Смекни!
smekni.com

Контроль і аудит оплати праці і заробітної плати бухгалтерією Серговської філії ТОВ "Лео" із застосуванням АРМ "Бухгалтера" (стр. 2 из 3)

Контроль за витратами фонду заробітної плати підрозділяється на попередній і подальший.

Попередній контроль забезпечує правильне застосування встановлених в затверджених штатних розкладах посадових окладів і різних надбавок до окладів, правильне застосування різного роду доплат і систем преміювання.

З метою попереднього контролю за витратами фонду заробітної плати і дотриманням чисельності працівники відділу кадрів Серговської філії стежать, щоб при прийомі працівника на роботу або його переміщенні, строго дотримувався затверджений штатний розклад. В обов'язки бухгалтерії Серговської філії входять наступні контрольні функції по попередньому контролю:

– контроль за достовінтість оформленням первинних документів, що – служать підставою для нарахування всіх видів оплат;

– контроль відповідності кількості працівників по посадах і окладах, яким нараховується заробітна плата, аналогічних даних, передбачених в затвердженому штатному розкладі по кожному структурному підрозділу;

– контроль за достовінтість застосуванням затверджених положень про преміювання працівників Серговської філії;

– контроль за достовінтість застосуванням компенсаційних виплат та заохочень, затверджених положенням про оплату праці ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання».

До подальшого контролю відносяться аналіз та ревізія оплати праці. Його в Серговській філії здійснюють працівники відділу праці і заробітної плати з участю працівників бухгалтерії та інших служб. Для здійснення контролю за фондом заробітної плати в цілому по Серговській філії, а також в розрізі структурних підрозділів, категорій працюючих використовуються вихідні форми програми АЗАРТ по нарахуванню заробітної плати (зведення нарахованої заробітної плати по видах оплат в цілому по підприємству, зведення нарахованої заробітної плати в розрізі категорій персоналу, структурних підрозділів і по видах оплат).

Після закінчення кожного місяця працівниками відділу праці і заробітної плати складається довідка про витрату фонду заробітної плати в зіставленні з планом структурного підрозділу, виводиться економія або перевитрата по кожному з них. Довідка представляється директору Серговської філії для вживання заходів, що виключають перевитрату фонду заробітної плати окремими структурними підрозділами.

облік заробітний витрата табельний

2. Аудит розрахунків по оплаті праці в Серговській філії ТОВ «ЛЕО»

Окрім державних контролюючих органів, в Україні з 2003 року функціонує підсистема незалежного фінансово-економічного контролю – аудит.

Перехід до нових економічних відносин в Україні, розвиток підприємств недержавної форми власності, роздержавлення та приватизація державного майна об'єктивно зумовили необхідність становлення і подальшого розвитку незалежного аудиту.

Правові основи здійснення незалежної аудиторської діяльності в Україні базуються на Законі України «Про аудиторську діяльність».

Основна задача цього Закону – створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтеРЕМів власника. Аудит виконує такі основні задачі:

– перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації про фінансово-господарську діяльність суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, повноти та відповідності обліку чинному законодавству і встановленим нормативам;

– надання аудиторських послуг у формі консультацій з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних і юридичних осіб.

Сфера діяльності незалежного аудиту – в основному позабюджетні підприємства, організації, установи, хоча в деяких випадках згідно статті 25 Закону України «Про Рахункову палату» аудитори можуть притягуватися до перевірок в бюджетній сфері.

Метою аудиту розрахунків по соціальному страхуванню, внесків до Пенсійного фонду, фонд зайнятості є перевірка правильності, повноти і своєчасність здійснень відрахувань по всіх видах оплати праці за відповідний період та перевірка своєчасності переліку внесків і законності використовування засобів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Перевірку розрахунків доцільно починати зі встановлення, чи є підприємство платником перерахованих платежів згідно чинного законодавства. Перевіряється, чи зареєстроване підприємство, установа, організація як платник страхових внесків по місцю свого знаходження уповноваженими особами Пенсійного фонду, відділенням Фонду соціального страхування. Реєстрація повинна бути проведена в 10-денний термін з дня отримання свідоцтва про реєстрацію підприємства (установи).

