Смекни!
smekni.com

Политические партии Украины ПолЁтичнЁ партЁї на УкраїнЁ (стр. 2 из 3)

Лідером ВОГ є Павло Лазаренко. Партія зареєстрована 22 березня 1994 року. Програма партії передбачає припинення державного, економічного та адміністративного свавілля, суттєве зменшення податкового гніту та стимулювання зовнішньоекономічної активності підприємств [4;1,3]. Керівником місцевого осередку є Оніщенко Іван Андрійович [22].

Олександр Мороз є лідером СПУ. Головною програмною ціллю є затвердження в країні системи відносин демократичного соціалізму; забезпечення переорієнтації країни на зміцнення засад соціалізму; надання соціалістичним відносинам ведучої ролі [20;8]. Партія належить до соціал-комуністичного спрямування [16;1-2]. Керівником у місті Каховка є Сисоенко Олександр Федорович [22].

Партією “Демократичний союз” у місті Каховка керує Куліда Олег Васильович [22]. Партія пройшла перереєстрацію 28 січня 1993 року. Метою партії є повна відкритість влади. Своїм обов’язком вважає захист прав виробників та підприємців, запровадження права власності на землю, реструктуризацію народного господарства, ліквідацію масового безробіття [19;2-6].

Пономаренко Віктор Павлович та Скороход В.Д. є керівниками місцевого осередку “Міжрегіонального блоку реформ” [22]. Партію зареєстровано 31 січня 1995року. Основними своїми завданнями партія бачить сприяння проведенню глибоких та рішучих реформ у всіх сферах політичного та економічного життя. Виступає за вивільнення економіки від адміністративно-державного впливу. Пропонує введення другої державної мови – російської [27;246,247].

Петро Симоненко – лідер Комуністичної партії України. Партія належить до соціал-комуністичного напрямку діяльності. Зареєстровано 15.11.1991 року, перереєстрована 28 січня 1993 року [16;2-4]. Мета Компартії: усунення від влади буржуазно-націоналістичних, антисоціалістичних сил і прихід до влади Рад депутатів трудящих; рішуча зміна політичного курсу в країні; відродження союзу рівноправних братніх народів [6;2]. Мельничук Володимир Сергійович очолює Каховський осередок Компартії [22].

ПК(б)У існує з 12 жовтня 1993 року. Її лідер – Опярев Едуард. Метою партії є побудова комунізму на основі ідей марксизму-ленінізму, совєтізація держави, соціалізація економіки, більшовизація комуністичних ідей, тобто орієнтація не на парламентські реформи, а на соціалістичну революцію [7;1-2]. Партія належить до соціал-комуністичного напрямку. Керує осередком Рабаз Степан Сипович [22].

Проаналізувавши напрямки діяльності партій в місті Каховка, робимо висновки, що більшість з них соціал-комуністичного спрямування.

У Каховському районі ж зареєстровано дев’ять відділень всеукраїнських партій. Це:

1. Районна організація Всеукраїнського об’єднання “Громада”. Керівник – Медвідь Г.В.

2. Міськрайорганізація Комуністичної партії України. Керівник – Мельничук В.С.

3. Міськрайорганізація Прогресивно-соціалістичної партії України. Керівник – Шахов М.І.

4. Районна організація Аграрної партії України. Керівник – Горбунко А.І.

5. Районна організація Соціал-демократична партія України (онов.). Керівник - Кавун В.М.

6. Селянська партія України. Керівник – Джиквас В.М.

7. Партія “Демократичний союз”. Керівник – Гузь З.Я.

8. Ліберальна партія України (об’єднана). Керівник – Клименко Л.Л.

9. Демократична партія України. Керівник – Валейко Ю.А.[21].

Лідером Аграрної партії України є Катерина Ващук. За мету АПУ ставить підтримку пріоритетних галузей господарства, введення єдиного податку на землю, підтримку наукомістких виробництв [3;1-3].

Соціал-демократична партія (о.) була зареєстрована 1 липня 1996 року. Лідером є Василь Онопенко. СДПУ(о) прагне побудови в Україні суспільства соціальної справедливості; виступає за здійснення економічних реформ, за рівні права всіх форм власності, за державну підтримку експортних галузей економіки, за реальну участь громадян в управлінні державою, за ліквідацію безробіття, за державну турботу про сім’ю, материнство й дитинство [10;2-5]. СДПУ(о) відноситься до центриського напрямку діяльності [17;5].

Лідером Селянської партії України (СелПУ) є Сергій Довгань. Партія зареєстрована 12 січня 1993 року [9;1-2]. Цілями партії є: багатопартійність, повна демократизація виборів, визнання як необхідного механізму економічної діяльності, розвиток орендних та фермерських господарств, створення виробничої інфраструктури на селі [17;6-7].

Ліберальна партія України (ЛПУ), була зареєстрована 9 лютого 1992 року. Метою ЛПУ є створення правової держави. Цілі: децентралізація державного управління територіями, приведення законодавства України у відповідність з міжнародними угодами прав людини, підтримка обдарованої молоді, вихід з кризи через консолідацію всіх центриських сил. ЛПУ належить до центриської групи партій [17;4-5].

