Смекни!
smekni.com

Стандарти вищої освіти у контексті Болонського процесу (стр. 4 из 5)

Особливості навчального процесу в НаУКМА:

· самостійне формування індивідуального навчального плану;

· можливість отримати додаткову спеціалізацію або опанувати сертифікатну програму;

· можливість змінити напрям підготовки чи спеціальності;

· фахові вибіркові курси;

· можливість вивчення багатьох іноземних мов (польська, чеська, хорватська, німецька, французька, іспанська, італійська, шведська, фінська, арабська тощо);

· можливість прослухати оригінальні авторські курси;

· можливість вивчення дисциплін інших напрямів та факультетів серед дисциплін вільного вибору;

· можливість продовження освіти на будь-якій маґістерській програмі;

· триместрова структура навчального року;

· тиждень самостійної роботи протягом триместру;

· рейтингова 100-бальна система оцінювання знань;

· залучення до викладання іноземних фахівців;

· дві робочі мови: українська та англійська.

БАКАЛАВРАТ

Протягом навчання в бакалавраті студент слухає базові курси з суспільних, природничих чи гуманітарних дисциплін, отримує фундаментальну мовну підготовку (українська й англійська мови) та здійснює професійну підготовку відповідно до обраної спеціальності.

Наприкінці весняного триместру студенти другого і третього років навчання пишуть і захищають курсову роботу за тематикою своєї спеціальності.

Починаючи з VІI триместру студент може обрати для вивчення ще одну іноземну мову: польську, хорватську, німецьку, французьку, іспанську, італійську, шведську, китайську чи іншу, за умови формування студентської групи (не менше 12 осіб) та оплати її викладання. Студент, який виконав усі вимоги бакалаврської програми з обраного ним напряму освіти та успішно захистив кваліфікаційну роботу або склав державний іспит, отримує диплом бакалавра.

Студентам НаУКМА пропонуються бакалаврські програми у таких галузях знань за напрямами підготовки:

· Гуманітарні науки. Історія. Філологія. Філософія

· Економіка та підприємництво. Економічна теорія. Фінанси і кредит. Маркетинг

· Інформатика та обчислювальна техніка. Програмна інженерія

· Культура. Культурологія

· Право. Право

· Природничі науки. Біологія. Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування. Хімія

· Системні науки та кібернетика. Прикладна математика

· Соціально-політичні науки. Політологія. Соціологія. Соціологія (соціальна робота)

· Фізико-математичні науки. Фізика

ЗАГАЛЬНА СТРУКТУРА І ВИМОГИ БАКАЛАВРСЬКИХ ПРОГРАМ

Програма підготовки бакалавра за певним напрямом освіти має на меті забезпечити студентів фундаментальними і спеціальними знаннями, підготувати їх до професійної діяльності та подальшого навчання за дворічною магістерською програмою або (з деяких напрямів) однорічною програмою підготовки спеціаліста. Бакалаврська освітньо-професійна програма складається з блоку нормативних навчальних дисциплін, а також із блоку вибіркових дисциплін. Нормативні дисципліни обов’язкові. До них входять:

· цикл гуманітарних та соціально-економічних дисциплін;

· цикл фундаментальних та професійно орієнтованих дисциплін.

Перший, державний цикл визначається Міністерством освіти і науки України і прослуховується всіма студентами країни. Другий – відповідною кафедрою і залежить від напряму підготовки. Вибіркові навчальні дисципліни поділяються на професійно орієнтовані та дисципліни вільного вибору. Для виконання бакалаврської програми студент має вивчити всі нормативні дисципліни і певну кількість, визначену відповідним навчальним планом, вибіркових професійно орієнтованих дисциплін, повний перелік яких надруковано в цьому довіднику. Крім того, за дисципліни вільного вибору студент має набрати 14 залікових балів. За рахунок цих балів студент може частково виконати програму додаткової спеціальності, вивчити другу іноземну або давню мову, дисципліни інших напрямів і факультетів. Загалом протягом чотирьох років навчання студент має набрати певну суму (120 і більше) залікових балів за всі вивчені дисципліни. Програми додаткової спеціальності (minor), а також сертифікатні програми пропонуються студентам як доповнення до обраної ними бакалаврської програми (major). Ці додаткові програми дозволяють цілеспрямовано використати залікові бали за обрані курси, передбачені бакалаврськими програмами, сконцентрувати зусилля на додатковому напрямі освіти, що може суттєво поліпшити перспективи подальшого навчання (вибір магістерських програм) і майбутнього працевлаштування студентів.

Студенти, які виконали програму додаткової спеціальності або сертифікатну програму, отримують відповідне свідоцтво: сертифікат.

МАГІСТЕРІУМ

У НаУКМА діють такі маґістерські програми:

· Бізнес-Aдміністрування

· Біологія

· Екологія та охорона навколишнього середовища

· Економічна теорія

· Журналістика

· Інтелектуальні системи прийняття рішень

· Інформаційні управляючі системи та технології

· Історія (Археологія та давня історія України)

· Історія

· Культурологія (Теорія та історія культури)

· Менеджмент організацій (Менеджмент в охороні здоров’я;

· Охорона громадського здоров’я)

· Політологія (Європейські студії; Європейські та німецькі студії)

· Правознавство

· Соціальна робота

· Соціологія

· Філологія (Теорія, історія літератури та компаративістика;

· Теорія, історія української мови та компаративістика)

· Фізика

· Філософія (Історія філософії)

· Фінанси

· Хімія (Мембранні та сорбційні процеси і технології).

Навчаючись за магістерською програмою, студент отримує поглиблені знання і навички дослідницької роботи в обраній галузі, проходить підготовку до наукової та викладацької діяльності, виконання самостійних наукових досліджень. Тривалість навчання за програмою підготовки магістрів – два роки. Програма підготовки магістрів охоплює обов’язкові навчальні курси та вибіркові курси, практичну підготовку, виконання і захист магістерської кваліфікаційної роботи. Тему магістерської роботи студент обирає не пізніше вересня останнього року навчання. Успішне виконання програми підготовки магістрів згідно з Положенням про Маґістеріуму і державними кваліфікаційними вимогами та захист магістерської роботи дають право випускникові отримати відповідний диплом державного зразка.

НАВЧАЛЬНИЙ РІК У НаУКМА

Навчальний рік у НаУКМА починається з 1 вересня і складається з трьох триместрів – осіннього, весняного та літнього. В осінньому та весняному триместрах запроваджено два тижні самостійної роботи, протягом яких заняття не проводяться, студенти працюють самостійно, пишуть тези та реферати з навчальних дисциплін, готуються до атестаційних заходів. Триместр закінчується іспитовою сесією, після якої починаються канікули. Канікули тривають до двох тижнів в осінньому, один тиждень у весняному триместрах і до 10 тижнів улітку.

СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ

Усі навчальні дисципліни і види занять, з яких у триместрі передбачено підсумкову форму контролю, оцінюються в 100 балів за триместр (максимальна рейтингова оцінка). Ці бали розбиваються на два блоки: перший враховує роботу студента на заняттях і письмові студії (реферати і т. п.) протягом триместру, другий відводиться на підсумковий залік, іспит чи тезу наприкінці курсу. При цьому максимальна частка іспиту у визначенні рейтингу не повинна перевищувати 50, а заліку – 30 відсотків.

ПЛАН ОПАНУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

Навчання студентів НаУКМА здійснюється на основі індивідуального планування. Щорічно згідно з вимогами бакалаврських і магістерських програм кожний студент складає власний план опанування дисциплін, до якого вносить нормативні навчальні дисципліни та обрані ним вибіркові курси. Запис на курси і формування індивідуальних планів на всі три триместри (осінь, весну, літо) наступного навчального року відбувається в березні. Для того, щоб записатися на обраний курс, студент має внести його до свого індивідуального плану і зареєструвати на відповідній кафедрі. Внести корективи до сформованого плану опанування дисциплін студент може звернувшись із вмотивованою заявою до деканату протягом першого тижня відповідного триместру, після чого всі внесені до нього дисципліни вважаються обов’язковими для вивчення.

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПЛАН НАВЧАННЯ

З дозволу деканату студент, який успішно засвоює програму, може перейти (як правило, на третьому році навчання) на індивідуальний план навчання. Йому надається можливість дострокового складання заліку чи іспиту та прискореного завершення навчання.

ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМУ БАЗОВОЇ ОСВІТИ

Студенти НаУКМА обирають напрям базової освіти під час вступу до університету. Студенти, які з певних причин не змогли реалізувати свій вибір щодо напряму освіти, можуть задовольнити свої освітні потреби навчаючись за програмою додаткової спеціальності (minor). За наявності вакантних місць студент може змінити свій напрям підготовки чи спеціальність, звернувшись із відповідною заявою до віце-президента з навчальної роботи НаУКМА.

ПЕРЕХІД СТУДЕНТА НА ІНШИЙ ФАКУЛЬТЕТ ТА ЗМІНА СПЕЦІАЛЬНОСТІ

Перехід студента бакалаврату на інший факультет та зміна спеціальності дозволяється за умови наявності вакантних місць, а також опанування ним не менше двох повних фундаментальних і професійно орієнтованих навчальних дисциплін, визначених радою того факультету, куди переходить студент. Якщо кількість претендентів більша за кількість вільних місць, перехід відбувається на конкурсній основі. Змінити спеціальність студент може лише один раз за час навчання – не пізніше п’ятого триместру до початку формування планів опанування дисциплін наступного року навчання (березень). У межах одного факультету студент може змінити спеціальність у другому триместрі. Зміна спеціальності не тягне за собою жодних змін у плані опанування студентом дисциплін другого року навчання. Перехід на інший факультет не дає підстав для збільшення терміну навчання у бакалавраті. Переведення студентів першого року навчання в бакалавраті, а також студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» та «магістр», з одного факультету на інший не допускається.