Смекни!
smekni.com

Концепція виховної роботи Старобільського медичного училища (стр. 1 из 3)

Міністерство охорони здоров'я України

Старобільське обласне медичне училище

Концепція виховної роботи Старобільського медичного училища

Підготувала: заступник директора

з гуманітарної освіти та виховання

КОВАЛЕНКО Т.В.

Старобільськ - 2009


Концепція виховної роботи сому

В умовах становлення в Україні цивільного суспільства головною метою освіти стає формування професійно і соціально компетентної особі, що здібна до творчості і самовизначення в умовах світових змін, володіє розвиненим відчуттям відповідальності і прагненням до творчості.

Пріоритетність вирішення виховних завдань в системі освітньої діяльності визначається Законом України «Про Освіту», що визначає освіту як «цілеспрямований процес виховання і навчання на користь людини, суспільства, держави».

Під вихованням у даній концепції розуміється органічно пов'язана з навчанням цілеспрямована і систематична діяльність Старобільського обласного медичного училища, орієнтована як на формування соціально-значущих якостей, установок і цінностей орієнтації особи, так і на створення сприятливих умов для всебічного гармонійного духовного, інтелектуального і фізичного розвитку, самовдосконалення, творчої самореалізації особистості майбутнього фахівця.

Необхідність виховання в училищі підтверджена державними правовими актами. У Законі України «Про вищу освіту» визначені такі основні завдання вищого навчального закладу у виховному процесі, як:

• задоволення потреб особи в інтелектуальному, культурному і етичному розвитку за допомогою отримання вищої освіти;

• формування у студентів цивільної позиції, здібності до праці і життя в умовах сучасної цивілізації і демократії;

• збереження і примноження етичних, культурних і наукових цінностей.

Засобами виховання виступають особистий приклад і авторитет викладача, традиції і цінності навчального закладу, гуманістичний характер училищного середовища. Кооперація виховної діяльності викладачів, студентів, адміністрації має системний характер.

Необхідність системної постановки виховної роботи зумовлена органічною єдністю навчального, науково-дослідницкого і виробничого процесу підготовки фахівців. Взаємозв'язок і взаємозалежність навчальної, наукової і виховної роботи визначається цілим рядом якостей, установ і ціннісних орієнтацій особи, таких, що визначають професійну і соціальну компетенцію фахівця.

Актуальність виховання особистості у сучасному українському суспільстві великою мірою зумовлюється потребою державотворчих процесів на засадах гуманізму, демократії, соціальної справедливості, що мають забезпечити усім громадянам рівні стартові можливості для розвитку й застосування їх потенціальних здібностей, досягнення суб’єктивно-привабливих і водночас соціально-значущих цілей як умови реалізації найголовнішої соціально-психологічної потреби особистості – потреби у самовизначенні та самоствердженні.

Завдяки реалізації Концепції національного виховання у закладах освіти усіх рівнів акредитації готується нова генерація української інтелектуальної еліти.

Концепція формування самосвідомості особистості студента СОМУ передбачає:

- гуманітарне поєднання професійного становлення студентів з формуванням у них високоморальних рис громадянина України;

- поліпшення патріотичного виховання студентської молоді;

- формування всебічно розвиненої, високоосвітченої. соціально активної особистості, здатної до самовдосконалення та самореалізації, виховання у неї почуття відповідальності, високої духовності;

- набуття молодим поколінням соціального досвіду, забезпечення духовно-морального розвитку юнаків та дівчат, виховання високої політичної та трудової моралі;

- запобігання негативному впливу на свідомість студентів інформації, яка містить елементи жорстокості, бездуховності, насильства, пропагує тютюнопаління, пияцтво, наркоманію, антисоціальну поведінку;

- впровадження у свідомість молодих людей переваг здорового способу життя, формування національної культури, соціально активної, здорової та духовно багатої особистості.

Виховна система СОМУ – це психолого-соціологічна освіта, що є саморегулюючою та керованою. Це відкрита система, яка постійно розвивається, має складну структуру, складається з компонентів, які об’єднані системними зв’язками.


1. Умови здійснення концепції виховання

Величезне навчально-виховне значення у процесі становлення фахівців має рівень професійної підготовки викладацького складу.Медицина Українивступає в етап кардинальних змін, пов'язаних з впровадженням цифрових і інформаційних технологій, а також із зростаючим зближенням, з комп'ютерною технікою, новітніми методами дослідження, діагностики та лікування хвороб.

