Смекни!
smekni.com

Політичний діяч Алексис де Теквіль (стр. 3 из 3)

Відношення Теквіля до партій в США – тема особлива і повинна вписуватися в контекст європейського сприйняття Америки. Цікаво, що самі американці – сучасники Теквіля, здається, не дуже високо цінували саме цю партійну частину його книги. Принаймні серед декількох тисяч журнальних і газетних статей, що вийшли з моменту публікації англійського перекладу і до Громадянської війни, немає жодної, і якою на одній сторінці були сусідами б слова «Теквіль» і «партія». Усвідомлюючи всю небезпеку збіглих зауважень по такому серйозному приводу, відмітимо все ж, що, на наш погляд, Теквіль не зрозумів зрушень, що відбувалися в Америці, в області партійного будівництва. Його схема «великих» (партій принципів на зразок федералістів, таких партій в Америці більше не існує) і «малих» партій (що аж кишать всюди в США безпринципних об'єднань, що збиваються ради захвату влади) виглядає досить архаїчний. Важко не погодитися з Хофстедтером, що підкреслив набагато більше значення зауважень Теквіля про «політичні об'єднання». Звичайно, подорож Теквіля припала на перехідний момент – від політичної культури «батьків-засновників» до культури «джексоновської демократії». Багато рис змін важко було схопити навіть такому глибокому політичному мислителеві, яким був французький граф. Американське «токвилебачення» – значне явище в історіографії. Найбільший інтерес представляють роботи критиків «консенсусної школи», що зверталися до Теквілю і характеризували його як провісника теорії консенсусу [1, с. 96].


Висновки

В центрі уваги Теквіля виявляється проблема демократії. Їй присвячені всі його основні твори; «Демократія в Америці», де дається аналіз виникнення і розвитку її характерних ознак в США; «Старий порядок і революція» – спроба визначити специфіку її виникнення у Франції. Нарешті, їй присвячені його «Спогади» про революцію 1848 р., де показано становлення соціального питання. Шляхом зіставлення різних типів суспільства Теквіль прагне вирішити одну проблему – виникнення демократії як нових соціально-політичних буд. Він шукає її рішення в інтерпретації переходу від традиційного феодального і аристократичного суспільства до суспільства рівних можливостей. Центральним при такій постановці питання виявляється співвідношення принципів рівності і свободи. Концепція демократії як внутрішньо суперечливої освіти заснована на взаємній протилежності її принципів. Звідси пошук нового політичного ідеалу – поєднання демократії (як загальної рівності) з інститутами ліберальної спрямованості. Політичною формою його реалізації стає конституційна монархія.

Запорукою свободи Теквіль вважав свободу вибору, а на уряд пропонував дивитися лише як на стримуючу силу, до допомоги якої потрібно прибігати, коли приватна ініціатива безсила. Державна влада – небезпечна річ, і чим менше у неї законних повноважень, тим менше небезпека тиранії. Основним пороком французького уряду вважав його надмірну схильність втручатися в місцеві справи. Децентралізація стала для нього ще однією заставою свободи. Лише сама людина, суспільство, місто, народ мають право визначати свої інтереси і, до тих пір, поки вони не наносять збитку іншим, ніхто не повинен втручатися в їх справи.


Список використаної літератури

1. Власова М.А. Партии в XIX веке как элемент политической культуры США / Марина Александровна Власова // Американская цивилизация как исторический феномен. Восприятие США в американской, западноевропейской и русской общественной мысли. – М.: Наука, 2001. – С. 95-122.

2. Герасіна Л. М., Журавський В. С., Зимогляд В. Я. Політологія: Академічний курс / Л. М. Герасіна, В. С. Журавський, В. Я. Зимогляд – К. : Видавничий дім «Ін Юре», 2006. – 520 с.

3. Медушевский А. Н.Демократия и свобода личности: Пушкин и Токвиль / Андрей Николаевич Медушевский // Россия и мировая цивилизация. – М. : Наука, 2000. – С. 59

4. Медушевский А. Н. Алексис де Токвиль, социологія государства и права / Андрей Николаевич Медушевский // Россия и мировая цивилизация. – М. : Наука, 2000. – С. 120 - 129.

5. Обушний М. І., Примуш М. В., Шведа Ю. Р. Партологія / М. І. Обушний, М. В. Примуш, Ю. Р. Шведа. – К. : Арістей, 2006. – 432 с.

6. Острогорский М. Я.Демократия и политические партии / Моисей Яковлевич Острогорский. – М. : Аспект Пресс, 1997. – 640 с.

7. Політологія. Підручник / За заг. ред. проф. В.Г. Кремень , проф. М.І. Горлача. – Харків : Єдінорог, 2001. – 640 с.

8. Політологія. Підручник для студентів вузів / За ред. О.В. Бабкіної, В.П. Горбатенка. – К. : Академія, 1998. – 368 с.

9. Політологічний енциклопедичний словник: Навч. посібник для студентів вузів. – К. : Генеза, 1997. – 400 с.

10. Политический процесс: основные аспекты и способы анализа: Сборник учебных материалов / Под ред. Е.Ю. Мелешкиной – М. : Инфра-М, 2001. – 302 с.

11. Токвиль А. де. Демократия в Америке / Алексис де Токвиль. – М : Прогресс, 2000. – 560 с.

12. Токвиль. А. де Старый порядок и революция. / пер. с фр./ / Алексис де Токвиль. – М., 1997. – 252 с.

13. Шведа Ю. Р. Теорія політичних партій і партійних систем / Юрій Романович Шведа. – Львів: Тріада плюс, 2004. – 528 с.

14. Юрій М. Ф. Основи політології / Михайло Федорович Юрій. – К.: Кондор, 2005. – 340 с.