Смекни!
smekni.com

Політичне маніпулювання та можливості його обмеження (стр. 2 из 4)

3. Неформальні канали передачі інформації (засновані на використанні особистих зв'язків).

У політичній літературі в поле зору дослідників частіше за все потрапляють ЗМІ та неформальні канали комунікації.

Засоби масової інформації представляють собою установи, створені для відкритої, публічної передачі за допомогою спеціального технічного інструментарію різноманітних відомостей будь-яким особам.

До ЗМІ відносяться преса, масові довідники, радіо, телебачення, кіно-і звукозапис, відеозапис, а також індивідуальні засоби накопичення і тиражування інформації (принтери, касети, дискети, диски і т.д.).

Слід зазначити, що засоби масової інформації за своєю природою багатофункціональні, вони не тільки забезпечують політичну комунікацію, але також є частиною економічної інфраструктури суспільства у вигляді медіа - бізнесу та його соціальної сфери у ролі інституту освіти і культури. Тому ЗМІ лише частково виступають політичним інструментом влади в суспільстві як засоби переміщення політично значимої інформації.

З усіх перерахованих вище видів ЗМІ найбільшу увагу дослідників на сьогоднішній день приваблює телебачення, яке стало вельми привабливим як для споживача, так і для виробника політичної інформації. Телебачення має ряд дуже специфічних рис, які дозволяють виділяти його з загального виряджаючи ЗМІ.

По-перше, те, що відбувається на екрані сприймається телеглядачем як у високому ступені достовірне, а відчуття від побаченого прирівнюються до відчуттів очевидця, що знаходиться безпосередньо в умовах реальної ситуації. По-друге, телебачення має високий переконує ефект в силу специфіки самих передач, які передбачають діалог між глядачем і коментатором. І по-третє, якщо газети і радіо в більшості випадків несуть в собі чітку і конкретну інформацію, що залишає мало простору для співучасті і розуміння, то телебачення якраз створює поле недомовленості, яке передбачає розширення можливостей аудиторії для сприйняття повідомлень. До того ж, до друкованого тексту можна повернутися, перечитати та переосмислити його, що неможливо з телесюжетом.

На сьогодні стало очевидним, що жодна політична сила, політична партія, група, політичний інститут і т.д. не доб'ються успіху, якщо не апробують свої погляди і пропозиції на масовій аудиторії через ЗМІ; жоден кандидат у політичні органи не буде мати шансів на обрання, якщо не використовує у своїй передвиборчій кампанії можливості ЗМІ; групи професійних іміджмейкерів, використовуючи маніпуляційні можливості ЗМІ, можуть істотно вплинути на імідж того чи іншого політика.

ЗМІ зробили справжню революцію в політиці. У постіндустріальному суспільстві влада знань і інформації стає вирішальною в управлінні суспільством, відтісняючи на другий план вплив грошей та державного примусу.

Такий рівень значимості ЗМІ породив ряд серйозних проблем. Так, 70-80-і рр.. ХХ ст. пройшли під знаком політичної боротьби за встановлення нового міжнародного інформаційного простору. Країни, що розвиваються виступали за встановлення рівноправних відносин у сфері інформатики та обміну інформацією. Виникали суперечності в цій сфері і між розвиненими державами. Наприклад, міністр культури Франції Жак Ланг очолив загальнонародну компанію проти "культурної експансії" США, проти американізації французької культури. У результаті були прийняті спеціальні закони, що регулюють співвідношення американських і французьких фільмів у кінотеатрах, а також прийняті заходи державної підтримки національного кінематографу.

Високорозвинена індустрія кіно в США дозволяє використовувати її в політичних цілях. Багато американські фільми продаються до прокату в Єгипті, Сирії та Малайзії за абсолютно символічну ціну, оскільки важливішим є завоювання максимально широкого ринку ідей і цінностей. Завдяки цьому відбувається інтернаціоналізація культур, що частково вирішує завдання з формування уявлення про "природний" політичне партнерство.

Від ЗМІ зараз залежить:

- формування картини світу у кожного з нас. Картина світу виникає не на порожньому місці. Вона складається з безлічі поглядів, установок, уявлень, ціннісних орієнтацій. Якою вона буде - не в останню чергу залежить від ЗМІ.

- Прийняття політичних рішень, оскільки воно прямо залежить від повноти та різнобічності інформації, одержуваної в результаті соціологічних досліджень, роботи аналітичних центрів, розвідки, і яка надходить багато в чому через ЗМІ.

- Формування як національного, так і міжнародної громадської думки. Від того, яка інформація поширюється, як коментуються події, багато в чому залежить вирішення найважливіших людських проблем, міжнародний політичний клімат.

