Смекни!
smekni.com

Дидактичний проект підготовки робітника за фахом (стр. 3 из 7)

1 2 3

Функціональні характеристики психіки

Професійна пам'ять Сформувати види пам'яті: короткочасна, довгострокова, зорово-образна. Короткочасна пам'ять характеризується дуже коротким збереженням після одноразового, дуже нетривалого сприйняття і негайним здійсненням зборки вузла за заданими кресленнями. Для довгострокової - характерно тривале збереження матеріалу після багаторазового його повторення і відтворення. Даний вид пам'яті необхідний фахівцеві для правильного здійснення обробки та зборки виробів. Образна пам'ять - це пам'ять на представлення, на картини природи і життя, а так само звуки, запахи, смаки. Вона буває зоровою, дотиковою, смаковою. Що стосується нашого фахівця, то, наприклад: фахівець на дотик може визначити вид тканини виробу.
Технічне мислення Сформувати такі типи мислення як наочно-діючий, наочно-образний, відвернений (теоретичний) типи. Аналіз і синтез пізнаваних об'єктів у міру того, як руками практично і як би фізично здійснюється роз'єднання, розчленовування і знову об'єднання, співвідношення, зв'язування одного з другим тих або інших предметів - у цьому полягає зміст наочно-діючого мислення. Наочно-образне мислення-мислення в абстрактних поняттях. Однак, що стосується нашого фахівця, виконуючи поетапну обробку і зборку вузлів та виробу, - робочий використовує наочно-діючий тип мислення. Дивлячись на креслення і уявляючи за допомогою яких інструментів він може виконати зборку виробів – наочно-образний.
Увага Сформувати такі види умови як зосередження при виконанні поетапної обробки і зборки вузлів та виробу з використанням пристроїв ММ та обладнання.
Творчі здібності до розв’язання технічних задач Сформувати такі творчі здібності як самостійне виконання аналізу методів обробки вузла і самостійна розробка технологічного процесу для нестандартного вузла, нетипової моделі.
Типологічні властивості Здатність до самовладання і самоконтролю Сформувати уміння самоаналізу, самоконтролю своєї діяльності, прагнення до виправлення помилок, допущених при обробці і зборки виробу. Розвити здатності зберігати урівноваженість, спокій в аварійних критичних ситуаціях. Сформувати уміння приймати оперативні технічні рішення.

Таблиця 1. 4

Розподіл учбового часу по видах підготовки

№ п.п. Вид підготовки Кількість годинника % від загальної кількості годинника
1. Загально-професійна підготовка 55 6
2. Професійно-теоретична підготовка 245 27
3. Професійно-практична підготовка 595 64
4. Фізична підготовка 22 2
5. Іспити 7 1
Разом 924 100%

Таблиця 1.5.

Розподіл навчального часу між навчальними дисциплінами професійної підготовки

Найменування дисциплін

Кількість годин

Відсоток від загальної кількості годин, %
1 2 3
Технологія виготовлення одягу 93 34,9
Матеріалознавство 36 14,7
Обладнання 36 14,8
Спеціальне малювання 23 10,7
Основи конструювання одягу 50 19,8
Охорона праці 7 5,1
Усього 245 100 %

Підсумовуючи таблицю ми бачимо що предмет конструювання одягу тісно пов’язаний з багатьма дисциплінами.

Таблиця 1.6

Формування набору тем професійної теоретичної підготовки фахівця

Структура об'єкта вивчення (галузі господарської діяльності) Види діяльності фахівця Узагальнена структура змісту навчання відповідно до поставлених тактичних цілей Набір тем програми професійної теоретичної підготовки
1 2 3 4

Технологія

виробництва

технологічний · теоретичні основи технології; 1. Технологія ремонту одягу
· технологія виробництва одягу; 1. Технологія обробки поясних виробів.2. Технологія обробки виробів сукняного асортименту.3. Виготовлення одягу за індивідуальним замовленням.
· контроль якості; 1. Стандартизація та контроль якості продукції
· охорона праці і техніка безпеки. -
Моделювання і конструювання виробів · моделювання виробів; -
· конструювання виробів. 1. Відомості про конструювання швейних виробів. Класифікація одягу.2. Відомості про анатомію та морфологію людиниХарактеристика тіла людини.3. Прибавки при конструюванні одягу.4.Технологія обробки поясних виробів.5. Технологія обробки виробів сукняного асортименту.
Техніка · види технічних систем,

1. Технологія обробки поясних виробів.

