Смекни!
smekni.com

Дослідження асортименту клумбових рослин в озелененні м. Харкова (стр. 10 из 12)

Третя зупинка: "Польова". На зустріч подорожуючим виходять хлібороби із запашним буханцем хліба.

Група "агрономів" розповідає про польові культури (хлібні злаки, зернобобові, городні, олійні, прядильні, технічні, кормові культури, а також про бур'яни, які є покритонасінними рослинами). Розповідь супроводжується демонстрацією гербаріїв, таблиць, листівок, малюнків, муляжів овочевих та польових культур. Особлива увага звертається на стенд кабінету біології з розділом "Хліб - усьому голова".

Четверта зупинка: "Наукова"

Представники групи "науковців" розповідають про рослини імуно-стимулятори (женьшень, горіх, ехінацею тощо), вітаміновмісні рослини (обліпиху, горобину, смородину, шипшину), рослини-медоноси (малину, липу, акацію, гречку). Вони демонструють гербарні зразки і малюнки рослин, наголошують на необхідності дбайливого ставлення до рослин і природи взагалі.

П'ята зупинка: "Лікарська"

Група "фітотерапевтів" розповідає про лікарські рослини, а також про переваги фітотерапії над іншими методами лікування. Водночас учні демонструють гербарій і малюнки лікарських рослин, а також медичні препарати рослинного походження. Увага звертається на стенд кабінету біології "Лікарські рослини".

Шоста зупинка: " Квіткова"

Подорожуючих зустрічають "квіткарі" з букетами чудових квітів. Вони розповідають про безліч квіткових рослин, які здавна вирощують і дарують до різноманітних свят. Демонструються живі квіти і листівки. Наголос робиться на особливому значенні кімнатних рослин, які роблять наше життя більш яскравим. Кімнатні рослини покращують настрій і очищають повітря у наших домівках.

Серед покритонасінних є й декоративні рослини, що прикрашають парки, сквери, сади, клумби біля осель та на площах у містах і селах. Під час розповіді демонструються гербарії декоративних квіткових рослин.

Сьома зупинка: "Заповідна"

Група, до складу якої входять "працівники заповідників", розповідає про рідкісні, зникаючі види рослин, "Червоної книги України".

Демонструються відповідні гербарні зразки і-малюнки. Звучить заклик охороняти рідкісні та зникаючі рослини.

ЗАВЕРШЕННЯ ПОДОРОЖІ

Вчитель підбиває підсумки подорожі. Звертається увага на деякі сфери застосування покритонасінних рослин, про які ще не згадували під час уроку: це косметологія, парфумерія, отруйні рослини, рослини - символи, рослини - барометри, застосування рослин у геральдиці.

Учні розповідають легенди про рослини ( нарцис, калину, вербу, дуб ), декламують вірші про квіти та необхідність охорони природи. Вони здають написані вдома реферати про квіткові рослини.

Завершується урок визначенням величезної ролі покритонасінних у природі і житті людини. Звучить вірш про квіти:

Я квітку не можу зірвати.

Бо їй, як людині, болить.

Як нам, моє серце крилате,

Під сонцем їй хочеться жить.

І ти - наче квітка у полі.

І в тебе душа - як блакить.

Не можу завдать тобі болю.

Щоб серце твого не розбить.

А такі рослини - символи, як верба і калина, дійсно настільки увійшли в наше життя, що з'явився вислів: ”Без верби і калини нема України”

Учням вихованцям інтернату настільки сподобалася така нетрадиційна форма проведення уроків, що вони звернулися до нас та вчителя біології з проханням провести ще одну таку подорож. Умовою проведення такої подорожі ми висунули більш глибоку індивідуальну підготовку кожного учня 6-А класу з питань про лікарські рослини. Нижче наведемо розробку гри, яку ми створили при допомозі учнів і вчителя Цукіло Л.А.

Тема: Подорож до зеленої країни.

Форма проведення заняття: інтелектуально-розважальна гра.

Мета та завдання: -поглиблення знань учнів з розділу ботаніки – вищі рослини ( особливостей застосування); розширення розуміння значення зелених рослин у житті та здоров’ї людини; роль у природних угрупуваннях.

-формування розуміння бережного ставлення до навколишнього середовища; любові до природи; розвиток естетичних смаків.

-розвиток творчої уяви, художніх і ораторських здібностей; розвиток навичок спільної роботи у групі.

Підготовчий етап:

1. Оголошення теми гри за два тижні до її початку;

2. Ознайомлення зі списком запитань (вивішується на дошці об’яв), які потрібно опрацювати учасникам команд: систематика вищих рослин, значення рослин (господарське, лікувальне), рідкісні види, іх історія.

3. Правила участі у грі: назва команди, кількість її учасників і капітан, емблема, візитка (девіз, стіннівка, плакат-емблема);

4. Вибір журі;

Умови гри: команда формуються з п’яти учасників, кількість команд, що беруть участь у грі - 2, приймати участь можуть учні 6 –7 класів, окремо члени ботанічних гуртків. Заохочування – грамоти, подарунки.

