Смекни!
smekni.com

Метод проектів (стр. 3 из 3)

Етап презентації матеріалів має такі завдання:

поінформувати широку аудиторію про важливість обраної вами проблеми;

ознайомити присутніх Із перебігом етапу збирання інформації та результатами її аналізу;

навести й оцінити альтернативні шляхи вирішення проблеми. Пояснити, що обраний варіант найкращим, і довести це;

висвітлити процес практичної реалізації плану.

Ці чотири завдання відповідають меті кожної групи з підготовки демонстраційного стенду й теки документів із додатковими матеріалами до нього, Під час презентації проекту представники кожної групи по черзі демонструють основні етапи реалізації проекту.

Повідомлення аудиторії.

Кожна група готує усне повідомлення і впродовж 4-5 хвилин викладає найважливішу інформацію про один з етапів вирішення проблеми, використовуючи демонстраційний стенд і теку з документами.

Належить узагальни* рисах охопити зміст демонстраційного розділу та розділу документації, але не можна читати їх дослівно.

Під час демонстрації треба використовувати демонстраційні матеріали, котрі допоможуть краше сприймати зміст повідомлення.

Висловлюйтеся чітко, лаконічно та впевнено. Оперуйте цифрами й конкретними фактами, звертайтеся до різних документів зі своєї теки дослідника. Підготуйте кілька висловлювань місцевих мешканців щодо вашої проблеми.

Під час виступу можна скористатися заздалегідь підготовленими нотатками, проте не бажано ними користуватися, відповідаючи на запитання.

Перед представленням проекту ви можете заручитися підтримкою авторитетної у вашій громаді людини, запросивши її виступити під час презентації.

Корисні зауваження.

Безкорисна громадська робота не завжди гідно оцінюється. Справжній громадянин робить реальні справи на користь суспільства, не очікуючи на подяку. Визнання та вдячність інших зазвичай приходять згодом, але приходять неодмінно. Не переймайтеся, коли ви не побачите переповнену залу гостей під час презентації проекту, не почуєте шквалу оплесків або численних похвал. Може статися й так, що дорослі не до кінця зрозуміють ваші добрі наміри або вважатимуть, що вам зарано братися до серйозних справ. Будьте готові, що хтось із запрошених проігнорує ваш захід або слухатиме неуважно І без зацікавлення. У таких ситуаціях завжди обирайте мудру й виважену позицію.

Поміркуйте про те, що вам вдалося найкраще, яких помилок можні було уникнути, чого ви навчилися.

Критично оцініть свою роботу. Дайте відповіді на такі запитання:

Яких умінь І навичок ви набули, працюючи над цим проектом?

У чому полягають переваги роботи в команді?;

У чому полягають недоліки групової роботи?

Що ви зробили добре?

Як ви можете вдосконалити свої навички й уміння для вирішення проблем?

Як ваш клас може поліпшити свої навички й уміння вирішувати проблеми?

Ви можете запросити на обговорення всіх дорослих, які допомагали вам або брали безпосередню участь у практичному вирішенні проблеми.

Важливо, щоб ви продовжували свою суспільну активність. У майбутньому це неодмінно стане вам у пригоді.