Смекни!
smekni.com

Політологія Київської Русі (стр. 7 из 7)

2. Для політичної думки Україна кінця XVI - початку XVIIст. характерне обстоювання ідеї соборності правління християнської церкви. Значну роль у розвитку політичної думки в цей час відіграла Києво-Могилянська Академія - перший вищий навчальний заклад в Україні, та II відомі мислителі Петро Могила, Стефан Яворський, Феофан Прокопович. Ф. Прокоповичу належить створення теорії освіченого абсолютизму.

3. Українська політична думка козацько-гетьманської доби (друга половина XVII - кінець XVIIIст.) пов'язується з іменем видатного політичного й державного діяча Богдана Хмельницького, який не лише висунув завдання створення незалежної держави, а й зробив усе можливе для його розв'язання. Помітним документом цього періоду є також Конституція 1710 року, що ввійшла в історію як Конституція Пилипа Орлика. І хоча вона не мала застосування, проте її неперехідне значення як документа, що вперше в історії України на юридичному ґрунті зафіксував принципи, на яких має будуватися політичний устрій.

4. Політична думка середини XIXст. визначається ідеями Кирило-Мефодіївського товариства, зокрема метою об'єднати всі слов'янські народи в єдину федеративну республіку. Здійснити цю ідею передбачалося шляхом реформ, мирної пропаганди й просвітництва. Окрему позицію з цього питання мав Т. Шевченко, який обстоював ідею народного повстання та проголошення демократичної республіки.

5. Політична думка в Україні кінця XIX - початку XX ст. характеризується ідеями автономно-федералістського устрою суспільства (М. Драгоманов), популяризації економічного вчення К. Маркса (С. Подолинський), громадівського соціалізму (І. Франко).

6. На початку XXст. політична думка прагнула розв'язати проблеми національного відродження на грунті соціалістичних перетворень (М. Грушевський, В. Винниченко). І в позитивному, і в негативному плані монархічні концепції В. Липинського, націоналістичні погляди Д. Донцова своїми гранями торкаються реалій сучасного їм політичного життя, через те зберігають свою актуальність і в наш час.

Список використаної літератури

1. Бабкіна О.В., Горбатенко В.П. Політологія: Підручник. - З-тє вид.,

перероб., доп. - К.: ВЦ "Академія", 2006. - 568 с.

2. Семківа О.І. Кінець XIX - перша половина XXст.: Хрестоматія

Львів, 1996. - 800 с.

З. Рудич Ф.М. Політологія: Підручник. - К.: Либідь, 2004. - 480 с.

4. Шляхтун П.П. Політологія: Підручник. - К.: Либідь, 2002 - 57с.