Смекни!
smekni.com

Шацький національний парк (стр. 3 из 3)

Чудова природа Волині, цілюще повітря соснового лісу та надзвичайно чиста вода озера Світязь приваблює сюди дедалі більше відпочиваючих. Особливо популярний сімейний відпочинок. У міжсезоння є можливість займатися конгрес-туризмом – забезпечувати проведення науково-практичних конференцій, семінарів, міжнародних зустрічей тощо.

18 червня 2007 року відбулося урочисте відкриття реконструйованого сучасного спального корпусу на 72 ліжко-місця з висококомфортабельними номерами, зокрема два "люкси", чотири "напівлюкси", решта одно- та двомісні номери. Згідно з проектом тут виконано роботи із влаштування двох схилих покрівель з металочерепиці, замінено вікна та двері на металопластикові, мережі каналізації, холодного та гарячого водопостачання виконано з пластмасових труб. Зовнішні стіни будівлі утеплено, здійснено повне внутрішнє перепланування в корпусі з облаштуванням спальних номерів, санвузлів та коридорів, завершено благоустрій прилеглої території.

Санаторій "Лісова пісня" побудований у 1967 році на озері Пісочне на 600 місць. Цей заклад спеціалізується на лікуванні хвороб серцево-судинної та нервової системи людини. Його фітотерапевтичне відділення славиться далеко за межами Волині. Одночасно санаторій може прийняти на оздоровлення 450 туристів.

Санітарно-оздоровча зона "Гряда" за кількістю місць для відпочинку займає першу позицію. Вона почала забудовуватися на початку 1970-х років. Тут розміщено 56 баз відпочинку на 2071 місце та наметове містечко на 350 місць.

Особливо важливого значення в плані рекреації Шацькі озера набули після катастрофи на Чорнобильській АЕС (1986 рік), оскільки вони практично не зазнали забруднення радіонуклідами.

Зусилля керівництва Волинської області, органів місцевої влади та працівників національного парку із збереження в первозданному вигляді природних комплексів Шацьких озер позитивно оцінені Програмою ЮНЕСКО " Людина та біосфера ". 30 квітня 2002 року вона вручила Шацькому національному природному парку сертифікат про включення його в Міжнародну мережу біосферних резерватів.

Цим фактично визнано, що озерно-лісовий комплекс Шацького поозер’я – в числі кращих природних перлин не тільки Європи, а й світу.

Література

1. Динисюк В.Т. Волинь: Історико-краєзнавчий нарис. Луцьк, ВОРОП "Надстир’я", 2000.

2. Мельник В.П. Буклет "Перлина Європи – шацькі озера". Видавництво "Ваша книга" 2007.

3. Рикульський М.А. Туристична карта "Шацькі озера". Київ, ВКФ, 2003.