Смекни!
smekni.com

Ігрові прийоми навчання на уроках хімії (стр. 4 из 5)

16. Порівняно висока температура кипіння спиртів пояснюється...? (Асоціацією молекул)

17. Яке з’єднання виходить при дегідратації бутанола—2 (Бутен-2)

18. Розташуйте спирти в ряд по збільшенню їх здатності вступати в реакцію етерифікації з оцтової кислотою: тиловий, ізопропіловий, 2-метилбутанол-2?

19. Розташуйте спирти в порядку зменшення їх кислотності: етанол, метанол, бутанол? (Метанол, етанол, бутанол)

20. Розташуйте спирти в порядку збільшення кислотності: метанол, гліцерин, третинний бутиловий? (Третинний бутиловий, метанол, гліцерин)

Підведення підсумків.

В ході проведеної гри діти проявили активну участь. Показали гарні знання з хімії.

Більш сильні учні намагалися допомогти, підказати, пояснити слабким сутність поставленого питання та роз’яснити відповідь.

75% дітей відповідати на відмінно, виказували найбільшу активність в ході уроку. 20% - цілком розуміли поставлені питання та доволі добре відповідали, але трохи невпевнено, та лише 5 % дітей плуталися у відповідях, не зовсім розуміли змісту поставленого питання, але після роз’яснень та допомоги однокласників доволі швидко розбиралися із суттю.

Урок-вікторина “Щасливий випадок”

Місце уроку в учбовому плані. Урок-вікторину можна провести на заключному уроці по розділу “Кисневомісткі органічні з’єднання” в Х класі.

Мета уроку: систематизація та узагальнення знань.

Обладнання: лото з бочонками, плакат “Щасливий випадок”

Підготовчий етап.

Клас ділиться на дві команди (наприклад, команда хлопчиків та команда дівчаток). Кожна команда отримує завдання: вигадати назву команди, обрати капітана, підготувати емблему та питання команді – супротивника.

Вікторина проводиться за аналогією з однойменною телевізійною грою.

Гейм 1. “Далі, далі..”.

Протягом двох хвилин кожній команді ставлять питання. При оцінюванні підраховується кількість правильних відповідей.

Приклади питань гему:

1. Найпростіший альдегід? (Мурашковий)

2. Трьохатомний спирт? (Гліцерин)

3. Тип гібридизації вуглецевого атому карбонільної групи в альдегідах? (sp2)

4. Спирти, які утворюються при відновленні альдегідів? (Первинні)

5. Ця реакція використовується для очищення альдегідів та кетонів та виділення їх із сумішей? (Реакція приєднання гідросульфату натрію)

6. рідина з різким запахом зеленого листя, отримують з ацетилену по реакції Кучерова? (Оцтовий альдегід)

7. Складні ефіри гліцерину та вищих карбонових кислот? (Жири)

8. Окислення альдегідів аміачним розчином оксиду срібла? (Реакція “срібного дзеркала”)

9. кислота, яка утворюється при окисленні масляного альдегіду? (масляна кислота)

10. Функціональна група альдегідів? (карбонільна група)

Гейм 2. “Темна конячка”.

“Темна конячка” задає три питання. На обговорення кожного питання дається 30 секунд, відповідає команда, яка швидше знаходить правильну відповідь. Якщо “темна коняка” вважає відповідь невірною, відповідає друга команда, а у випадку неправильної відповіді другої команди – відповідають глядачі.

Гейм 3. “Домашнє лото”.

Капітани команд по черзі витягають з мішечка бочонки з номерами. В мішечку 10 бочонків, бочонок із “щасливим випадком” – завдання на будування моделей молекул. Команди відповідають на питання за відповідними номерами.

Приклади питань гейму:

1. “Щасливий випадок”: збудуй те модуль молекули оцтового альдегіду.

2. Обрахуйте молекулярну масу етилового спирту.

3. Складіть рівняння реакції окислення пропіонового альдегіду аміачним розчином оксиду срібла.

4. “Щасливий випадок”: збудуйте модель молекули метилового спирту.

5. Як називають солі оцтової кислоти?

6. Які ізомерні спирти складу СНО можна приготувати гідруванням альдегідів?

7. “Щасливий випадок”: збудуйте модель молекули етилового спирту.

8. Яких спиртів неможливо отримати гідруванням альдегідів?

9. Якими органічними речовинами можна скористатися замість альдегідів для проведення реакції срібного дзеркала?

10. “Щасливий випадок”: збудуйте модель молекули ізопропілового спирту.

Гейм 4. “Ти-мені, я - тобі”.

Команди задають по п’ять птань один одному (питання повинні бути підготовлені командами заздалегідь).

Гейм 5. “Гонка за лідером”.

Ведучий ставить питання протягом певного часу. Спочатку відповіді дає команда, що програла. За відведений час команди прагнуть дати якнайбільше правильних відповідей.