Серговська філія ТОВ «ЛЕО» зареєстрований, як платник до Пенсійного фонду України, до фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок тимчасової втраті працездатності, до фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, до фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві в місті Стаханове.

Внески до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування відносяться до загальнодержавних обов'язкових платежів.

Тарифи обов'язкових внесків на державне страхування в Україні для підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності і господарювання, виду діяльності та галузевої приналежності встановлюються Верховною Радою України у відсотках до фонду оплати праці як штатних працівників, так і тих, хто не знаходиться в штаті підприємства.

Відрахування на соціальне страхування здійснюються щомісячно по всіх видах оплати роботи і премій, на які не нараховуються страхові внески. Розподіл між Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування України визначається відповідними законодавчими або нормативними актами.

Перевірку внесків до Фонду соціального страхування, Пенсійний фонд доцільно здійснювати по таких позиціях:

1. База оподаткування: нарахована основна і додаткова заробітна плата, інші виплати (грошові і негрошові).

2. Ставки платежів.

3. Джерела фінансування нарахованої заробітної плати.

4. Достовірність віддзеркалення в бухгалтерському обліку і звітності.

5. Своєчасність оплати.

Розглядаючи достовірність визначення бази оподаткування для будь-якого виділеного платежу, необхідно перевірити:

1)облік чисельності працівників та їх рух, зіставивши первинні документи: накази (про прийом та звільнення основних робітників і сумісників, про відпустки і т.д.); використовування робочого часу.

Відповідно до Конституції, Цивільного кодексу, Кодексом законів про працю проводиться перерахунок кількості відпрацьованих днів (табель обліку) і порівняння цих даних з робочими листками, розрахунковими і платіжними відомостями.

Перевіряється наявність і оформлення цих документів. Якщо оплата проводиться за договорами (контрактами), то з'ясовуються наявність і умови цих договорів, оформлення трудових відносин осіб, внесених в табель обліку робочого часу;

2) аудит тарифних ставок і посадових окладів. Встановлюється належне призначення посадових окладів по тарифних кваліфікаційних довідниках, галузевих угодах, тарифних сітках: наказів, договорів, штатних розкладів, фактичних ставок і відповідних документів, розрахункових листків і відомостей;

3) аудит розрахунку оплати праці. Переглядаються і перераховуються всі види оплати праці і визначаються їх розміри. Документи: листки непрацездатності, табеля, заяви на відпустку, розрахункові відомості;

4) аудит джерел фінансування оплати праці. Переглядаються кореспондуючі рахунки по різних видах нарахованої оплати, перевіряється правильність віднесення на собівартість видів оплати праці,
вказаних в ст. 9 Закону України «Про внесення змін і доповнень в Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств», інші види оплати за рахунок прибутку та цільових фондів.

Наступною стадією аудиторської перевірки є перевірка правильності застосування ставок платежів.

Аудитор повинен встановити відповідність і законність джерел фінансування оплати праці і сплачених внесків.

Аудитор може перевірити правильність відображення в бухгалтерському обліку нарахувань на заробітну платню у вигляді внесків до вищеназваних фондів.

Особливо уважно слід перевіряти своєчасність перерахування коштів.

Платежі на державне обов'язкове пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на випадок безробіття, платять:

—одночасно з отриманням засобів установами банків на оплату праці;

—у разі виплати засобів у вигляді натуроплати – наступного дня після такої виплати.

Відповідне оформлення даних бухгалтерського обліку вимагає використовування бланків встановленої форми, наявності регістрів бухгалтерського обліку, встановлених інструкціями та вказівками Міністерства фінансів України, Головного Управління Державного казначейства України і галузевих міністерств, правильного і акуратного відображення записів, підбиття підсумків по оборотах, та залишків на початок і кінець кожного звітного періоду.

Наявність необумовлених або невірних виправлених помилок в облікових регістрах і банківських документах (що взагалі неприпустимо) свідчить про незадовільний стан бухгалтерського обліку на підприємстві.

Витрати по оплаті праці враховуються відповідно до типових форм, розроблених наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками та службовцями по заробітній платі» від 22.05.2006 г. №144: