Смекни!
smekni.com

Здійснення підсумкового контролю вивчення менеджменту (стр. 2 из 3)

6. Еволюція теорії менеджменту.

7. Школи. Підходи.

8. Менеджмент і підприємницьке середовище. Внутрішнє і зовнішнє середовище фірми.

9. Класифікація фірм і правове регулювання їхньої діяльності.

10. Основи управлінської етики і соціальної відповідальності.

11. Культура управлінської діяльності. Етика бізнесу і ділового спілкування.

12. Техніка й етика ведення ділових переговорів.

13. Функції керування. Визначення функцій керування.

14. Функції виробничо-господарської діяльності і менеджмент підприємства.

15. Сполучні процеси.

16. Комунікації як основа сполучних процесів.

17. Прийняття рішень. Моделі і методи.

18. Планування. Стратегічне планування Основні види і форми внутріфірмового планування.

19. Ринкова орієнтованість сучасних підприємницьких структур.

20. Основні види організаційних структур. Внутріфірмова побудова організації. Мотивація.

21. Організація контролю й обліку і їхнє функціонування в економічному механізмі менеджменту.

22. Загальні принципи внутріфірмового керування.

23. Менеджмент у маркетингу.

24. Фінансовий менеджмент підприємства.

25. Керування виробництвом.

26. Системи керування розвитку виробництвом.

27. Розробка і реалізація політики фірми.

28. Створення операційної системи.

29. Функціонування операційної системи.

30. Кадрова політика фірми.

31. Методи і форми стимулювання праці.

32. Влада, лідерство і стилі керівництва.

33. Групова динаміка.

34. Влада й особистий вплив керівника.

35. Стилі керівництва і їхня ефективність у різних ситуаціях.

36. Ситуаційний фактор.

37. Керування конфліктами, змінами і стресами.

38. Порівняльний аналіз систем керування в різних країнах.

39. Системи підготовки і перепідготовки менеджерів в інших країнах.

40. Нормативи і документи, що визначають форми і порядок ведення бухгалтерського обліку.

41. Безготівкові і наявні форми розрахунків.

42. Формування фінансових результатів діяльності підприємства.

43. Аналіз звітної документації.

44. Види і ставки податків підприємства відповідно до законодавства України.

45. Види зовнішньоторговельних операцій.

46. Основні аспекти митного законодавства.

Організація та методика відбору інформації про навчальний предмет

Основними джерелами інформації в навчальному процесі залишаються підручник, навчальні посібники, монографії, наукові статті як в друкованому, так і в електронному вигляді. Для успішного вивчення навчальної дисципліни необхідно опрацювати матеріал підручника, інших рекомендованих джерел.

Розрізняють два методи відбора інформації про навчальний предмет: швидкий (для поверхневого ознайомлення) та повільний (для глибокого вивчення). Перший з них дозволяє швидко підібрати необхідні джерела, другий метод полягає в поглибленому аналізу підручників, монографій, посібників, статей та інших джерел і сприяє формуванню уявлень про цінність викладеної інформації.

Перед тим як приступити до читання будь-якої книги, потрібно ознайомитися з нею. Як правило, у назві та рубрикації автор намагається розкрити зміст, тому необхідно в першу чергу розглянути зміст і аналіз вести відповідно до розділів, підрозділів, глав, параграфів тощо. Доцільно зробити короткий огляд тексту для встановлення цінності викладеного в книзі матеріалу.

Якщо в процесі аналізу зустрічаються незнайомі терміни, поняття, визначення, доцільно звертатися до словників, довідників, енциклопедій. Уміння працювати з довідковою літературою - ознака відповідного рівня культури розумової праці. Необхідно звертати увагу на рисунки, графіки, таблиці, що зустрічаються в книгах. Графічний матеріал для фахівців, які вміють читати схеми і графіки, несе суттєву інформацію про навчальний предмет.

До прочитаного необхідно відноситися критично, зіставляючи його з думками інших авторів, шукати пояснення власних труднощів і сумнівів в інших джерелах. Зміст книги краще та глибше розуміється, якщо читання ведеться з олівцем або ручкою в руках, якщо здійснюються замітки, робляться виписки та конспекти. Читання з одночасним записом допомагає концентрувати увагу, з’ясувати головне, краще його запам’ятати.

Форми запису можуть бути різноманітними. Недопустимо робити позначки в самій книжці, краще використовувати закладки, на яких записують сторінки й абзаци. Виписки з підручника доцільно заносити до конспекту. Виписки, зроблені на окремих аркушах, вклеюють до конспекту. При конспектуванні книги є можливість повернутися до прочитаного (і не один раз), продумати його, писати не поспішаючи, робити менше скорочень. Конспект може бути різного ступеня деталізації в залежності від значення джерела, складності його засвоєння. Деякі таблиці, графіки, схеми доцільно копіювати. Цитати повинні бути дослівними зі вказанням вихідних даних книги. Конспект книги, тези, план - є елементами вторинної обробки інформації, повинні бути акуратними, чіткими, зрозумілими. При роботі з науковими статтями, доцільно виписки по кожній з них вести на окремих картках.

