Смекни!
smekni.com

Глобалізація й міжнародні фінансові інститути (стр. 3 из 3)

Найбільш драматичні зміни відбулися в цих інститутах в 1980-ті роки, в еру, коли Рональд Рейган у Сполучених Штатах, а Маргарет Тетчер у З'єднаному Королівстві проповідували ідеологію вільного ринку. МВФ і Всесвітній банк стали новими місіонерськими інститутами, через які ці ідеї проштовхувалися, але гострий нестаток у кредитах і грантах бідні країни. Міністерства фінансів бідних країн були готові прийняти нову віру, якщо це було потрібно для одержання фондів, незважаючи на те, що переважна більшість державних чиновників і, більше того, населення цих країн найчастіше продовжували сумніватися в необхідності пропонованих мір. На початку 1980-х років у дослідницькому департаменті Всесвітнього банку, що робили ідеологію й напрямок політики Банку, було проведене чищення команди Холлиса Ченери, одного з найбільш видатних в Америці фахівців з економічного розвитку, професори Гарвардського університету. Ченери вніс фундаментальний вклад у вивчення економічного розвитку й в інші області економічної науки, був довіреною особою й радником Макнамари, що став президентом Всесвітнього банку в 1968 р. Під враженням від бідності, що він бачив у всіх країнах «третього миру», Макнамара переорієнтував зусилля Банку на ліквідацію бідності, і Ченери зібрав групу першокласних економістів із усього миру для спільної роботи. Новий 1981 р. відбулася зміна варти, і пост президента зайняв Вільям Клаузен, а новим головним економістом стала Енн Крюгер, фахівець із міжнародної торгівлі, найбільше відома своїми дослідженнями проблеми «полювання за рентою», тобто використання тарифів і інших протекціоністських мір особливими групами інтересів для підвищення свого доходу за рахунок інших. Якщо Ченері і його команда зосереджували увагу на тім, чому ринковий механізм виявився неспроможним у країнах, що розвиваються, і що може зробити державу для його поліпшення й зниження бідності, то Крюгер уважала, що сама держава створює проблеми. На її думку, рішення проблем країн, що розвиваються, повинні були дати вільні ринки. В атмосфері нової ідеологічної лихоманки багато першокласних економістів, запрошені Ченері, покинули Банк.

Хоча місії обох інститутів залишалися різними, саме із цього часу почалося тісне переплетення їхньої діяльності. В 1980-х роках Банк вийшов за межі кредитів під проекти (такі, як дороги й греблі) і став надавати широкомасштабну підтримку у формі кредитів для структурної адаптації, але робив це тільки тоді, коли одержував схвалення МВФ - і разом зі схваленням на країну накладали умови Фонду. Передбачалося, що Міжнародний валютний фонд зосередиться на кризах; але країни, що розвиваються, постійно потребували допомоги, і, таким чином, МВФ став невід'ємною частиною життя більшості країн, що розвиваються.

Падіння Берлінської стіни відкрило для МВФ нову арену діяльності: керування переходом до ринкової економіки в колишньому Радянському Союзі і європейських країнах комуністичного блоку. Зовсім недавно, коли кризи стали масштабніше й навіть об'ємисті скрині МВФ, очевидно, виявилися недостатніми, Всесвітній банк був запрошений для того, щоб надавати десятки мільярдів надзвичайної підтримки, але строго на положенні молодшого партнера, що діє в рамках програм, які диктує МВФ. У принципі існував поділ праці. Передбачалося, що робота МВФ із країною обмежиться проблемами її макроекономіки, дефіцитом державного бюджету, кредитно-грошовою політикою, інфляцією, торговельним дефіцитом, іноземними запозиченнями; а Всесвітній банк приблизно брав на себе структурні проблеми: порядок витрати грошей урядів країни, її фінансові інститути, ринки праці, торговельну політику. Але МВФ зайняв досить імперську позицію відносно поділу обов'язків: оскільки майже всі структурні проблеми могли торкнути загальне функціонування економіки й, отже, державний бюджет або торговельний дефіцит, МВФ уважав, що майже все це попадає в сферу його компетенції. Він часто виражав невдоволення Всесвітнім банком, де навіть у роки, коли ідеологія вільного ринку верховодила у всім, часто виникала полеміка з питань про те, яка політика щонайкраще відповідає умовам даної країни. Але МВФ, маючи на всі свої відповіді (в основному однакові для будь-якої країни), не визнавав необхідності цих дискусій і, у той час як Всесвітній банк обговорював, що треба зробити, уважав себе вправі заповнити вакуум і забезпечити рішення.

Обидва інститути могли б запропонувати країнам альтернативні варіанти відповідей на питання, що виникали у зв'язку із процесом розвитку й переходом до ринку, і якби вони це робили, то могли б зміцнити демократичний процес. Але обоє вони були ведені колективною волею «великої сімки» - G-7 (уряди семи головних розвинених промислових країн), головним чином їхніх міністрів фінансів, і найчастіше найменше прагнули до демократичних дебатів по альтернативних стратегіях.

Через піввіку після заснування МВФ стало ясно, що його місія обернулася провалом. Не було реалізовано - надання фінансових фондів країнам, що стоять перед загрозою спаду, з метою надання допомоги у відновленні економік до рівня повної зайнятості. Всупереч тому, що наше розуміння економічних процесів за останні п'ятдесят років помітно поглибилося, і незважаючи на зусилля МВФ в останню чверть століття, кризи в нашім світі почастішали й (за винятком Великої депресії) стали глибше. За деякими оцінками, майже сто країн випробували кризи. Але що ще гірше, багато політичних заходів МВФ, зокрема передчасна лібералізація руху капіталу, внесли свій внесок у посилення глобальної нестабільності. І якщо в країні починалася криза, то фонди й програми МВФ не тільки не сприяли стабілізації положення, але в багатьох випадках фактично погіршували стан справ, особливо для бідних. МВФ не впорався зі своєю первісною місією підтримки глобальної стабільності; не досяг він успіхів і в керівництві переходом країн від комунізму до ринкової економіки.


Література

1.Майкл Паренти. Як багатство створює бідність в усьому світі. - К., 2004

2.Хорина Г. П. Глобализация как идеология // Знание. Понимание. Умение. — 2005. — № 1. — С. 71-78.

3.Джеймс Гелбрейт. Криза глобалізації. - К., 2007

4.Джозеф Стиглиц. У тіні глобалізації. - К., 2004

5.Індур Гоклані. Поліпшуючи стан миру. - К., 2008