Смекни!
smekni.com

Система позамовного калькулювання собівартості (стр. 4 из 5)

Всі завершені відомості обліку витрат на замовлення можуть слугувати допоміжним аналітичним обліковим регістром до рахунку «Незавершене виробництво». В системі ручної обробки облікових даних завершені відомості передаються з файлів незавершеного виробництва до файлу запасів готової продукції. В системі автоматизованої обробки облікових даних програма автоматично зітре інформацію про завершене замовлення з головного файлу незавершеного виробництва та додасть цю інформацію до головного файлу готової продукції. В обох випадках підбиття підсумків всіх завершених відомостей обліку витрат на замовлення дає собівартість запасів готової продукції в будь-який момент часу. Коли готова продукція буде реалізована та доставлена покупцям, відомості обліку витрат будуть вилучені (або стерті) з файлу запасів готової продукції. Ці облікові дані потім формують основу для розрахунку собівартості реалізованої продукції за період.

3. Облікові записи в системі позамовного калькулювання собівартості на підприємстві

3.1 Техніко-економічна характеристика підприємства

Приватне підприємство «Колобок» створено в 1995 році та займається виготовленням хлібобулочних та кондитерських виробів, а саме булочки з яблуками, вишнями, абрикосами, грушами, грибами, капустою та іншими начинками; піца з грибами, м'ясом, ковбасою та інші; випічкою різних тістечок (корзинка, дитяче, доміно, заварне, лимонне, картопля та ін.); випічкою різних тортів (Пражський, Медовик, Рафаело, Київський та ін.). Підприємство займається як масовим виробництвом продукції так і здійснює індивідуальні замовлення для населення, кафе, ресторанів і т.д.

За роки свого становлення, Приватне підприємство з напівкустарного виробництва виросло в достойне підприємство по виробництву хлібобулочних та кондитерських виробів.

Основне виробництво підприємства складають:

- цех по виготовленню сирої продукції;

- пекарний цех;

- кондитерський цех;

- цех готової продукції;

- цех по розфасовці, упаковці продукції.

Статутний фонд ПП. «Колобок» становить 5,6 тис. грн.

Метою діяльності Приватного підприємства «Батер» є отримання прибутку за рахунок виробничої та підприємницької діяльності.

Предметом діяльності є:

1. Виробництво та реалізація хлібобулочних та кондитерських виробів;

2. Реалізація на основі отриманого прибутку соціальних і економічних потреб працівників, створення безпечних умов праці;

3. Комерційна, посередницька, торгова та інші види господарської діяльності, не заборонені чинним законодавством.

Майно Підприємства складається з основних засобів та обігових коштів, а також цінностей, вартість яких відображена в балансі.

Підприємство має самостійний баланс, поточний рахунок в установі банку, печатку зі своєю назвою.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З балансового прибутку Підприємства відраховуються передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету.

Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні підприємства.

За рішенням загальних зборів Підприємство створює:

1) резервний (страховий) фонд;

2) фонд виплати дивідендів.

ПП. «Колобок» здійснює оперативний, бухгалтерський та податковий облік згідно з новими Національними стандартами бухгалтерського обліку та Законодавством України.

Для аналізу основних показників, які характеризують діяльність підприємства в звітному 2003 році доцільно скласти наступну таблицю:

Техніко-економічна характеристика ПП. «Колобок»
Показники Одиниця виміру 2003 рік
Виробництво
Обсяг промислової продукції в оптових цінах без ПДВ та акцизного збору тис. грн. 98,8
Зміна залишків незавершеного виробництва тис. грн. 6,9
Фінансові результати
Балансовий прибуток (збиток) тис. грн. 5,3
Собівартість реалізованої продукції тис. грн. 83,0
Виручка від реалізації продукції тис. грн. 63,8
Основні фонди
Середньорічна вартість основних фондів тис. грн. 42,4
Праця
Середньоспискова чисельність штатних працівників основної діяльності чол. 20
Фонд оплати праці тис. грн. 120,0

На підприємстві застосовується позамовний та попередільний (попроцесний) методи калькулювання. В серійному виробництві застосовують попередільний (попроцесний) метод калькулювання, а для індивідуальних замовлень застосовують позамовний метод калькулювання. Це відображено в наказі про облікову політику підприємства.