Інформацію й знання сьогодні можна черпати не лише з друкованих матеріалів, але й також використовуючи електронні носії інформації: бази даних, CD-ROMи, DVD і, звичайно, WWW - World Wide Web. Проте електронні носії інформації не замінять ні друкованих матеріалів, ані бібліотек, вони є розширенням й доповненням їх можливостей і викликані потребами сьогодення.

Процес конспектування джерела в електронній формі і спрощується, і, одночасно, ускладнюється.

Причини спрощення:

текст вже існує у файловій структурі, тому можливі такі режими роботи як копіювання, вирізання, вставки об’єктів тощо;

результат діяльності теж отримано у вигляді файлу.

Причина ускладнення:

пошук інформації за ключовими словами та різними пошуковими системами.

На сучасному етапі розвитку інформаційних технологій все більшої популярності і ефективності набуває процес пошуку інформації про навчальний предмет в Інтернеті.

Інтернет є новим носієм інформації з новими можливостями, а також новими питаннями й відповідями в галузі інформації, зокрема:

Þ Інтернет пропонує інформацію та комунікацію незалежно від часу й місця.

Þ Інтернетом активно користуються як засобом інформації та комунікації.

Þ Користуватися Інтернетом дуже просто - через e-mail, FTP, Browser чи створення Web-сторінок.

Þ В WWW інформація зручно поєднана завдяки гіпертексту (лінкам).

Þ Інтернет поєднує різні форми публікацій і таким чином може одночасно впливати на різні органи відчуття. В мережі Інтернет є текст, статичні й рухливі зображення - аж до анімацій (так звані Flash), відео й, звичайно, звук, тобто музика й розмовна мова.

Þ Інтернет живе в більш швидкому темпі, аніж інші носії інформації.

У силу величезного числа документів, а за деякими оцінками число Web-сторінок досягло 2,1 млрд., проблема пошуку потрібної інформації в Інтернету здобуває велику гостроту.

Для пошуку інформації в Інтернеті найчастіше використовуються три типи пошукових систем:

· каталоги (www.stars.ru,www.atrus.ru,www.list.ru і ін.);

· індекси (www.altavista.com,www.aport.ru, www.yandex.ru і ін.);

· рейтингові системи (www.rambler.ru і ін.).

Широко використовуються метапошукові системи, що дозволяють за допомогою одного запиту звернутися відразу до декількох засобів пошуку й одержати список WWW-документів відразу з декількох джерел (http://www.search.com/,http://www.poiski. by.ru/,http://www.rinet.ru: 8080/buki/і ін.).

Результати пошуку характеризуються: повнотою, точністю і швидкістю одержання. Відповідність документа, отриманого по запиту тому, що хотів одержати користувач, називається релевантністю.

При організації пошуку інформації в Інтернеті рекомендується використовувати кілька різних пошукових систем, перед початком пошуку сформулювати запит на пошук, у якому повинно бути чітко відбито, що ви хочете знайти (задається слово чи словосполучення, у яке закладений основний зміст запиту).

Процес пошуку в багатьох пошукових системах має приблизно наступний алгоритм:

1) виконується перехід на початкову сторінку пошукової системи, на якій знаходяться поля для формування запиту чи кнопка для виконання початку пошуку;

2) уточнюється область пошуку (наука, мистецтво, медицина, новини і т.д.);

3) уводиться запит на пошук відповідно до правил, прийнятих в обраній системі пошуку. Можливе уточнення параметрів запиту;

4) натискається кнопка для початку пошуку;

5) після появи на екрані результатів пошуку виконується перегляд інформації і збереження найбільш важливих для користувача даних на диску.

Правила завдання простих запитів на пошук в Інтернеті:

1) усі запити пишуться з маленької букви, крім імен власних (Москва, Волга, Петя, Маша…). Використовують підстановчі символи (символ * заміняє будь-яка кількість символів до кінця слова).

2) не рекомендується писати довгі запити. У запиті використовують словоформи, тобто слова без приставок, суфіксів, закінчень. Не використовують в запиті слова коротше 4-х символів.

3) наприкінці запиту крапка не ставиться. Для буквального пошуку фрази використовують лапки.

4) якщо знайдено мало варіантів, необхідно змінити запит і задати слово, близьке за змістом (синонім). Якщо знайдено занадто багато варіантів, використовують опцію "шукати в знайденому" чи конкретизують запит.

5) якщо по запиту нічого не знайдено, то перевіряють граматичні помилки.

Для підвищення ефективності пошуку використовуються засоби розширеного пошуку: оператор "И" чи "+" - одночасний пошук усіх слів, з'єднаних оператором; оператор "ЧИ" - пошук по кожному зі слів; логічні дужки - керування порядком дії логічних операторів (приклад: Ломоносов ЧИ (Михайло И Васильович)); оператор "НЕ" - виключення ключового слова (приклад: ссавці НЕ хижаки); пошук із указівкою відстані (приклад: СЛ5 (оптика лінза) - слова оптика і лінза повинні бути розташовані в тексті не далі чим на 5 слів), а також засобу спеціального пошуку: пошук по датах; пошук по заголовках і фрагментам заголовків web-документів.