2. Технологія обробки виробів сукняного асортименту.
· конструкція технічних систем -
Матеріалознавство · виготовлення тканин, матеріалів; -
· будова тканин, матеріалів; -
· властивості тканин, матеріалів; 1. Технологія обробки поясних виробів.2. Технологія обробки виробів сукняного асортименту.3. Виготовлення одягу за індивідуальним замовленням.4. Технологія ремонту одягу
· контроль якості тканин -

Продовження таблиці 1.6

Організація і економіка виробництва - -

РОЗДІЛ ІІ. ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПО ТЕМІ: «ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРИ КОНСТРУЮВАНІ ОДЯГУ» КУРСУ «МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ»

2.1. Постановка цілей вивчення теми й вибір типу навчання

Постановка цілей вивчення темивизначається насамперед окресленим програмою переліком знань, умінь і навичок. Саме на його основі розробляються вимоги стосовно конкретної теми.

Необхідно враховувати, що загалом цілі поділяються на:

1. особистісні – осмислення цілей навчання, набуття віри в себе, свої потенційні можливості; реалізація їх;

2. предметні – формування позитивного ставлення до предмета; знання основних понять, явищ і законів певної теми; вироблення умінь; вирішення типових чи творчих задач з теми;

3. креативні – складання збірника задач; малювання картини;

4. когнітивні - пізнання об’єктів оточуючої дійсності; вивчення способів вирішення можливих проблем; оволодіння навичками роботи з першоджерелами; постановка експерименту; проведення досліду.

5. оргдіяльнісні – оволодіння навичками самоорганізації учбової діяльності; уміння поставити перед собою ціль, планувати діяльність; розвиток навичок роботи в групі; освоєння техніки ведення дискусій

За рівнем творчості їх поділяють:

1. формальні (отримати “5”, розв’язати задачу);

2. смислові (навчитися аналізувати, розуміти, оволодіти);

3. творчі (скласти вірш, придумати сценарій тощо).

Сучасні педагоги вказують на важливість розуміння того, що ціль завжди пов'язана з очікуваним результатом не тільки одного уроку, а довгостроковими перспективами. Педагоги-технологи не цілком згодні з названими способами постановки цілей. Вони затверджують, що недостатньо проглядаються передбачувані результати навчання при визначенні цілей через зміст діяльності й процес діяльності вчителі й учня. Педагогічна технологія пропонує інший спосіб постановки цілей, що відрізняється підвищеною інструментальністю. Він полягає в тому, що цілі навчання формуються й через результати навчання, виражені в діях учнів, причому таких, які вчитель або який-небудь інший експерт може надійно пізнати. У М.В. Кларина вони сформульовані так:

1) побудова чіткої системи цілей, усередині якого виділені їхні категорії й послідовні рівні (ієрархія), - такі системи одержали назву педагогічних таксономій;

2) створення ясної, конкретної мови для опису цілей навчання, на який учитель може перевести недостатньо ясні формулювання.

Постановка цілей пов'язана з дотриманням цілого блоку правил, приписань і норм до нього, що випливають із дидактичних закономірностей і принципів, специфіки соціального розвитку, концептуальних підходів і установок на розвиток особистості, особистих орієнтацій учнів. До основних правил побудови й проведення вивчення теми можна віднести наступні групи: загальні правила, дидактичні, виховні й розвиваючі.