Смекни!
smekni.com

Методология политическиъх учений (стр. 2 из 2)

- фундаментальні і прикладні методі (дозволяють з’ясувати закономірності світу політичного/ вирішити гострі, актуальні політичні проблеми).

- формальні і змістовні (математична і символічна логіка/ філософськи, загально наукові, конкретно наукові).

- методи дослідження і методі викладення результатів дослідження (абсолютні методі (всі шо вище)/методи презентації).

3.

За ступенем загальності методи ділять на:

- Загальні філософські

- Загально наукові

- Конкретно наукові

- Дисциплінарні

- Міждисциплінарні

Загальні філософські методі визначають найбільш загальні принципи дослідження, вони представляють собою принципи, положення, категорії певної філософської системи, яка використовується в науковому дослідженні. Діалектика, метафізика, герменевтика та інші філософськи системи виконують свої функціі методологічні.

Загально наукові методи використовуються майже у всіх науках протягом всього процесу дослідження незалежно від галузі знань та області дослідження. Серед загально наукових виділяють такі групи методів: емпіричного дослідження (спостереження, опитування), загально-логічні методі (синтез, абстрагування, індукція), методі теоретичного дослідження (ідеалізація, формалізація).

Семінар – вопроси плана.

Спостереження це систематичне і цілеспрямоване вивчення явищ і процесів реальної дійсності які перебувають у природному стані або експерементальних умовах. Спостер вкл. В інші методи. Усі спостереження опосередковані через поняття певної системи знань.

Існує проблема обїективності данних отриманих за допомогою спостереження. (одні вважають такі данні суб’єктивними, другі – об’єктивні за змістом бо відображають реальні властивості предметів, але суб’єктивні за формою.) на об’єективність інфи впливає ряд умов: рівень наукової організації дослідження(має бути программа чітка), важливо в яких умовах знаходиться об’єкт спостереження(природа чи лаба). До спостереження висуваються такі вимоги: чітка відповідність поставленній задачі планомірність, цілеспрямованість, активність дослідника.вчений використовує свій запас знань та досвіду, систематичність.

Результатов спостереження є опис(інфа отримана в процесі спостереження, зафіксована засобами наукової мови.

Метод спостереження має ряд особливостей.

Порівняння це встановлення схожості і відмінності досліджуванних явищ і процесів.

Метод порівняння – дозволяє віявити спільні риси притаманні двом чи більше об’єктам. На основі чог можно виводити закономірності і закони. Інсують такі вимги до використання цього методу:

- Треба обирати предмети однорідні.

- Треба обирати найбільш суттєві риси та ознаки.

Можно порівнювати один об’єкт відносно іншого(безпосереднє порівняння) або через третій об’єкт(ідеал) (опосередковано).

Результати порівняння з використання ідеальних типів є більш точними.

Вимірювання – це метод емпіричного пізнання який дозволяє фіксувати кількісні характеристики об’єкта за допомогою вимірювальних приладів (різновид порівняння.)

На теоретичному рівні дослідження метод порівняння може використовуватися у вигляді порівняльного аналізу.

Метод опитування в політичних дослідженнях

1. Опитування як метод збору емпіричної інформаціі. Види опитувань.

2. Метод опитування в електоральних дослідженнях (на вході та на виході)

3. Використання методу опитування для складення політичних рейтингів

Опитування – це спосіб отримання інформаціі про об’єект заснований на підготовці питань відповіді на які дають необхідні для дослідження данні.

Виділяють массові та експерті опитування ( в залежності від кількості опитаних).

обізнаності громадян.

Більш поширенні форми опитування це інтерв’ю та анкетування.

Інтерв’ю – вимагає більше часових затрат. Інфа отримана за результатами інтерв’ю може бути більш унікальною.

Інтерв’ю – проведена за певним планом бесіда що передбачає безпосередній контакт між респондентом та інтерв’юером.

За ступенем формалізаціі виділяють вільні та стандартизовані інтерв’ю.

