Смекни!
smekni.com

Політична наука (стр. 3 из 3)

Адорно Хабермас - видний представник німецької філософії. В центрі його роздумів лежить поняття комунікативного розуму. Першим кроком в розвитку цього поняття була книга Пізнання і інтерес (1968). Своєрідність філософської теорії Хабермаса полягає в тому, що він зв'язав поняття розуму з емпіричною теорією соціальної еволюції, розробленої Марксом, Вебером і Парсонсом. Осмислюючи структурну трансформацію, що переживається суспільством, Хабермас ще на початку 1960-х років висунув поняття, яке в кінці того ж десятиріччя зробилося ключовим для цілого покоління студентської молоді. Це поняття - публічність, громадськість. Іншу важливу тему хабермасовських досліджень утворює взаємозв'язок права і демократії. Згідно Хабермасу, формування національного суверенітету слід розуміти як раціональний процес, що включає вироблення суспільної волі, яка зовні цієї раціональної процедури носила б анархічний характер. Формулювання і поняття Хабермаса зробили помітний вплив на сучасну політологічну думку. Продуктивне сприйняття його ідей відчутно в багатьох країнах, особливо в США.

Еріх Фромм - відомий мислитель XX сторіччя. Його популярність у всьому світі і вплив його ідей на сучасну свідомість значна. Він дав імпульс розвитку гуманістичного мислення нашого століття. Великий його внесок в розвиток сучасної політичної філософії. Фромм був в числі перших дослідників, що звернулися до діагностики тоталітарного суспільства, причому не тільки нацистського, але і казарменно- соціалістичного. На відміну від багатьох дослідників, які вважали нацизм випадковим відхиленням, Фромм показав стійкість і відтворність тоталітаризму як політичної практики і типу мислення. Попередження Фромма надали дію на вивчення феномена деспотії. Спираючись на психоаналіз Фромм також активно досліджував історичні типи соціального характеру і причини самовідчуження особи, трансформацію потреб і поведінкових структур.

Карл Поппер - впливовий сучасний мислитель, одним з найбільших в ХХ сторіччі захисників відкритого суспільства. В своїй фундаментальній праці «Відкрите суспільство і його вороги» (1945) Поппер намагається відповісти на головне питання - як можливо організувати маси в співтовариства без зайвого обмеження свободи особи.

На думку Поппера, демократія є якнайкращою формою державного пристрою. Її потрібно розглядати як засіб захисту свободи, у тому числі як засіб, який не спрацьовує, якщо суспільство, що використовує його, ще не приготовано цінувати свободу і толерантність, а тільки розуміє важливість цих цінностей. Демократія, тобто воля більшості, може сприяти збереженню і захисту свободи, але вона ніколи не здатна саму по собі створювати свободу, якщо кожного окремого громадянина це не хвилює. К. Поппер розглядав відкрите суспільство як якнайкращу форму суспільного життя, визначаючи його як суспільство, що «звільняє критичні сили людини». Він протиставляє відкритому суспільству закрите, або "родоплемінне" з його підкоренням магічним силам. Держава, на думку Поппера, повинна існувати ради вільного суспільства, а не навпаки. Саме тому мислитель ратував за те, щоб кожний громадянин поєднував свій борг відданості державі з певною настороженістю, навіть деякою недовірою до держави і його урядовців, в його обов'язку входить спостерігати і стежити за тим, щоб держава не переступала межі своїх законних функцій. Адже інститути держави могутні, а там, де є сила, завжди існує небезпека зловживання нею - загроза свободі. Врешті-решт, укладає Поппер, тільки традиції вільного суспільства зможуть зрівноважити силу держави за рахунок забезпечення відповідних засобів заборони і контролю, від яких залежить доля всієї свободи.

Ральф Дарендорф - представник немарксистської теорії соціального конфлікту в суспільстві. Його теорія розвивається по 5 основним напрямам:

1.Общество конфліктно, а не рівноважно.

2. Соціальна рівність не досяжно, теорія класового конфлікту зображається в ліберальних відтінках. Увага до стартових можливостей індивіда, конкуренції, мобільності, відносинам панування і підкорення.

3. Суспільство розглядається по засобах взаємодіючих соціальних груп, що мають власну мету і інтереси.

4. Вивчення взаємостосунків групи і індивіда.

5. Конфлікти в суспільстві з приводу ресурсів, як протилежність норм і очікувань.

Дарендорф виділяє учасників конфлікту: це пануючі над ресурсами з одного боку і виключені з цього процесу з іншою. Шляхи виходу з головного конфлікту, що розколює суспільство, він бачить в соціальній мобільності, яка породжує безліч дрібних конфліктів, роз'єднуючих соціальні групи, які зрештою стирають грань основного конфлікту і звужують його.

4.3 Політична школа Франції

Стан сучасної політичної думки на Заході багато в чому визначає розвиток політології у Франції. Політична наука в цій країні порівняно молода, в ході свого становлення і розвитку вона пройшла 2 етапи.

Перший етап - починається з кінця XIX століття і завершується Другою світовою війною.

Другий етап охоплює післявоєнний період і продовжується дотепер.

Найхарактернішою межею першого етапу є дослідження політичних процесів в рамках конституційного права. Причому відбувалося це по трьох основних шляхах: перший пов'язаний з політизуванням конституційного права за рахунок включення в нього політичних питань. Початок цьому процесу був встановлений Есменом, що опублікував в 1895 році роботу «Елементи конституційного права», в якій разом з традиційними конституційно-правовими питаннями досліджувалося також питання про «гру політичних сил» в суспільстві.

Другий шлях - виражався в соціологізуванні конституційного права - в розширенні його традиційних рамок за рахунок посилення позитивістської орієнтації, спочатку що зародилася в політичній науці США. Саме вона не тільки озброїла дослідників соціологічними методами аналізу, але і додала соціологічну спрямованість всій конституційно-правовій проблематиці. Слідством цього з'явилося домінування в системі французького політологічного знання представників політичної соціології.

Третій шлях - полягав у виході дослідників за рамки конституційного права взагалі.

Радикальні зміни в системі політичного знання Франції відбулися після Другої світової війни. В 60-70 рр. з'являється серія робіт французьких політологів (Пріло, Баренса, Бурріко, Бюрдо, Арона, Дюверже і ін.) в яких широко обговорюється як предмет політичної науки, так і її проблематика. В ці роки більш чітко позначається і специфіка досліджень французької школи. Вона виражається в акцентуванні уваги перш за все на:

1) Дослідженні класів і соціальних груп, включених в політичні відносини.

2) Вивчення соціального єства влади: взаємодія суб'єктів і об'єктів; рекрутування правлячих еліт, співвідношенні раціональних і ірраціональних елементів політики.

3) Дослідженні стратегій політичних партій і рухів; політичних криз, соціалізації різних груп, особливо молоді.

4) Розвитку в політиці прикладних галузей політичного знання, направлених на оптимізацію політичних відносин.


Висновок

Найважливішим напрямом розвитку політичної науки з 1970 р. стало розповсюдження якісної системи вищої політологічної освіти в країні. Ще 30 років тому політологи запозичили методи з соціології і психології, тепер вироблені власні. Створені численні методичні допомоги, підручники по політичній науці.

Актуальною залишається проблема етики політичної науки, поставлена Рухом «За нову політичну науку». Учені повинні відчувати відповідальність перед суспільством за наслідки втілення своїх ідей.