Смекни!
smekni.com

Творчість Маркса, Енгельса, Леніна та Сталіна у політологічному вимірі (стр. 2 из 2)


Висновки

1. Великі основоположники – Маркс і Енгельс – відкрили закономірності розвитку суспільства, сформулювали основні поняття, показали, що таке капіталізм і як він функціонує, вказали можливості альтернативи. Ці їхні заслуги не може заперечити навіть буржуазна наука (звичайно, якщо це чесна буржуазна наука, а не наукоподібні спекуляції). Від початку вчення Маркса було дуже динамічним, воно пропонувало своїм послідовникам знаряддя для аналізу процесів, що відбувалися у суспільстві. Згодом італійський комуніст Антоніо Грамші скаже, що марксизм – це філософія практики. Якщо ще точніше, марксизм – це зброя класової боротьби пролетаріату.

2. Під керівництвом Сталіна та Леніна комунізм перетворився з властиво Західної відповіді на Західні проблеми індустріального життя за капіталізму, на властиво Східну відповідь застосування деспотичної влади держави для швидкого промислового розвитку та вирівнювання з Заходом.

3. Маркс, Енгельс, Сталін, Ленін залишаються видатними особами XIX ст., що сформулювали своєрідну "релігію революції", в основних рисах подали її ідеологічне та економічне обґрунтування, а також своє бачення історичного процесу, його перспектив.


Література

1. Маркс К., Енгельс Ф. Твори. Маніфест комуністичної партії К., 1958-1968. – 248 с.

2. Ленин В.І. Завдання радянської влади 5-е вид. М., 1970— 574 с.

3. Сталин Й. В. Вопросы ленинизма. М., 1947. – 543 с.

4. Такер Р. Сталин. Путь к власти М.-1990

5. Кауль От Сталина до Горбачова М.-1991