Смекни!
smekni.com

Місце особистості в політиці (стр. 3 из 3)

Серед чинників, сприяючих закріпленню агресивної поведінки як норма, слід назвати зовнішню середу (природну і соціальну) - на особистий простір, інтенсивність і якість спілкування, повітря. Водні і температурні чинники, дія шуму, алкоголю, наркотиків і тому подібне Слід враховувати також гормональні чинники агресивної поведінки.

Тероризм, як вже мовилося раніше, є типом агресивної політичної поведінки. Політичний тероризм став об'єктом наукового аналізу в останні десятиліття, а його становлення як помітного явища в політичному житті зазвичай датують кінцем 60х-началом 70-х років.

Труднощі у вивченні тероризму починаються вже з його визначення. Сам термін «тероризм» викликає однозначно негативну реакцію і пов'язаний з підвищено емоційним відношенням до феномену, часто використовується як ярлик для не зв'язаних між собою і досить різнорідних типів політичної поведінки.

Не багато політичних явищ сучасного миру пов'язано із стількома загадками, як тероризм, що увібрав в себе квінтесенцію екстремістського світогляду, змовницькій політичній ментальності і нігілістичний психології. У західній літературі існує більше 100 визначень «тероризм». Не має сенсу перераховувати їх, скажемо тільки, що, на думку фахівців, тероризм є специфічною формою озброєного насильства. «Загроза застосування насильства, - відмічає відомий дослідник тероризму Б. Дженкінс, - індивідуальні акти насильства або кампанія насильства, збуджуючі відчуття страху, можуть бути визначені як тероризм».

Серед найбільш істотних характеристик і аспектів тероризму слід виділити насамперед політичний аспект, пов'язаний з наявністю політичної спрямованості в діяльності терористичних груп, незалежно від їх орієнтації, етнічної, соціальної і демографічної структури або особистих устремлінь бойовиків.

Основні методи політичної боротьби терористичних організацій наступні:

- Провокація озброєного заколоту, повстання або військового перевороту для захоплення влади;

- Порушення системи державного управління за допомогою політичних вбивств, шантажу, нагнітання страху, безвихідності і відчаю;

- Руйнування основ цивілізованого життя і створення хаосу у функціонуванні систем зв'язку і життєзабезпечення, транспортних засобів, роботі організацій і установ сучасного суспільства.

Далеко не всі акти змовницьких, повстанських і екстремістських організацій є терористичними, і навпроти, не всі терористичні дії здійснюються професіоналами-терористами. Взагалі «чисті» терористичних рухів дуже мало. Більшість з них організації, що удаються не лише до тактики тероризму.

Військово-технічний аспект. Для тероризму характерні украй жорстокі форми озброєного насильства. Типовими методами є вбивства, вибухи в поїздах і авіалайнерах, вибухи автомашин, захоплення заручників і розправа з ними, посилка поштою мін-пасток, масові побоїща. Не відчуваючи нестачі в озброєнні і вибухівці, терористи уміло використовують досягнення сучасної техніки і технології, включаючи радіотелевізійну апаратуру, комп'ютерну техніку.

Нерідко намагаючись представити свою діяльність як «військові дії», терористи прагнуть також привласнити собі прийнятніший в очах громадської думки імідж «партизан», «борців за свободу», «повстанців».

Морально-психологічний аспект. Загальнолюдські етичні норми не існують для сучасного тероризму. Він заперечує основне право людини право на життя. Відомий англійський дослідник П. Уїлкінсон пише, що «терор кардинально відрізняється від інших видів насильства не просто жорстокістю, а вищим ступенем аморальності, нерозбірливості в засобах і некерованістю».

Гранично широкий круг політичних і суспільних діячів, що потрапляють в орбіти терору. Одночасно до розряду «символів режиму» зараховуються люди самих різних професій, що займають самі різні місця на ступенях суспільних сходів. Протягом лави років йшло розширення форм терористичної активності, відбувалася відмова від всякого самообмеження при виборі місця, часу і способів нападу. Жертвами терористів все частіше виявлялися випадкові люди.

Одне з основних завдань терористичних організацій - масова деморалізація населення. «Сценарій залякування», як правило, продумується і ідеологічно обґрунтовується. Він включає не лише стрілянину, вибухи бомб, але також манеру поведінки, часто незвичайний одяг і маски, войовничу риторику, психологічний пресинг. Все робиться для того, щоб викликати жах і замішання біля широкої публіки, підірвати відчуття безпеки і довіри до інститутів влади. Інколи така тактика досягає успіху.

Аморальність терористів підкреслюється тим, що інколи найжорстокіші злочини здійснюються заради досягнення зовнішнього ефекту, якого нерідко добиваються за допомогою засобів масовій інформації. Терористам необхідна можливо велика аудиторія, максимальний відгомін, широкий резонанс. Вони зазвичай передбачають і прораховують реакцію політичних партій і урядів, широкій громадськості. Ця реакція деколи важливіше для терористів, чим вбивство наміченої жертви.

Юридичний аспект тероризму представляє чималі труднощі через відсутність однозначного розуміння феномену і складності його відмежування від кримінальної злочинності і різних форм визвольної боротьби. Поза сумнівом, тероризм кримінальний за своєю природою, але які насильницькі акти є терористичними?


Висновок

Складність розрізнення понять «терорист» і «борець за свободу», обумовленість підходу до цього питання ідеологічними позиціями протягом лави років багато в чому блокували антитерористичну діяльність ООН і інших міжнародних організації.

Існують і інші юридичні проблеми. Так, кидаючи виклик державі, суспільству, міжнародній громадськості, тероризм одночасно прагне максимально використовувати весь комплекс цивільних і політичних прав, що надаються цим же державам - привернути до себе увагу і співчуття, інтегруватися в міжнародно-правовий і юридичний простір сучасної цивілізації, забезпечити захопленим терористам статус «військовополонених».

В даний час ніхто не може заперечувати, що тероризм почав діяти не лише в локальному і регіональному, але і в міжнародному масштабі. Сфера його дій тягнеться не лише на сухопутну територію, але також на повітряний і морський простір. Сучасні терористичні організації ставлять під загрозу повітроплавання і мореплавання, бізнес, комунікації і ін.

Більшість учених вважають сучасний тероризм за явище, якісно і кількісно відмінними від екстремістських рухів минулого, що говорить про необхідність його пильного вивчення на міждисциплінарному рівні. У небувалій донині активізації терористів небезпечна перш за все їх безкомпромісна атака на моральні і політичні цінності сучасної цивілізації, демократичні інститути, стабільність і свободу вибору.

Не дивлячись на те, що думки західних політологів вельми розрізняються, вони єдині в своєму виводі про небезпечний характер терористичного виклику як в західних, так і таких, що в розвиваються країнах; підкреслюються такі характеристики сучасного тероризму, як глобалізація, політична многоликість, динамізм в зміні зовнішнього вигляду, ясно позначена міжнародна спрямованість. На думку учених, він є важливим чинником і компонентом конфліктних ситуацій на сучасному світі.


Використана література

1. Введення в політологію / під ред. М.Х. Фарушкин, Казань - 1992

2. Леббот Р. «Психологія народів і мас», Спб - 1908

3. Основи політичної науки: Навчань. посібник для Вузів. Під ред. В.П. Пугачова, М - 93.

4. Політологія: Курс лекцій. Лютих .А., Тонких В.