3.2 Облікові записи в системі позамовного калькулювання собівартості на приватному підприємстві «Колобок»

Об'єктом обліку є окреме виробниче замовлення на яке відкривається договір. До договору обов'язково додається кошторис витрат (планова калькуляція), на підставі якого визначається ціна угоди. В бухгалтерії на кожне замовлення окремо відкривається картка аналітичного обліку витрат, де проставляється шифр замовлення, кошторисна вартість. В аналогічній картці ведеться облік загальновиробничих витрат. В кінці місяця загальновиробничі витрати розподіляються між замовленнями і таким чином формується собівартість замовлення щомісяця.

На підприємстві «Колобок» за вересень місяць 2003 року було виконано три замовлення:

1. для фізичної особи – «Шоколадний торт», маса 3 кг.;

2. для кафе «Капля» – тістечка «Еклер», в кількості 30 шт.;

3. для кафе «Парус» тістечка «Корзинки з горіховим кремом», в кількості 40 шт.

Для здійснення даних замовлень було складено відомості обліку витрат на замовлення (Додаток 2) за допомогою вимоги на відпуск матеріалів (Додаток 3), картки обліку робочого часу (Додаток 4) та картки розподілу загальновиробничих витрат.

Відомість обліку витрат є регістром аналітичного обліку до рахунку «Незавершене виробництво». Формування рахунку «Незавершене виробництво», в нашому випадку, в бухгалтерському обліку це буде відображено наступними проводками:

Списання матеріалів: 43,67 грн.

Д-т 23 «Незавершене виробництво»

К-т 201 «Сировина і матеріали»

Відображення заробітної плати: 14,75 грн.

Д-т 23 «Незавершене виробництво»

К-т 661 «Заробітна плата»

Відображення нарахувань на заробітну плату: 5,75 грн.

Д-т 23 «Незавершене виробництво»

К-т 65 «Розрахунки за страхуванням»

Списання загальновиробничих витрат: 29,41 грн.

Д-т 23 «Незавершене виробництво»

К-т 91 «Загальновиробничі витрати»

Оскільки замовлення вироблені, загальна сума виробничих витрат у розмірі 93,58 грн. має бути перенесена з рахунка «Незавершене виробництво» на рахунок «Готова продукція»:

К-т 23 «Незавершене виробництво»

Д-т 26 «Готова продукція».

Коли замовлення відвантажується клієнту, собівартість закінченого замовлення стає собівартістю реалізованої продукції і будуть зроблені такі проводки:

Д-т 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»

К-т 26 «Готова продукція».

Продажна вартість «Шоколадного торту» становить 38 грн. з ПДВ, тістечка «Еклер» – 2,20 грн. з ПДВ за штуку, тістечка «Корзинка з горіховим кремом» – 2,60 грн. з ПДВ за штуку.

При відвантаженні замовлення клієнту формується рахунок «Дохід від реалізації готової продукції». В нашому випадку сума доходу складає 208,00 грн.

Д-т 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»

К-т 701» Дохід від реалізації готової продукції»

З доходу вираховується податок на додану вартість в сумі 34,66 грн.

Д-т 701 «Дохід від реалізації готової продукції»

К-т 641 «Розрахунки за податками»

Фінансовий результат від реалізації готової продукції по замовленням складає 79,76 грн. (валові доходи мінус собівартість). Для визначення фінансового результату, залишків незавершеного виробництва, залишків готової продукції складається зведена відомість виконаних робіт (Додаток №5).

Висновок

Позамовний метод обліку витрат на виробництво застосовують, в основному, в індивідуальних та дрібносерійних виробництвах. Об'єктом обліку при використанні цього методу є окреме індивідуальне замовлення, окремий контракт (проект) або партія продукції, яка складається з ідентичних зразків, що проходять однаковий технологічний процес виготовлення. До таких виробництв відносяться суднобудівне, авіабудівне, видавниче, будівельне, меблеве та інші, включаючи аудиторську діяльність, надання консалтингових, бухгалтерських та інших послуг, ремонт автомобілів (тобто ті виробництва, а також послуги, де можна визначити затрати за окремим замовленням або окремою партією виробництва).

Використання цього методу передбачає, що всі виробничі витрати збираються в розрізі окремого замовлення, яке є унікальним виробом (роботою, послугою), що виготовляється із додержанням конкретних вимог замовника.

При використанні позамовного методу обліку витрат і калькулювання собівартості всі прямі виробничі витрати відносять на конкретне замовлення на підставі первинних документів (вимога на відпуск матеріалів, картка обліку робочого часу та ін.), в яких проставляється порядковий номер замовлення. Загальновиробничі витрати щомісяця розподіляють між замовленнями.