Смекни!
smekni.com

Популізм в політичному житті суспільства (стр. 3 из 4)

З плином часу демагогія стала набувати інший зміст. В. І. Даль вже так визначає демагога - крайній демократ, що добивається влади в ім'я народу; таємний порушник; поборник безначальності, бажаючий повалити порядок управління, а демагогію, як панування влади народу, черні в управлінні.

Сучасна етимологія цих слів означає наступне: демагог - самокорисливий шукач народної популярності, а демагогія - запобігливість у народу.

Тобто в сучасний період поняття "демагогія" придбало яскраво виражений негативний відтінок. У політичному сенсі демагогія виступає в якості оцінки виступів, промов заяв політиків, що не містять конструктивних ідей та пропозицій, або заплутують ту чи іншу проблему і відволікають увагу від насущних питань. Демагогія сприяє впровадженню в суспільну свідомість помилкових уявлень про дійсний стан справ у суспільстві, що переконують маси в позитивному русі без реального на те підстави.

Демагогами тепер називають таких політичних діячів, які створюють собі популярність, домагаються власних цілей брехливими і безвідповідальними обіцянками, збоченням фактів, обманом, лестощами, маніпулюванням свідомістю людей, спекулюючи на почуттях і прагненнях мас, вводячи їх в оману.

Демагогія є потужною зброєю в руках тих, хто має владу і хто до неї прагне. Її беруть на озброєння різні сили, зацікавлені у підтримці мас. Серед політичних демагогів зустрічаються люди, які свято вірять у свою правоту. Але суть від цього не змінюється: щире оману одного здатне ввести в оману багатьох.

Популізм використовує демагогічні прийоми, а це означає, що для нього характерні звернення до забобонам натовпу, лестощі натовпі і експлуатацію її інстинктів, брехливі, нездійсненні обіцянки, які дає політик для отримання влади або досягнення особистих цілей.

Політики, в тому числі ліберальні, звертаються не тільки до розуму, а й до почуттів, а також до інстинктів виборців. І чим більш переконливою у промовах політика поєднуються ці звернення, тим він вправнішим, тим більшу політичну вагу має. Така природа політичної боротьби.

Деякі російські політологи (С. А. Марков) вважають, що "переконуючи виборців взяти його точку зору, політик не може обійтися без певної міри демагогії".Це спірне заяву, так як, якщо тут під демагогією розуміється її первісний зміст, то воно не викликає сумнівів. Але якщо політик буде "трохи" обманювати, перекручувати факти, то навряд чи з цим можна погодитися.Сенс політичної риторики в умовах демократії полягає у зверненні до політичної аудиторії за підтримкою. Демагогія - це лукаве, брехливе слово, звернене до людей.

Те, що демократія не є ідеальним способом управління державою, відзначали багато дослідників. Так, Б. М. Чичерін констатував, що при демократії меншість підкоряється більшості, а це "становить перекручення дійсного ставлення державних елементів. У державі ... вища повинно панувати над нижчим, а не навпаки".

Так і демагогія - можливість звертатися до мас, брехати їм, роздавати обіцянки, захоплювати за собою - це завоювання демократії, які можна віднести до числа сумнівних достоїнств. Для зародження демократії демагогія дійсно становить небезпеку. Але в розвинутому демократичному суспільстві вплив демагогії знижується за рахунок розвитку інститутів, що захищають особу і меншості, що одночасно робить більш стійкою саму демократію.

Брехливе слово в політиці небезпечно. Однак всі спроби викорінити брехню взагалі або демагогію як прийом політичної боротьби закінчуються обмеженням свободи слова, яка може призвести до диктатури.

На відміну від демагогії популізм однозначно негативно класифікувати не можна. Підлаштовуватися під думку виборців, лестити натовпі чи спрощувати проблеми можна, не вдаючись до брехні, перекрученню фактів, обману.

Бути демагогом і бути популістом - не одне і те ж. Популізм передбачає менш негативний спосіб набуття популярності в масах, ніж демагогія. Багато політичних діячі користуються популістськими методами, тому що в сучасній політичній боротьбі треба сподобатися народу, для чого необхідно вміти висловлюватися на простому, зрозумілому народним масам мовою, говорити доступно про складні речі, ясно викладати думки, піднімати насущні проблеми, критикувати владу за її промахи. Всі ці складові вже споконвічно містять елементи популізму.

У той же час агресивний популізм те саме демагогії. Наприклад, в кінці XIX століття Б. М. Чичерін, маючи на увазі США, писав: "У таких країнах успіх мають втратили моральне гідність політикани, демагоги, які вміють лестити натовпі, потурати її пристрастям і ницим потягам. ... Демагоги у своїх корисливих цілях нацьковують натовп на все, що над нею підноситься, збуджують бідних проти багатих ".

