезпечення відкритості навчальних закладів соціокультурному довкіллю;

– гармонізація індивідуального і соціального розвитку учнівської молоді;

– збереження і ретрансляція засобами освіти європейської культурної спадщини;

– утвердження загальноєвропейської системи цінностей в освітній діяльності.

На завершення огляду можливостей та способів впливу педагогічної компаративістики на процес формування єдиного європейського простору наведемо дещо альтернативні до попередніх міркування. А чи варто загалом ставити питання таким чином? Чи не наділяємо ми зрештою порівняльну педагогіку невластивими для неї функціями і завданнями – інтеграційними, управлінськими, координаційними? Тут важливо не втратити з поля зору, так би мовити, „зворотній бік медалі” і не забувати про те, що європейська інтеграція є складовою процесу інтернаціоналізації і глобалізації освіти, що власне і викликає занепокоєння її опонентів. Наразі ученим-компаративістам надто важливо бути пильними, щоб не опинитись у сервільній ситуації, коли замість того, щоб прагнути наукової істини, вони обслуговуватимуть чергову політичну кампанію. У цьому полягає виклик часу, і адекватна відповідь на нього вимагає від тих, хто присвятив себе порівняльній педагогіці як фаховій діяльності, високого рівня відповідальності, професіоналізму і сумління.

Список використаних джерел

1. Le comparatisme en éducation: mode de gouvernance ou enquête historique? / L’éducation compare: un outil pour L’Europe. – Paris: L’Harmattan.- 2003.- P.57-60.

2. Van Dael, H. L”Education compare.- Paris: PUF.- Coll.”Que Sai-je?”- 1993.- p. 16-17.

3. McMichael, P. Incorporating Comparison within a World-Historical Perspective: An Alternative Comparative Method. In American Sociciological Rewiew, 55, pp. 385-397.