Смекни!
smekni.com

Проблеми правового виховання молоді (стр. 3 из 3)

Подальший розвиток і вдосконалення правовиховної діяльності з молодими членами суспільства передбачає і фактичне вивчення стану їх правової свідомості, включаючи суспільну і групову думку окремих контингентів і об’єднань стосовно закону, практики його застосування, ефективності боротьби з правопорушеннями, діяльності правоохоронних органів. Все це буде сприяти підвищенню правового виховання молоді, протидії антисуспільним поглядам і звичкам серед даного вікового контингенту.


Висновки

Діалектичний підхід до правового виховання допомагає побачити правове життя нашого суспільства як безперервний процес різнопланого впливу на особистість суб’єкта права, який створює в його духовному світі особливу картину правового життя.

Виходяч з цього слід визначити основні завдання виховної роботи з молоддю: знання місця права в суспільстві, його значення, напрямків правового регулювання, принципів цього регулювання; знання норм та інститутів різних галузей права в межах, необхідних для побутової, учбової, трудової, суспільної діяльності; навики застосування права в конкретних ситуаціях, комплексні характеристики варіантів вчинків не тільки як правильних чи неправильних, поганих чи хороших, але й законних і незаконних; відношення до права як високої соціальтної цінності, носію ідеї справедливості; відношення до правозастосовчої практики як до забезпечення життя закону; внутрішня готовність до дотримання правових принципів і конкретних вимог правомірної поведінки;

готовність сприяти правомірній поведінці інших осіб.

Правове вихованн є важливим регулятором поведінки, важливим каналом засвоєння колективного досвіду суспільства. Підліток, юнак, наділені достатньою правовою культурою, можуть у певній ситуації намітити і реалізувати правильну лінію поведінки, незважаючи на недостатній життєвий досвід. Отже, вимога знати, поважати і виконувати закони належить до числа першочергових у вихованні молоді, для того щоб перетворити повагу до права, закону в особисте переконання кожного молодого члена суспільства.


Література

1. Головченко В.В. Єффективность правового воспитания. Понятие, критерии, методика измерения. - К., 1985.

2. Долгова А.И. Эффективность правового воспитания и проблемы ее оценки // Вопр. Боротьбы с преступностю. М., 1978. Вып. № 28.

3. Маркова Г.Д. Научные основы и организация правового воспитания молодежи. - К., 1979.

4. Миньковский Г.М., Тузов А.П. Профилактика правонарушений среди несовершенолетних - К.: Политиздат Украины, 1987.

5. Рабінович П. Основи загальної теорії права та держави. - К., 1994.

6. Татаринцева Е.В. Правовое воспитаниє. - М.: Высш. Шк., 1990.


[1]Татаринцева Е.В. Правовое воспитаниє. - М.: Высш. Шк., 1990. - С. 10.

[2] Маркова Г.Д. Научные основы и организация правового воспитания молодежи. - К., 1979. - С. 26-28.

[3] Татаринцева Е.В. Правовое воспитаниє. - М.: Высш. Шк., 1990. - С. 12.

[4] Головченко В.В. Єффективность правового воспитания. Понятие, критерии, методика измерения. - К., 1985. - С. 26.

[5]Миньковский Г.М., Тузов А.П. Профилактика правонарушений среди несовершенолетних - К.: Политиздат Украины, 1987. - С. 190.

[6]Миньковский Г.М., Тузов А.П. Профилактика правонарушений среди несовершенолетних - К.: Политиздат Украины, 1987. - С. 192