Лише людина, що відбулася як фахівець здатна прищепити студентові відчуття гордості за обрану професію і прагнення до творчої самореалізації.

Головним пунктом побудови програми виховання студентів і СОМУ повинна стати турбота про якість науково-педагогічної діяльності викладацького складу, дотриманні викладачами і співробітниками правових і етичних норм, правил поведінки і внутрішнього розпорядку, дотримання Статуту СОМУ.

Виховна місія викладача виявляється у кожному факті його поведінки і діяльності, в його зовнішності, манері мови і спілкування. Знання, отримані студентами на лекціях, семінарах, поза стінами навчального закладу, стають головним джерелом їх інтелектуального і духовного розвитку.

Демонструючи прихильність традиціям і цінностям академічного суспільства, викладач сприяє їх засвоєнню самими студентами, усвідомленню ними своїй належності до училищної корпорації і професійного співтовариства. Реалізація місії вищого навчального закладу І-ІІ рівнів акредитації вимагає від відділень училища створення освітнього середовища, в якому визначальну роль грає науково-дослідницька діяльність.

Планує і організовує виховання студентів училища заступник директора з гуманітарної освіти та виховання. У своїй діяльності він спирається на завідуючих відділеннями, кураторів академічних груп, вихователя гуртожитку, студентське самоврядування та актив студентських груп.

До важливіших умов реалізації концепції виховання можна віднести:

• надання студентам можливості до самореалізації за інтересами і здібностями;

• орієнтація на конкретний кінцевий результат при загальному прагненні до підвищення ефективності виховних дій;

• спирання на творчу активність студентських колективів;

• ефективне використання гнучкої системи стимулювання, заохочень всіх учасників виховного процесу;

• поєднання завдань виховної діяльності з вирішенням соціальних проблем студентської молоді;

• включення показників участі викладацького складу у вихованні студентів у оцінку їх діяльності в період атестації і навантаженні;

•оптимальне планування виховної роботи на відділеннях, в академічних групах;

• постійне вивчення, узагальнення, поширення позитивного досвіду роботи.

В умовах сучасної України система виховання має досить динамічний характер, що містить як норми, традиції і звичаї колишньої епохи, так і норми, що відповідають вимогам сьогодення.

Створюючи систему виховання, важливо визначити норми соціального

життя суспільства в якості цілей та завдань етичного виховання для того, щоб сформувати у молодої людини відповідні риси і якості, що спів- полягають з системою цінностей, які функціонують у даному суспільстві.

Критерієм ефективності етичного виховання студентів є рівень знань і переконання у необхідності виконання норм життя, умінні застосовувати ці знання в різних життєвих ситуаціях.

2. Мета і завдання виховної роботи в СОМУ

Виховання особи в період навчання в училищі - важливий етап становлення майбутнього фахівця, коли в основному завершується цілеспрямовані виховні дії на людину і полягає у цілеспрямованому впливі на інтелектуальний, духовний, фізичний і культурний розвиток особистості.

Мета виховної діяльності - створення умов для активної життєдіяльності студентів, для цивільного самовизначення і самореалізації, для максимального задоволення їх потреб в інтелектуальному, культурному і етичному розвитку.

Досягнення поставленої мети можливе за умови успішного вирішення наступних завдань:

• формування світогляду і системи базових цінностей особи;

• залучення студентства до загальнолюдських норм моралі, національним засадам і академічним традиціям, виховання студентів у дусі училищного корпоративізму і солідарності, професійної честі і наукової етики;

• забезпечення розвитку особистості і її соціально-психологічна підтримка, формування особових якостей, необхідних для ефективної професійної діяльності;

• виховання внутрішньої потреби особистості у здоровому способі життя, відповідального відношення до природного і соціокультурного місця існування.

Успішне вирішення поставлених завдань дозволяє забезпечити умови для становлення і самореалізації студента, майбутнього фахівця, що володіє світоглядним потенціалом, з високою культурою і цивільною відповідальністю, володіє здібностями до професійної, інтелектуальної і соціальної творчості.

3. Принципи виховної роботи у СОМУ

Принципами, що організують виховання на розвиток соціально активної, освіченої, морально і фізично здорової особи у сучасний умовах, для всіх учасників виховного процесу у СОМУ мають бути:

• демократизм, що передбачає реалізацію системи виховання, заснованої на педагогіці співпраці і взаємодії викладача і студента;

• об'єктивізм і гуманізм як основа взаємодії з суб'єктами виховання;

• повага до загальнолюдських цінностей, прав і свобод громадян, коректність, терпимість, дотримання морально-етичних норм;