Смекни!
smekni.com

Положення про оплату праці працівників підприємства на прикладі Серговської філії ТОВ "Лео" Луганської області (стр. 3 из 3)

Ухвалою КМУ від 27.04.98 р. № 571 «Про числення розміру допомог з тимчасової непрацездатності» встановлено, що допомога з тимчасової непрацездатності обчислюється виходячи із загального трудового стажу працівника і надається в наступних розмірах:

а) 100% середньої зарплати, обчисленої відповідно до законодавства: працівнику, що має загальний трудовий стаж 8 і більше років;

б) 80% середньої зарплати, обчисленої у відповідності законодавством, — працівникам, що мають загальний трудовий стаж від 5 до 8 років;

в) 60% середньої заробітної плати, обчисленої у відповідності законодавством, — працівникам, що мають загальний трудовий стаж до 5 років.

Згідно ухвали КМУ від 26.09.01 р. № 1266 і його вступ у силу з 10.10.01 р. реалізований новий порядок числення середньої заробітної плати як для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, так і для оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок засобів підприємства.

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата є шість календарних місяців (з першого по перше число), передуючих місяцю, в якому наступив страховий випадок. Якщо працівник відпрацював на підприємстві менше шести календарних місяців, то фактично відпрацьований час перед тимчасовою непрацездатністю; якщо працівник відпрацював менше одного календарного місяця на підприємстві, то фактично відпрацьований час перед тимчасовою непрацездатністю.

Середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом розподілу нарахованої заробітної плати за розрахунковий період на кількість фактично відпрацьованих виходів в розрахунковому періоді. При цьому середньоденназаробітна плата не обмежується подвійною тарифною ставкою.

Сума оплати по лікарняному листу за рахунок фонду соціального страхування і п'яти днів за рахунок підприємства розраховується шляхом множення суми середньої заробітної плати залежно від страхового стажу на кількість днів підлягаючих оплаті.

Розрахуємо нарахування заробітної плати при неповному відпрацьованому місяці, унаслідок тимчасової непрацездатності. Диспетчер Стахановського РЕМ із загальним трудовим стажем 35 років у зв'язку з хворобою не працював в квітні 2009 року 5 днів. Заробітна плата і кількість відпрацьованих днів за шість попередніх місяців представлені в таблиці 1.

Таблиця 1. Дані для числення середньої зарплати для оплати лікарняного листа

Місяць Робочі дні Заробітна плата
Жовтень 11 749,80
Листопад 22 1273,09
Грудень 22 1289,00
Січень 21 1542,60
Лютий 20 1301,75
Березень 22 1387,05
РАЗОМ 118 7543,29

1. Знаходимо середньоденнузаробітну плату:

7543,29 : 118 = 63,93 грв.

2. Знаходимо суму оплати за перші 2 дні тимчасової непрацездатності за рахунок засобів підприємства:

63,93 х 2 = 127,86 грв.

3. Знаходимо суму оплати по тимчасовій непрацездатності за рахунок засобів фонду соціального страхування:

63,93 х 3 = 191,79 грв.

Гарантоване державою право громадян на відпочинок забезпечується, зокрема наданням всім працівникам, що вступили з підприємством в трудові відносини, щорічних оплачуваних відпусток, із збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Ухвалою КМУ від 8 лютого 1995 р. № 100 із змінами і доповненнями до нього затверджений «Порядок числення середньої заробітної плати», який застосовується у випадках: надання працівникам щорічної і додаткової відпусток і виплати ним компенсації за невикористану відпустку; надання працівникам, що навчаються без відриву від виробництва, відпусток у зв'язку з навчанням та в інших випадках, коли, згідно чинному законодавству, виплати здійснюються виходячи з середньої заробітної плати.

Числення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної і додаткової відпусток або для виплати компенсації за невикористану відпустку, відпусток у зв'язку з навчанням без відриву від виробництва виробляється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, передуючі місяцю надання відпустки. Сумарний заробіток за фактично відпрацьований період (повних місяців) ділиться на відповідну кількість календарних днів фактично відпрацьованого періоду (цих повних місяців) зменшене на кількість святкових і неробочих днів в даному періоді і помноженому на календарну кількість днів відпустки.

Розрахуємо суму нарахованих відпускних на прикладі електромонтера по ремонту ВЛЕП за 24 календарні дні відпустки. Загальний сумарний заробіток за попередні 12 місяців склав 11624,29грв.

Розрахунок відпускних здійснюється по формулі:

О = Мн : (365 – П) х Н,

де:

О – сума відпускних;

М – сумарний заробіток працівника за останні 12 місяців, передуючих місяцю надання відпустки;

365 – число днів в році;

П – число святкових і неробочих (релігійних) днів, передбачених законодавством;

Н – тривалість відпустки в календарних днях.

11624,29 : (365 – 12) х 24 = 790,32 грв.