Смекни!
smekni.com

Любіювання в структурі паблік рилейшнз (стр. 7 из 7)

На посаді міністра Є. Червоненко публічно виголошував відверто шовіністичну сентенцію: «Я никогда не забываю, что пока существует Израиль, свобода еврейского народа будет всегда сильнее и значимее любых международных проблем и конфликтов» При повному мовчанні вітчизняного МЗС він дозволяв собі вільно керувати українською зовнішньою політикою. «Говоря о проблеме мира на Ближнем Востоке, Евгений Червоненко отметил огромную роль Израиля в этом процессе, подчеркнув необходимость поддержки Украиной его усилий в борьбе с терроризмом. “В начале ноября планируется визит Виктора Ющенко в Израиль, и это будет шагом поддержки усилий этой страны в борьбе с терроризмом на Ближнем Востоке”, — констатировал Евгений Червоненко» [16]. «Кілька місяців тому причепився в туалеті парламенту до Василя Червонія (нині глава Рівненської обласної держадміністрації. — Ред.), посміхається Черво-ненко. — «Я засунув його голову в раковину і сказав: «Ще одне погане слово про Ізраїль і я тебе розірву», — описує кореспондент американського єв­рейського агентства JTA .

Аж до останнього дня перебування на посаді міністра Є. Червоненко «відзначався» участю у скандалах. Чи не найгучнішим стало роздмухування історії навколо повідомлення про побиття учня єврейської єшиви. Після того Верховна Рада України підтримала запит народного депутата України, голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока до Президента України щодо «усунення Є. Червоненка з посади Міністра транспорту та зв'язку України за паплюження ним Української нації, розпалювання міжнаціональної ворожнечі та заподіяння шкоди економічній безпеці України». Показово, що не підтримали цей запит практично всі депутати від фракції «Наша Україна» (тільки один виявив принциповість). Депутатський запит вичерпно висвітив цю історію: «За повідомленням Центру громадських зв'язків МВС України “28 серпня ц. р. близько 23-ї години у підземному переході біля торговельного комплексу “Мандарин-Плаза” в Києві група неві­домих з хуліганських спонукань завдала тілесні ушкодження 32-річному киянину, студенту Єврейського університету «Єшива» /.../ МВС повідомило, що особами, які скоїли цей злочин, виявилися двоє жителів Києва та мешканець Білозерського району Херсонської області. Ус і зловмисники ніде не працюють, а під час побиття студента Єврейського університету «Єшива» перебували у стані сильного алкогольного сп'яніння. Попередньо встановлено, що цей злочин скоєний не на ґрунті антисемітизму. 31 серпня на офіційному сайті Мі­ністерства транспорту та зв'язку України був оприлюднений брутальний коментар Міністра транспорту та зв'язку України Є. Червоненка з приводу зазначеної події. Дізнавшись про інцидент, Міністр перервав зустріч із членами Інвестиційної ради при Мінтрансзв'язку та повернувся до Києва. У зв'язку з цим виникає питання: чи після кожного побиття українських громадян Міністр транспорту та зв'язку України Є. Червоненко перериває зустріч із членами Інвестиційної ради при Мінтрансзв'язку? Якщо ні, то цим Є. Червоненко порушив статтю 24 Конституції України, яка не допускає “привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками”, і надав привілей за етнічною та релігійною ознаками студенту Єврейського університету «Єшива».

Ще одна цитата зводить наклеп на українську націю і, враховуючи всесвітню доступність Інтернету, паплюжить українців перед світом: «Це в 41-му році, після відмови есесівців, українські поліцаї розстрілювали мирне населення у Бабиному Яру. А сьогодні, після Помаранчевої революції, неприпустимо, коли міліція розцінює такий випадок як звичайне хуліганство». Такі заяви посадової особи розпалюють міжнаціональну ворожнечу, представляють українців катами мирного (!) населення, та всупереч ст. 11 Конституції України — нищать істо­ричну свідомість української нації. У наведеній цитаті також міститься втручання в роботу правоохоронних органів та тиск на них. Далі повідомлено, що Є. Червоненко «закликав політиків, які досі зберігають мовчання, не намагатися використати цей випадок в інтересах підняття власної популярності, спекулюючи історичними антисемітськими настроями, а згадати, що Україна завжди була і залишається інтернаціональною країною». Це також є наклеп та пряма образа українців, наслідком чого є розпалювання міжнаціональ­ної ворожнечі. Крім того, свідоме поширення брутальних вигадок, які є вкрай шкідливі для України, заподіює шкоду національним інтересам України.

