Смекни!
smekni.com

Політична доктрина більшовиків у 20-50 роках (WinWord (на укр языке0) (стр. 5 из 5)

І чи був це дійсно "порядок"?

За десятиліття свого функціонування сталінська бюрократія довела, що вона здатна "наводити порядок" лише одним єдиним способом: спочатку суспільство чиокрема його "ділянка" приводять у соціально-аморфний стан, руйнують усі його зв'язки, усю складну структуру, а потім вносять у нього "елемент організації ", найчастіше взявши за зразок військову організацію. Причому військову організацію знов-таки зовсім особливого типу, де, наприклад, "червоноармієць повинний боятися каральних органів новоївладибільше, ніж куль ворога".

Звертання В.И.Леніна до непу говорить про те, що він бачив можливість іншої, не тоталітарної модернізації економіки дореволюційної Росії. Однак ця можливість являла собою цілком реальну погрозу для бюрократичного апарату. Тому що там, де між господарськими ланками складалися нормальніекономічні відносини, нестача у спеціальній фігурі бюрократичного посередника і контролера відпадала. У ході співіснування бюрократичних і економічних способів господарського розвитку країни останні явно демонстрували свої переваги - як з точки зору гнучкості, так і з погляду раціональності і дешевизни.

Проходять роки, тоталітарна бюрократія тріумфує, зазиваючи визнати її великі перемоги завдяки соціалізму. Однак, аплодуючи своєму Вождю, що оголосив перемогу соціалізму, бюрократія погано представляла, що означає ця перемога для неї самої. У першу чергу, для її вищого ешелону. Усе в країні виявилося тепер у владі бюрократичного апарата, і тому "внутрішнього ворога", без якого функціонування цього самого апарата немислимо, уже ніде було шукати, крім як усередині, у своєму середовищі. Ця тенденція пробивала собі дорогу - боротьба з ворогом ставала для Вождя основним засобомкерування непомірно великим апаратом. Йому нічого не залишалось робити, крім як затверджувативладузасобами терору, при зростаючих подачках тим, хто приходив на місце репресованих.

Вождь тоталітарної бюрократії - це не тільки її рушійна і направляюча сила, але і самий уразливий її пункт. У руках Вождя зосереджується стільки ниток, за допомогою яких він приводить у рух неосяжний бюрократичний апарат, що його смерті не буде відразу найдена відповідна заміна, відповідна в тім розумінні, що новий Вождь повинний бути готовий здійснити нову міру - чергове кровопускання.


Література.

1. Себайн Д.Г., Торсон. "Історія політичної думки". К.: Основи, 1997.

2. Волкогонов. "Тріумф і трагедія". Політичний портрет Сталіна. К.: Політвидав України, 1989-1990.