З плином часу популізм стає необхідним атрибутом кожного політика. Причому його агресивність падає з підвищенням політичної культури громадян, розвитком громадянського суспільства, з наявністю в суспільстві толерантності та плюралізму думок. Демагогія ж зберігає за собою статус різко негативного прийому, як у політичній, так і в соціальній сфері.

Слід погодитися з тими дослідниками (А. В. Малько), які вважають, що популізм - лише складова частина демагогії. Тобто всякий популізм є демагогія, але не всяка демагогія є популізмом. Демагогія первинна, популізм вторинний, так як він виріс з демагогії, взяв на озброєння її арсенал засобів політичної боротьби і перейшов на інший, більш високий рівень.

Якщо популізм не ігнорують навіть найвідоміші, шановні політики, то одного звинувачення в демагогії часом досить для зниження рейтингу політичного лідера, так як демагогія стала лайливої кличкою для політиків.

Демагогія має більш широку область застосування: вона зустрічається в різних сферах діяльності людини. Популізм же пов'язаний з політикою, з боротьбою за владу і виступає своєрідною формою прояву демагогії, а саме, як вважає А. В. Малько - створює популярність за допомогою соціальної демагогії, залучення мас на свій бік демагогічними прийомами і методами, передвиборчими трюками.

Демагогічні прийоми закінчуються розчаруванням і скептицизмом мас. По суті демагогія представляє собою не що інше, як спотворення істини. Викрити її може тільки істина, доведена до народу. Саме істинне знання викриває обман.

Соціальної демагогії має протиставлятися добре організований масовий пізнання глибинних процесів нашого життя. Необхідною умовою боротьби з демагогією є відкритість влади: маси повинні володіти інформацією, необхідною для прийняття рішення.

Демагоги проповідують ідеї як би не спростовувані. Вони враховують особливість людської психології: люди мріють про краще майбутнє і в більшості своїй схильні до завищення власних можливостей. Тому для зменшення впливу демагогії необхідно критичне ставлення до висловлювань політиків.

4. Заходи протидії популізму

Популізм є атрибутом демократичного розвитку суспільства, тому протидія цьому політичному явищу повинна здійснюватися в рамках демократичного політичного процесу. Залежно від розвитку демократичних політичних інститутів в державі сценарій розвитку популізму також може бути різним.

У суспільстві з високим рівнем розвитку демократії: політик, який прийшов до влади з використанням популістської технології, реально проводить в життя економічні і соціальні програми, докладає зусилля для підвищення життєвого рівня населення, що є основним критерієм діяльності політичного лідера в демократичному суспільстві. Якщо його слова розходяться зі справами, то на чергових виборах повторити свій успіх такому політику навряд чи вдасться, так як опонентами будуть використані всі механізми демократичного впливу на виборців.

У суспільстві зі слабо розвиненими демократичними традиціями: з причини відсутності реальних програм, популістський політик починає шукати винних у погіршенні життя, крах декларованих перетворень, а потім за підтримкою звертається до обрав його народу, вказуючи істинних, на його погляд, винуватців такого становища. У таких умовах він йде далі і пропонує суспільству посилити натиск на "винуватців", домагаючись їх відходу з політичної арени. При цьому використовується, в тому числі, репресивний апарат. Всі ці діяння прикриваються вивіскою "для блага народу". Реально країна скочується до авторитаризму з подальшим можливим переходом до тоталітарного режиму. Причому поки народ буде орієнтуватися не на реальний стан справ в економічній та соціальній сфері, а на красномовні вислови політиків, не підкріплені справами - небезпека авторитаризму буде існувати.

Однією з умов розповсюдження популізму є плюралізм. Популізм паразитує на плюралізмі, являючи собою "помилкову гілку" розвитку різноманіття. Це інструмент поверхового узагальнення інтересів різних верств і спрощена їх інтеграція в "загальносоціальні", "общегрупповие" інтереси, засновані на очікуваннях народу і реалізуються в конкретних політичних діях.

У той же час плюралізм виступає одним із заходів протидії популізму. Він надає можливість для подолання одномірності політичної логіки, розширення альтернативи інтересів, збільшення відтінків думок, відкриття доступу до впливу на політику для більшої кількості людей, соціальних і політичних груп. У результаті формується здатність обліку різноманіття об'єктивних зв'язків і тенденцій, що діють у суспільстві. Політика може стати надійною та ефективною тільки в разі наближення її до високого ступеня реалізму, що виходить із інформованості про різні варіанти розвитку, їх достоїнства і недоліки.

З перекрученою інформацією, яку представляє популізм, боротися можна тільки за допомогою істинної інформації. Тільки істина викриває обман і тільки повноцінна, достовірна інформація підриває основи для розвитку популізму.

Відсутність належного інформаційного простору в суспільстві підвищує політичний ризик, підриваючи основи демократії. Створення повноцінної інформаційного середовища є найважливішим завданням ефективного функціонування демократичних інститутів. Цьому сприяють нові засоби комунікації, пов'язані з передовими технологіями.