Смекни!
smekni.com

Лобізм як явище сучасної політики (стр. 3 из 3)

Схему лобіювання роз'яснив депутат від Комуністичної партії України Олександр Голуб: «У кожній більш-менш великій бізнес-групі є депутат або кілька депутатів, з яким вона працює. Вони пишуть вигідні для цього бізнесу законопроекти і забезпечують їх проходження через профільні комітети. Потім вони домовляються з представниками різних фракцій для того, щоб законопроект у сесійній залі набрав мінімум 226 голосів ». Політик вважає, що навіть прийняття закону про лобістську діяльність не знищить подібні схеми - вони просто стануть більш витонченими. Відомі також приблизні суми, які «допомагають» домовитися з депутатами. Лобістам потрібно викласти близько $ 500 тисяч за потрібний закон. А за рішення на рівні Кабінету Міністрів або міністерства необхідно «поділитися» 25-30% майбутнього доходу. Після того, як Україна перейшла на пропорційну виборчу систему, можливості лобіювання у простих депутатів значно звузилися - тепер подібні питання вирішують лише керівник фракції і кілька персон, які мають вплив всередині неї [9].

Кабінет Міністрів доручив Мін'юсту розробити законопроект, що легалізує лобіювання. Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук.

Висновки

Політичний лобізм - поняття для позначення професійної форми діяльності, покликаної забезпечити потрібне політичне рішення.

Згідно із завданням роботи, автор дослідив прояви політичного лобізму у різних країнах. У США лобізм набув такого розмаху, що нині про нього говорять як про цілу індустрію специфічних послуг. Головна особливість лобізму в США - те, що він є певним «стовпом» американської політичної системи, одним із «свобод об'єднаних» громадян. В українському варіанті лобізму є дуже специфічна форма. Там розвивається абсолютно нехарактерний для інших країн процес «завоювання» політпартій національним бізнесом.

Автор проаналізував історію походження терміну «лобізм» та виокремив ряд позитивних та негативних чинників, які є актуальними в наш час.

Список використаної літератури

1. Буряг Р. Регулирование лоббизмом в странах ЕС//Право и защита. –2009.-№9.//

2. Зущик Ю. Лобізм – корупція = реформи//Контекст.-2009.-№7.//

3. Исаев Б. Теория политики.-СПб.:Питер,2008.

4. Карханин С. Лоббизм проходит сквозь стену//Русская газета.-1994.-№7.//

5. Лернер М. Развитие цивилизации в Америке.-М.: Политиздат,1992.

6. Малютин М. Лоббизм всего лишь средство обогащения//Известия.-1994.-№4.//

7. Надрин О.С. Лобізм:реалії та перспективи//Известия.-1994.-№6.//

8. Фридман Л. Введение в американское право.-М.:Олма-Пресс,1992.

9. Шрамович В. Особенности национального лоббизма//Известия в Украине.-2008.-№3.//