Обладнання: стінні газети підготовлені командами на тему “Як я уявляю собі “Зелену країну”; ватман для проведення конкурсу “Чудо-рослина”; листя для оформлення ікебани, картки з написами рослин; олівці і папір.

Хід гри:

Зміст і умови гри
Дії ведучого і учасників гри
Дорогі учасники і усі присутні, сьогодні ми з вами вирушаємо у подорож до “Зеленої лікарської країни”, найближчої сусідки нашої країни. Ми поближче познайомимося з її мешканцями, дізнаємося про їх характерні риси і особливості життя. Отже, не будемо гаяти часу, давайте розпочинати наше знайомство. Вступне слово ведучого.
Крок перший (знайомство): знайомство з командами - шукачами пригод, які відправляються у подорож до зеленої країни, представлення командою капітана, заслуховування назви і девізу, захист емблеми, представлення стінгазети про уявлення країни, у яку відбувається подорож. Учасники представля-ють свої команди, знайомляться зі своїми суперниками. Оцінка конкурсу від 1 до 10 балів.
Крок другий (бліц турнір): командам-учасницям по черзі задаються питання, за кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал, у випадку неправильної відповіді або її відсутності слово надається команді-суперниці: Багаторічна рослина висотою 40-100см. Квітки зигоморфні зібрані в рідкі суцвіття-китицю. Квітка схожа на шоломи з забралом. На стеблі короткі пушинки. Чудова декоративна рослина, коли цвіте, здається , ніби розлилися жовті озерця. Використовують при зубному болю. (Аконіт дібровний) Багаторічна опушена рослина, має товсте здерев’яніле кореневище. 30-80 см. заввишки. Квіти 5-пелюсткові, синьо-фіолетові Плід – сухий, розпадається на 5 односім’янних частин. Квітує на луках в червні-липні. (Герань лучна) Гарна декоративна, лікарська рослина, добрий медонос, з родини Розових (вийняток – квітка має 6 пелюсток). Рослина їстівна, в їжу вживають листки та бульбоподібні потовщення коренів – “горішки”, зелена маса має в’яжучі властивості, використовують відвар при кровоточивості ясен. (Гадючник шестипелюстковий) Одна з кращих кормових трав. Суцвіття – головка. Листки трійчасті. Запилюється джмелями. Використовується як лікарська (при парадантозі) і харчова рослина.(Конюшина лучна) Назву ця рослина дістала за свою ніжну та витончену красу. На стрункому зеленому стеблі гордо піднімається білосніжна красуня із жовтим очком-серединкою. Чудова декоративна рослина. Їстівна. Болевтамувальна при зубних болях (Королиця звичайна - нивянік ) Про що сигналізує комахам різне забарвлення квіток однієї рослини медунки? (Червонозабарвлені квітки потребують запилення, а сині – вже запилені) На деяких старовинних портретах Микола Коперник тримає в руках квіти конвалії. Що означала в ті часи мармурово-біла квітка? (Емблема доктора медицини) Ведучий зачитує питання, команди по черзі відповідають, у випадку відсутності відповіді або якщо вона неправильна слово надається наступній по черзі команді. Оцінка конкурсу 1 бал за кожну правильну відповідь на одне питання.
Крок третій (найкращий ритор): рослини для підготовки розповідей можна вибрати довільно: Шавлія лікарська, Барбарис звичайний, Дуб звичайний, Звіробій звичайний, Подорожник великий, Материнка звичайна тощо. Тривалість розповіді 3-5 хвилин у художньому стилі. Капітани витягують по 3 запропоновані картки кожен. Потім команди спілкуються і обирають трьох учасників, хто буде готувати розповідь. Оцінка -: від 1 до 5 балів за відповідь.
Крок четвертий (найкращий захисник): ситуація для вирішення: “Ви – член “Зеленого патруля””, побачили в лісі як діти зривають у воді латаття біле, глечики жовті; Ваші дії? Команда, яка знайде більш правильне вирішення питання отримує 2 бали. Ведучий пропонує ситуацію, команди спілкуються (протя-гом однієї хвилини) і пропонують свій шлях вирішення проблеми. Команда яка знайшла правильне рішення отримує три бали.
Крок п’ятий (лікар): команди по черзі приводять приклад виду рослини яка має лікарські (стоматологічні) властивості, до моменту коли одна з команд не зупиниться (не матиме відповіді). Команди змагаються, по черзі називаючи вид лікарської рослини Оцінка – 2 бали.
Крок шостий (неперевершений ерудит): завдання у вигляді кросворду:

Запитання (усі по горизонталі):

1. З насіння цієї рослини отримують олію, виробляють маргарин, сир, молоко, муку, кондитерські вироби, консерви. Вона використовується в техніці для виробництва пластмас, клею, лаків, фарб, мила і багатьох інших виробів?

2. Рослина, яка без вогню і меча з 1492 по 1700 роки завоювала весь світ?

3. Красуня яка покохала юнака, і від довгого очікування свого нареченого перетворилась у цю гарну квітку?

4. Кущ, кримінальний символ ?

5. Народи Європи з любов’ю і почестю вклонялися перед цим деревом. Його назва походить від двох кельтських слів, які в перекладі означають “ червоний” і “дерево”?