Прошу також врахувати синхронність скандальної заяви Є. Червоненка та позитивного сигналу щодо скасування поправки Джексона-Веніка. Відомо, що скасування зазначеної поправки стане символом рівноправних стосунків України та США і означатиме, що Україні вмикають зелене світло на шляху вступу до СОТ. Такий розвиток подій є невигідним для Російської Федерації, яка має намір вступити до СОТ раніше України, щоб як повноправний член СОТ диктувати нашій державі кабальні умови при вступі. Зважаючи на це, без перебіль­шення можна стверджувати, що Є. Червоненком лобіюються інтереси Російської Федерації та заподіюється шкода економічній безпеці України, що є прямим порушенням ст. 17 Конституції України.

У повідомленні прес-служби партії коментується стаття "ЕП" "Будні соціалістів у ВР: сигари та крабові палички", в якій пояснюється лобістська суть законотворчої діяльності соціалістів.

Витягаючи речення з контексту, у партії роблять висновок, що "автори визнають, що СПУ не бере участь у політичних ігрищах, а працює над економікою". "Це їх обурює?", - перепитують в СПУ.

"Соцпартія своєю показовою поведінкою ламає вибудувану лінію на дискредитацію Верховної Ради, яка нібито "нічого не робить, тільки мітингує", - йдеться у повідомленні.У повідомленні висловлюють здивування, що у статті називають "дрібними" закони, які, на переконання СПУ, "орієнтовані на захист вітчизняного виробника"."Цілком можливо, що турбота про Україну та українську економіку є дивною для тих, хто на шкоду національній економіці та вітчизняним виробникам лобіював інтереси виробників польської яловичини, тростинного цукру-сирцю з Бразилії та ділків, які прагнуть за безцінь скупити українську землю", - обурюються в партії.

Лобізм в якійсь мірі ми можемо трактувати як що стоїть на перетині професійних вимог имиджелогии і паблик рилейшнз. Тут знову виникає проблема переведення вимог і інтересів однієї організації на мову інший. Йде постійний пошук поєднання цих інтересів. Та і інша сторона повинна побачити іміджі успіху в цьому загальному для них об'єкті. Тому кожна солідна структура і веде спрямовану пропагандистську кампанію по захисту своїх інтересів. Не лише на вузькому рівні типу конкретних аспектів лобіювання, але і на найзагальнішому, пов'язаному із захистом своїх інтересів в цілому. Можна навести наступний приклад: "Торговельна палата США щотижня випускає радіопрограму "В чому проблема"? (її транслюють більше 90 станцій) і щомісячну телепередачу "Підприємництво", яка йде по 100 телевізійним каналам. 500 періодичних видань публікують щотижневі огляди "Голос бізнесмена" за підписом президента Торговельної палати" (Андрунас Е. Ч. Бізнес і пропаганда. - М., 1986. - С. 87)..

На закінчення приведемо рейтинг російських лобістів, який "Незалежна газета" (1998, 14 травня) розділила на три групи, : перші особи, професіонали і регіональні лідери. Найцікавіший рейтинг професіоналів, для яких лобізм, за твердженням газети є одним з основних видів діяльності. У список потрапили (приводимо перших п'ятнадцять осіб), відібраних в результаті експертного опитування:

1. Березовський Б.Ф. Незалежний політик

2. Дьяченко Т. Б. Адміністрація президента

3. Невзлин Л.Б. ІТАР-ТАРС

4. Шахновский В. С. РОСПРОМ

5. Зверев С. А. Міст-банк

6. Ресин В. И. Уряд Москви

7. Бабаків В. Ю. ОРТ

8. Авен П. О. Альфа-банк

9. Немцов Б.Е. Федеральний уряд

10. Удугов М. Уряд Чечні

11. Киселев Е.А. НТВ

12. Егиазарян А.Г. Група ОНЭКСИМ

13. Боос Г. В. Депутат Держдуми

14-15. Алексашенко С. В. Центробанк РФ

14-15. Шохин А.Н. Депутат Держдуми

Цей список цікавий також певним збігом по деяких особах із списком фахівців, що знаходяться на видноті, з ПР. Заголовок статті в "Незалежній газеті" звучить як "Рейтинг вітчизняних "товкачів" проілюстрованою фотографіями Валентина Юмашева, Віктора Черномырдина, Тетяни Дьяченко, Бориса Березовського, Єгора Строева і Юрія Лужкова.


Список використаних джерел

1, журнал «Контекст»: Лобізм — корупція = реформи

2, Лобізм, групи тиску при прийнятті рішення

3, Україна — поле гри без правил для іноземних лобістів?

4, Лобіювання: світова практика

5, Соціалісти обурюються, що їх лобізм не хочуть визнавати роботою?

6, Cпециализированный ресурс посвященный лоббизму и связям с органами власти в Украине.

7, http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Gurn/korol/07.php

8, http://lib.socio.msu.ru/l/library?e=d-000-00---001ucheb--00-0-0-0prompt-10---4------0-1l--1-ru-50--- 20-about---00031-001-1-0windowsZz-1251-10&a=d&c=01ucheb&cl=CL1&d=HASH6eada3e27ebacda784261d.5.6