Питання для команди 1.1. Рідина з різким запахом зеленого листя, отримують з ацетилену за реакцією Кучерова? (Оцтовий альдегід, 1 бал)2. Запах гвоздики обумовлений цією речовиною. Вона не реагує з аміачним розчином оксиду срібла, а при каталітичному гідруванні утворює гептаном 2? (Гептанон-2, 2 бала)3. Мурашки для подачі сиг лану тривоги виділяють цю речовину. Ця речовина взаємодіє з сильною кислотою, при каталітичному гідруванні утворює 4-метилгексанала-3? (4-метилгексанон-3, 3 бала)4. Цей альдегід знаходиться в евкаліптовому маслі та володіє запахом лимону. При взаємодії з бромом утворює 2, 3, 6, 7-тетрабром-3, 7-діметилдіметилоктанолу-1? (3, 7-діметилоктадієн-2, 6-аль-1, 4 бала) Питання для команди 2. 1. Ця кислота міститься в виділеннях мурашок, в соку кропиви? (Мурашкова кислота, 1 бал)2. Ця кислота входить у вигляді ефіру з гліцерином до складу вершкового масла. В промисловому масштабі отримують окисленням бутілового спирту? (Масляна кислота, 2 бала)3. Ця кислота широко використовується в синтезі різних солей, ангідридів, ефірів, барвників, лікарняних та ароматних речовин, в харчовій промисловості як консервуюча та смакова речовина. В промислових масштабах її отримують з ацетилену шляхом його гідратації за реакцією Кучерова з подальшим окисленням альдегіду киснем повітря? (Оцтова кислота, 3 бала)Ця кислота входить до складу обліпихове масло, у цієї кислоти – низька температура плавлення, тому на морозі ягоди обліпихи залишаються м’якими. Ця кислота знебарвлює бромну воду, при етерифікації з гліцерином утворює рідкий жир? (Олеїнова кислота, 4 бали)

Підведення підсумків

Як і попередня гра, ця гра пройшла успішно. Діти приймали активну участь у процесі гри. Показували доволі високі знання в області хімії. Однак ця гра призвела на дітей набагато більше враження, аніж попередня. Можливо тому, що вона асоціюється з телевізійним шоу “Щасливий випадок” та буквально копією його правила. Діти опиняються ніби учасниками відомої телевізійної гри та намагаються якнайбільш проявити себе, свої знання.

Підводячи підсумок проведеної гри можна сказати, що поставлена мета досягнута. Діти із задоволення проводили підготовчий етап гри. Процес підготовки та проведення уроку-гри дуже захопив учнів та вони наперебій поспішали відповісти на поставлені питання. Дуже важливо розділення учнів на команди, в яких виховується командний дух підтримки, взаємодопомоги, взаєморозуміння.

Урок-гра “Своя гра”

Цю гру можна проводити на узагальнюючому уроці в кінці учбового року. В ній приймають участь по три учня з кожної команди. Правила ті ж, що і в телевізійній грі. Заздалегідь потрібно виготовити два стенди (червоний – для червоно раунду та синій 0 для синього раунду) з назвою секторів та числами балів. Гравці отримують таблички, якими вони повідомляють про готовність до відповіді. Рахункова комісія веде облік балів, набраних кожним гравцем.

Цілі уроку: повторити пройдений матеріал органічної хімії та систематизувати основні теоретичні положення предмету; збільшити інтерес школярів до курсу хімії.

Червоний раунд

Вуглеводні Спирти Альдегіди Карбонові кислоти
1 1 1 1
2 2 2 2
3 3 3 3
4 4 4 4

Сектор “Вуглеводні”

1. При горінні цього вуглеводню в кисні розвивається дуже висока температура (близько 30000С), тому він широко застосовується для автогенного зварювання та нарізання металів. Вихідною сировиною для його отримання є карбід кальцію та метан? (Ацетилен, 1 бал)

2. Цей вуглеводень входить до складу фероману тривоги у мурашок-деревоточців. При крекінгу цього вуглеводню утворюється пентан та пентан? (Декан, 2 бала)

3. Цей вуглеводень утворюється при дегідратації бетанолу-2? (Бутен-2, 3 бали)

4. Безбарвний газ, майже без запаху, горить більш яскравим полум’ям, ніж метан, бо вміст вуглеводню в ньому більше, ніж в металі. Суміш цього вуглеводню з повітрям вибухонебезпечна. Знаходить застосування як вихідна речовина для синтезу етиленгліколю та ін.? (Етилен, 4 бала)

Сектор “Спирти”

1. Цей спирт в промисловому масштабі отримують гідратацією етилену в кислому середовищі при температурі 3000С та тиском 8 Мпа (Етиловий спирт, 1 бал)

2. Цю речовину використовують бджоли ролу Trigona для розмічування території. При каталітичному дегідруванні цієї речовини утворюється гептанон-2? (гептаном-2, 2 бала)

3. Його отримують сухим перегоном відходів деревини. Тому його іноді називають деревинним спиртом. Токсичний, в малій кількості викликає сліпоту? (Метиловий спирт, 3 бали)

4. Бджола, відшукавши джерело їжі, виділяє цей спирт, який приваблює інших робочих бджіл. При бромуванні цей спирт утворює 2, 3, 6, 7-тетрабром-3, 7-діметилоктанолу-1? (3,7-діметилоктадієн-2, 6-ол-1, 4бали)

Сектор “альдегіди та кетони”

1. Рідина з різким запахом зеленого листя, отримують з ацетилену за реакцією Кучерова? (Оцтовий альдегід, 1 бал)

2. Запах гвоздики обумовлений цією речовиною. Воно не реагує з аміачним розчином оксиду срібла, а при каталітичному гідруванні утворює гептанол 2? (Гептанон-2, 2 бала)

3. Мурашки для подачі сигналу тривоги виділяють цю речовину. Ця речовина взаємодіє з синильною кислотою, при каталітичному гідруванні утворює 4-метилгексаналу-3? (4-метилгексанон-3, 3 бали)