Інформаційна політика безпосередньо пов'язана з характером політичного режиму. Автократичний режим, тоталітарна система, за визначенням, зацікавлені в жорсткої фільтрації інформаційних потоків, в максимально контрольованому контакті із зовнішнім світом. Демократичне суспільство і економічно, і політично зацікавлений у плюралізмі (множинність через співіснування) думок, свободи обміну інформацією.

Смисловими складовими комунікації через посередництво організацій є:

• Забезпечення організаційної взаємодії органів управління, громадських організацій з колективами регіону, з усіма верствами населення;

• організація служб "паблік рілейшнз", які планують інформаційну діяльність для організацій, галузей, органів управління, громадських установ;

• прогнозування соціальних наслідків політичних новацій;

• розробка соціальних проектів та їх кваліфіковане інформаційне забезпечення.

Велику роль в цьому відношенні відводять "паблік рілейшнз", який можна розглядати як функцію управління, яка передбачає вивчення та аналіз настроїв суспільства, гармонізацію політики організації або особи з громадськими інтересами, що сприяє реалізації програми дій, спрямованої на досягнення громадянського порозуміння і схвалення.

Паблік рілейшнз як діяльність виникла в США наприкінці ХІХ століття. Це було обумовлено потребами великого бізнесу, який на той момент був жорстко розкритикований громадськістю за ігнорування потреб суспільства і експлуатацію найманих працівників. Результатом такого стану ставали численні виступи найманих працівників, переростали у відкриті зіткнення з поліцією. У відповідь на це уряд почав активно втручатися в економіку, щоб примусити капіталістів діяти в інтересах суспільства. Таким чином, представники великого бізнесу були змушені продемонструвати свою повагу до громадськості та відповідальність перед суспільством.

Перша світова війна стала першим масштабним експериментом у галузі паблік рілейшнз. Американському уряду, для того щоб вступити у війну на європейському континенті, необхідно було заручитися підтримкою населення, серед якого були сильні настрої ізоляціонізму. Багато жителів Америки добре пам'ятали своє минуле. Більшість з них були вихідцями з Європи і бігли від безробіття, злиднів, релігійних переслідувань. Америка була для них символом нового життя, свободи, багатства. Ніхто з них не хотів мати нічого спільного зі старою батьківщиною. Незважаючи на це, уряду вдалося не лише переконати населення взяти участь у війні, але ще й умовити його платити за військову кампанію у вигляді державних позик.

Паблік рілейшнз складається з трьох компонентів:

• рекламної діяльності, тобто інформування споживачів політичної інформації через пресу, телебачення чи наочну агітацію (листівки, плакати тощо) з метою підштовхнути їх до конкретних дій;

• діяльності прес-агентів, які розміщують у ЗМІ приховану політичну рекламу у вигляді новин або замовних сюжетів;

• пабліситі - діяльності, спрямованої на підвищення репутації лідера чи організації (корпорації) через активну публікацію в ЗМІ позитивних матеріалів.

Політичні організації, партії, групи тиску виступають в якості комунікаторів між владою і населенням, трансформують політичні сподівання, очікування різних соціальних груп у вимоги і чітко сформульовані положення програм, і передають їх на рівень владних структур. А також, дані актори політичного процесу можуть адаптувати і доносити до населення рішення влади, підтримуючи, таким чином, як горизонтальні, так і вертикальні канали комунікації.

Особливе місце серед засобів політичної комунікації займають неформальні засоби передачі інформації. Їх роль зросла останнім часом. На думку дослідників, це пов'язано з тим, що в суспільстві спостерігається падіння довіри до офіційних джерел інформації. Це обумовлює зростання значущості інформації, отриманої в процесі міжособистісного спілкування.

До неформальним засобам комунікації відносять славу, про чутки, плітки, анекдоти, а також графіті. Перераховані кошти, в якості джерела інформації, найчастіше впливають на формування негативної оцінки діяльності політичних лідерів і політичних інститутів.

В основі поговору, чуток, пліток завжди лежить вигадка. Цю вигадку породжує вже перший оповідач, оскільки він не може володіти повною інформацією, і тому намагається реконструювати інформаційні прогалини. Надалі, при передачі від людини до людини, вигадка розростається, доповнюється все новими "подробицями", емоційними оцінками (кількість яких збільшується там, де не вистачає достовірної інформації). Ця емоційна забарвлення робить чутку, слух чи плітку більш привабливою і яскравою для запам'ятовування, а також спрощує її сприйняття і доступність для всіх соціальних груп.

Особливе місце серед неформальних засобів комунікації займають чутки. Чутки розглядаються як різновид інформації, яка поширюється за неофіційними каналами і спрямована на задоволення реальної інформаційної потреби, яка не може бути задоволена іншим способом; це колективна спроба знайти відповідь на актуальне питання в умовах дефіциту інформації.