Вільне – без чіткого переліку питань але тоді буде оскладненна обробка інфи. Різновидом вільного інтерв’ю є глибинне інтерв’ю (– це бесіда з метою з’ясування інфи про індивідуальні цінності та звички.)

Страндартизоване інтерв’ю використовується чіткий перелік питань. Видом такого інтерв’ю є фокусоване (перед проведенням даються матеріали для ознайомлення)

Фокусоване інтерв’ю є елементом методики фокус-груп. Інфа отримана з використанням цього методу може бути оброблена статистично.

Анкета – це форма опитування яка передбачає заповнення респондентами особливих статистичних формулярів.

В анкетах використовуються різні типи питань:

За формою: відкриті та закриті. (з відповідями або ні), прямі (відповідь на них трактується так само як сформульоване питання) і не прямі(розшифровка відповідв проходить в іншому змісті ніж сформульоване питання), особисті ( прямо запитується думка респондента) і безособові ( треба дати оцінку висловлюванням інших людей).

За функціями: виділяють питання контрольні( для перевірки достовірності відповіді на попередні питання) та фільтруючі ( використовуються для виділення тих респондентів які далі не будуть відповідати на певні питання.)

Складові анкети:

-вступна частина ( назва організації, тема і мета опитування, значущість участі данної людини в опитуванні, гарантія анонімності і правила заповнення анкети)

- основна частина

- демографічна (об’єктивка) (вік,ю стать, освіта)

За способом розповсюдження виділяють поштове, роздавальне і опитування через ЗМІ.

2.

Питання на вході (перед виборами за певний час. Виористовується з метою виявленя орієнтаціі громадян)

Респондентам задають такі питання: «Якби вибори відбулися в найближчу неділю…»

В передвиборчих опитуваннях спрацьовує парадокс Ла П’єра (міняють орієнтації, роблять одне говорять друге)

Різновидом опитування на вході є праймерис – це пробне голосування на передодні виборів.

В США праймерис мають статус обов’язкових виборів що проводяться в середені кожної партії для визначення єдиного кандидата від партії на президентські вибори. Перший закон про президентський праймерис в США був прийнятий у 1901 році у штаті Флорида. Проводяться праймерис серед тих хто залучений до партійної роботи, на сборах активістів партій.

Особа яка перемогла в більшості штатів отримує підтримку всієї партії і стає кандидатом на посаду президента.

В інших державах світу під поняттям праймерис вважають пробні вибори в певних регіонах країни і мета – виявити найбільш популярних партійних кандидатів.

Результати праймери і реальних виборів можуть відрізнятися. Поясненням цього є те що люди на справжніх виборах є більш відповідальними наприклад, або просто із ситуативними обставинами.

Опитування на виході називаються екзітполами ( на виході з виборчіх дільниць, яке дозволяє вивчити реальну поведінку виборців за фактом їхнього голосування. Опитування на виході проводиться за методом інтерв’ю і передбачає формування вибірки (випадкової або квотної)

Всі виборці складають генеральну сукупність і для опитування формується вибірка – частина генеральної сукупності яка адекватно відображає ії характеристики і властивості.

Результати опитування членів вибірки переносяться на всю генеральну сукупність.

Якщо країна має декілька часових поясів то результати екзітполів отримані в східних регіонах країни можуть виконати роль прогнозу що саме збувається.

3 Політичний рейтинг

Політичний рейтинг – конкурентна оцінка політичного діяча партії або події отримана шляхом опитування респондентів які добре знайомі з певною політичною подією або станом справ в політичній сфері на визначений момент часу. Оцінка вирааєеться в відсотках або балах. Рейтинг не тільки індивідуальна оцінка, але й сам список конкурентів.

Місце в рейтингу називається також рангом.

Види рейтингів:

- За складом опитуваних ( експерти або пересічні громадяни)

- За формою збору інформації і типом питань ( закриті і відкриті)