Демократична партія України (ДемПУ) належить до націонал-демократичної спрямованості партій [14;6]. Лідером є Володимир Яворівський. ДемПУ зареєстрована 30 березня 1993 року. Головними пріоритетами для партії є права людини, сі’мя, нація, держава. ДемПУ відстоює унітарність та соборність держави; виступає за президентсько-парламентську республіку з чітким розподілом гілок влади, за активну зовнішню політику, за реформу фінансово-банківської сфери, за розвиток фермерства, за соціальне партнерство, за співробітництво з НАТО [5;1-3].

Отже, партії України створюють місцеві осередки, працюють за своїми програмними цілями, організовують різноманітні громадські заходи. Це робиться для набуття партіями масовості, бо саме масовість є запорукою приходу партії до влади. Місцеві осередки партій повністю орієнтуються на свої програми, статути та дії своїх політичних лідерів у Києві, представників у Верховній Раді України. Тобто у діяльності місцевих осередків партій простежуються риси авторитаризму, коли вони повністю підкоряються рішенням своїх лідерів і дуже мало вирішують питань самостійно з урахуванням місцевих умов.

ВИСНОВОК

Шлях України до створення багатопартійної системи важкий та довгий і наша країна ще довго буде йти по ньому, але добре що свою подорож вона розпочала рішуче та впевнено.

На створення сучасної політичної системи значний вплив мала колишня тоталітарна система СРСР. Але, не зважаючи на це, утворилося багато партій, які за десять років набули деякої масовості, та незначної, бо на цей час у партіях знаходиться лише 4% від усього дієздатного населення. Україна за десять років пройшла шлях від 4-х партій до 113-ти.

В Україні існують партії різного характеру та напрямку діяльності, які ведуть боротьбу за владу та благополуччя держави. Наявність декількох політичних течій свідчить про спроможність утворення опозиції.

На Каховщині знаходиться мала кількість представництв партій, але та кількість, що існує, представляє усі політичні течії. Отже, жителі Каховщини мають повний аспект вибору у своїх політичних уподобаннях.

Приходимо до висновку, що партійна система є важливим утворенням, яке значно впливає на політичне життя країни і є одним з найвидатніших досягнень за часів існування людства. Якщо Україна буде базувати свою діяльність на демократичних засадах, то вона зможе швидко інтегруватися у Європейську державу.

СПИСОК

ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ

І Джерела:

1. Акт проголошення незалежності України// Грабовський С. Нариси з історії українського державотворення. – К.; Генеза.- С.592.

2. Декларація про державний суверенітет України// Грабовський С. Нариси з історії українського державотворення. – К.; Генеза.- С.585.

3. З програми Аграрної партії України//Інтернет. – 4с.

4. З програми Всеукраїнського об’єднання “Громада”//Інтернет. – 7с.

5. З програми Демократичної партії України//Інтернет. – 3с.

6. З програми Комуністичної партії України//Інтернет. – 6с.

7. З програми Партії комуністів (б) України//Інтернет. – 2с.

8. З програми Прогресивно-соціалістичної партії України//Інтернет. – 5с.

9. З програми Селянської партії України//Інтернет. – 3с.

10. З програми Соціал-демократичної партії України (о)//Інтернет. – 7с.

11. Конституція(Основний закон) СРСР.–М.: Юридична література,1987. – 48с.

12. Конституція (Основний закон) України. – К.: Преса України, 1997. – 80с.

13. Конституція (Основний закон) УРСР. – К.: Політіздат України, 1987. – 48с.

14. Політичні партії та громадські організації України: програмні цілі, завдання, оцінки ситуації, соціальні орієнтації. Партії і громадські рухи націонал-демократичного спрямування//Інтернет. – 15с.

15. Політичні партії та громадські організації України: програмні цілі, завдання, оцінки ситуації, соціальні орієнтації. Партії і громадські рухи націонал-радикального спрямування//Інтернет. – 7с.

16. Політичні партії та громадські організації України: програмні цілі, завдання, оцінки ситуації, соціальні орієнтації. Партії і громадські рухи соціал-комуністичного спрямування//Інтернет. – 6с.

17. Політичні партії та громадські організації України: програмні цілі, завдання, оцінки ситуації, соціальні орієнтації. Партії і громадські організації центриської (прагматичної) спрямованості //Інтернет. – 26с.

18. Програма Народної демократичної партії//Інтернет. – 10с.

19. Програма партії “Демократичний союз”//Інтернет. – 8с.

20. Список партій, зареєстрованих у Каховському районі//Данні Каховської районної державної адміністрації.

21. Список партій, зареєстрованих у місті Каховка//Данні Каховського міського виконавчого комітету.

22. Відомості про політичні партії України//Інтернет. – 4с.

ІІ ЛІТЕРАТУРА

23. Історія України. Навчальний посібник. Авт.кол. В.Ф.Верстюк, О.В.Гарань, О.І.Гурій, С.В.Кульчицький (керівник проекту). Під заг.ред. В.А.Смолія. – К.: Альтернативи, 1997. – 424с.

24. Литвин В.М., Слюсаренко А.Г. На політичній арені України (90-ті рр). Роздуми істориків//УІЖ. – 1994. – березень-червень,№2-3,С.28 – 50.

25. Мала енциклопедія етнодержавознавства. Відповідальний редактор